Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se
Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se

Marocko på riktigt! Marockoresans unika gruppresa.

VÅR MEST UPPSKATTADE MAROCKORESA - DET BÄSTA AV DET MESTA!
Marrakech - Ait Ben Haddou - filmstaden Ouarzazate - Boutahrar- Dadesravinen - Todraravinen - Erg Chebbi (Sahara) - Agdz - Taroudant - Essaouira - Imlil/Atlasbergen.  Kan det bli vackrare och mer fascinerande? Vi möter marockaner, på riktigt. I deras hem.

Ingen resa inplanerad för närvarande. Kontakta Marockoresan vid intresse.  

Till Sahara, Atlasbergen, Atlantkusten och Marrakech. 15 dagar.

Upplev Saharas magiska sanddyner, rid dromedar och bo i tält under Marockoresans 2-veckorsresa Marocko på riktigt!
Upplev Saharas magiska sanddyner, rid dromedar och bo i tält under Marockoresans 2-veckorsresa Marocko på riktigt!

"Resan var fantastisk, upplevelserik, vacker, nära." "Det bästa av det mesta." Under 14 intensiva dygn i får du se och uppleva det allra vackraste Marocko har att erbjuda. Vi möter det stolta berberfolket, imazighen, i trakter som förr var svårtillgängliga för turister. Och njuter av naturens verkliga under!
Vad sägs om att resa igenom ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, knallgröna oaser, lerfärgade byar, förfalllna kasbhor, oändliga vidder av stenöken, fascinerande sanddyner, den vindpinade Atlantkusten, getter som klättrar i träd och muromgärdade städer där tiden verkar ha stått stilla. Och mycket mycket mer! Kontakta Marockoresan vid intresse

Resrutten finner du på kartan genom att klicka här
 

Minibuss, dromedar, hästdroska och mulåsna!

De snöklädda Atlasbergens  över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se De snöklädda Atlasbergens över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se

Det är en underdrift att säga att vi upplever många väldigt olika saker på kort tid:) i ett landskap som är magiskt vackert - och mycket varierande.
I en gruppresa med max 12 deltagare övernattar vi i tält i Sahara - och i rum med havsutsikt från sängen. Soluppgången i Saharas öken är oförglömlig. Essaouiras solnedgång i havet likaså. Liksom det myllrande livet i Marrakech. För att inte glömma Atlasbergens raviner. 
"Fantastisk resa med möjlighet att uppleva Marockos hela spännvidd. "Vår absolut bästa resa, någonsin!" "Välarrangerad och lagom äventyrlig resa." "Grand Canyon - släng dig i väggen!"

Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi. Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi.

Dag 1 & 2. Marrakech
Ankomst och transfer till vår riad inne i Marrakech medina. Lunch på lokal restaurant följt av en guidad stadsrundtur inkl tur med hästdroska. Besök i garverierna, bostadskvarten, den vackra koranskolan Medersa Ben Youssef och hantverkskvarteren. 

Middag på Gycklarnas torg, Djemaa el Fna. Efter solnedgången fylls torget - förutom av sagoberättare, sierskor, musiker, dansare  och andra ”artister” - av stånd med gasolkök som serverar bönsoppa, grillad fårskalle och andra läckerheter. Liksom vanliga grillspett. Vi sitter på träbänkar mitt i ett jättestort skådespel. Absolut rätt start på marockovistelsen!

I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator. Marockoresan övernattar här. I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator. Marockoresan övernattar här.

Dag 3. Tiz´n´Tichka - Telouet - Ait Ben Haddou.
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2.260 m höjd. Svänger av mot El Glaouis enorma palats i 
Telouet, berberhövdingen som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Rundvandring och lunch. Vi fortsätter förbi den gamla saltgruvan ned till byn Ait Ben-Haddou. Byn är en av södra Marockos mest sevärda, och finns med på Unescos världsarvslista. Här har många internationella storfilmer spelats in. 

I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga. I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga.

Dag 4. Ouarzazate - Ameridil - Boutharar.  
Vidare till den gamla garnisonsstaden Ouarzazate. Besök på fascinerande Studio Atlas, stadens äldsta filmstudio. 
Vi fortsätter längs ”de 1000 kasbohrnas väg” och besöker det omtalade Ameridil Kasbah, där man har bedrivit handel sedan 1600-talet. Samma familj är fortfarande ägare.

Vi övernattar i relativt okända Boutharar, i oerhört vackra omgivningar i Atlasbergen ovanför Mgoun. På borgmästarens gite, han brukar komma ned till middagen för att vi ska få oss en pratstund. 

På Marockoresans 15 dagarsresa ser vi bla klippformationer i Dadesravinen På Marockoresans 15 dagarsresa ser vi bla klippformationer i Dadesravinen

Dag 5. Dades- och Toudra-ravinerna
Vi gör en spännande morgonpromenad längs floden vid Boutharar och ser det dagliga livet i ett berbersamhälle. Vi fortsätter in i den magnifika Dades-ravinen, en ringlande tur på smal väg med utsikt. Kaffestopp med utsikt som heter duga ovanför en av Marockos mest spektakulära vägar, en kurvig historia där man ofta testar bilars väghållning. Klippformationerna är sagolika!

Därefter åker vi vidare till Marockos andra stora ravin, Toudra, med sina upp till 300 meter höga klippväggar, populära bland klättrare. Där övernattar vi i två nätter.

Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se

Dag 6. Vandring i Toudra. Nomadbesök.
Vi gör en vandring genom Toudraravinen och upp i bergen. Det är så vackert att det nästan gör ont i en. På vägen passar vi på att besöka en nomadfamilj för att dricka te hemma i deras tält. Picknicklunchen intas i de magnifika omgivningarna innan vi återvänder till hotellet, där vi kan koppla av på terrassen vid poolen, med en utsikt som heter duga! 

Dag 7. El Khorbat - Erg Chebbis sanddyner
Vi fortsätter österut, mot Saharas sanddyner och besöker Marockos finaste berbermuseum, som finns i El Khorbat, en upprustad ksar ute på slätten. Vi tittar på de gamla underjordiska vattenkanalerna khattara innan vi framemot eftermiddagen når fram till sanddynerna. Vi byter färdmedel till dromedar, och tillbringar kvällen och ökennatten i ett tältläger i Erg Chebbi utanför Merzouga

Vi rider dromedar till vår camp där vi övernattar, marockoresan.se Vi rider dromedar till vår camp där vi övernattar, marockoresan.se

Dag 8. Sahara - souk i Rissani - Tamnougalt
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. Vi gör ett besök i Rissani, den gamla karavanmarknaden. Fortsätter därefter västerut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap där vi kan plocka några miljoner år gamla fossiler. Övernattning i Tamnougalt utanför Agdz i den vackra Draadalen med miljoner dadelpalmer.

Dag 9. Taznagkth-Taliouine-Taroudant
Vi tar en morgonpromenad i Draa-oasen innan vi fortsätter genom de magiskt vackra bergen, förbi silvergruvan till Taznakth, en gång bas för franska främlingslegionen, numera mest känt för sina mattor. Vi besöker ett kvinnomattkooperativ. Vi stannar i Taliouine, i saffransodlingarnas hjärta, för att smaka på saffranste och kanske köpa saffran innan vi fortsätter mot Taroudant där vi övernattar i ett gammalt palats.

I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter. I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter.

Dag 10. Taroudant - Agadir - Essaouira 
Taroudant kallas ofta ”Lilla Marrakech” och är omgiven av en stadsmur från 1500-talet. Vi besöker muren och gör en liten stadsrundtur innan vi fortsätter västerut mot kuststaden Agadir. 

Strax norr om Agadir äter vi en underbar lunch med havets läckerheter på en fiskekrog på stranden, innan vi fortsätter den vackra kustvägen norrut till Essaouira. Livet i den vackra gamla och bilfria medinan (=innanför stadsmuren) är som ett mini-Marrakech men alls inte lika hektiskt. Och direkt utanför muren piskas klipporna av Atlanten.
Stadsrundtur per fot och eventuell solnedgång från la Scala. Tre övernattningar inne i medinan, med havet rakt utanför - med havsutsikt från sängen. 

Marockoresans picknicklunch på 2.200 meters höjd i Atlasbergen Marockoresans picknicklunch på 2.200 meters höjd i Atlasbergen

Dag 11. Essaouira
Dag i Essaouira på egen hand, ex för långpromenad på den milslånga stranden – kanske med picknick och bad, häst eller dromedarsritt, besök i hamnen, se sardinfiskarna komma in. Och inte minst shopping i den mysiga staden.Vi får möta en "vanlig marockansk ung mamma" som svarar på frågor om hur det är att vara kvinna i Marocko idag.

Dag 12. Sidi Kaouki-lunch i berberfamilj - argankooperativ
Utflykt till Sidi Kaouki, ca 2 mil söder om Essaouira. Underbar promenad 2-3 timmar på den evighetslånga och öde stranden och i flodfåra till vattenfallet Sidi Mbark. Lunch hemma hos marockansk familj på landet. Besök i kvinnokooperativ där man tillverkar den hälsobringande arganoljan. Om vädret tillåter kan vi stanna kvar och sola innan vi återvänder till Essaouira.  

Dag 13.Majorelles trädgårdar - Imlil
Via Marrakech och lunch på Amals training center för utsatta kvinnor och besök i Majorelles fantastiska trädgårdar, upp i Höga Atlas, till bergsbyn Imlil, varifrån vandringar till Höga Atlas bergstopp Toubkal 4,167 möh utgår. Vi tillbringar natten i detta paradisiskt vackra landskap.

Dag 14. Vandring i Atlasbergen - Marrakech
Vi gör en vandring i dalen, igenom terrasserna och byarna och njuter av de sagolika vyerna under en härlig lagad picknicklunch innan vi återvänder till Marrakech. Sista natten med gänget.

Dag 15. Hemfärd till Skandinavien.