Med Landrover i Atlasbergen får på grusväg boutharar tunnel i boutharar Guide i Nkob med berberskor Nkob i morgonljus Snart framme i Nkob berbertjej i Atlasbergen nomadkvinna i dimmiga Atlasberg Smala vägar i Saghrobergen Dimmiga atlasberg i Saghrobergen gubbar i berberby berg i bakgrund berberby i Atlasbergen Chaufför Hafid med snö och bil Snö och grönt i Atlasbergen sahara med fotsteg på kammen ensamt träd i stenöken åsnor i floden boutharar boutharar kvinnor i berberbyn vallmo i boughtarardalen Nomadpojke i Atlasbergen wlcom gite atlasbergen bergformation i Dadesdalen, Atlasbergen vägen upp mot dades Lycklig guide i Dadesdalen snö och vulkanberg bästa fikat i Atlasbergen många på saharakam Kasbah Ameridil, Atlasbergen ruinkasbah i dadesdalen väg i atlas michaelas-roadtrip-saghro-atlasbergen-marocko

NYHET:
Med landrover off track i Marocko - genom Atlasbergen till Sahara.

Har du fått smak på Marocko och redan "klarat av" Marrakech och Atlantkusten? Här kommer den perfekta roadtripen i de orörda Atlasbergen. Vackrare än så här blir det inte! In i de magnifika djupa ravinerna Dades och Toudra, och givetvis med dromedarsritt och övernattning i tält i Sahara.

Följ resrutten på kartan genom att klicka här  OBS - vi kör direkt från Iknioun till Nkob, men den vägen finns inte med på google maps...

10-17 mars 2018. Gör din intresseanmälan till Marockoresan

Läs detaljprogrammet genom att klicka på PDF:en nedan.

Vi kan skräddarsy liknande resor för just din grupp!
En annan mindre äventyrlig gruppresa finns under 11-18 november 2017, läs mer om Mitt Marocko.

Möt berberna, amazigh, i snöklädda berg, gyllene sanddyner, illgröna oaser, lerfärgade byar och dramatiska raviner.

För 80 år sedan var man tvungen att rida mula eller dromedar för att ta sig över Höga Atlas bergspass. Idag tar det ca fyra-fem timmar i bil på slingriga bergsvägar. Belöningen är stor - både under själva färden, och på andra sidan. Vi möter ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, djupa dalar med knallgröna oaser och lerfärgade byar med skyddande kasbhor. Och det stolta berberfolket, amazigh. 
På denna tur kan du då och då få känslan av att vara dr Livingstone; här har väl ändå ingen turist varit förr!

Pris ca 8.900 sek för helpension utom sista middagen och lunchen i Marrakech, samtliga transporter med landrover, chaufför, berber-, arabisk och engelsktalande lokalguide, del i dubbelrum på 2-4 stjärniga hotell (gäller ej tältet). Annika Thunström som svensktalande ciceron. Max 8 deltagare!
Flygbiljett bokar du själv på Norwegian Airlines - Marockoresan hjälper gärna till. 

Vårt enda möte under landroverturen över Saghro/Antiatlasbergen till Nkob.
Vårt enda möte under landroverturen över Saghro/Antiatlasbergen till Nkob.
En berberby i Atlasbergen på ca 2000 möh
En berberby i Atlasbergen på ca 2000 möh
Minst en tredjedel av Marockos befolkning är berber, amazigh.  marockoresan.se
Minst en tredjedel av Marockos befolkning är berber, amazigh. marockoresan.se

Preliminärt dagsprogram för landrovertur.
10-17 mars 2018.

Marockoresan kör den vackraste vägen från Marrakech över Atlasbergen, förbi Demnate till Skoura. En hänförande upplevelse på 2330 möh. Marockoresan kör den vackraste vägen från Marrakech över Atlasbergen, förbi Demnate till Skoura. En hänförande upplevelse på 2330 möh.

Dag 1. Ankomst till Marrakech
Ankomst till Marrakech och övernattning på Jnane Mogador centralt i medinan, nära Djemaa el Fna.


Dag 2. Över Atlasbergen, Demnate - Skoura
Tidig avfärd för att nyttja dagsljuset på färden över Atlasbergen. Färden mot sydost går den relativt okända, men krävande, vägen över Höga Atlas, från Demnate till Skoura. Den är asfalterad nästan hela vägen men en stor upplevelse för alla sinnenEnligt Khalid Marockos vackraste väg!  

Vi ankommer vårt hotell, Kasbah Ameridil, en av Marockos mest berömda kasbohr, som tidigare prydde 50 dh-sedeln. Borgen har anor från 1600-talet. Samma familj driver den fortfarande och visar entusiastiskt upp den fantastiska byggnaden.

Vår vandring i Boutharar går i dramatisk natur i  Atlasbergen,  genom berberbyar och över floden, Vår vandring i Boutharar går i dramatisk natur i Atlasbergen, genom berberbyar och över floden,

Dag 3. Rosornas dal - Boutharar (Atlasbergen)
Vi fortsätter ”de 1000 kasbohrnas väg” österut, igenom Rosendalen till Mgoun, innan vi svänger av norrut in i den första, Höga Atlas mer okända ravin.

Vi når fridfulla byn Boutharar i oerhört vackra omgivningar. Här rör sig livet kring floden, som delar de magnifika bergen. Byborna är fortfarande nyfikna på turister. Vi gör en vandring i det magiska landskapet, korsar floden, går genom fälten, igenom flera byar med magnifika kasbohr. Övernattning i gite Tamaloute ägt av byns hövding/chef. Kanske väljer han att dela middagen med oss så vi kan prata om livet. Möjlighet att delta i brödbaket.  

På en osannolik plats efter timmars färd på grusvägar i Saghrobergen i Antiatlas möter vi giteägaren Brahim. Här kan du få både lunch och starkt te. Upplevelse med Marockoresan.se.  Utan el! På en osannolik plats efter timmars färd på grusvägar i Saghrobergen i Antiatlas möter vi giteägaren Brahim. Här kan du få både lunch och starkt te. Upplevelse med Marockoresan.se. Utan el!

Dag 4. Dadesravinen - Saghrobergen - Nkob
En strapatsrik dag, då vi korsar Saghrobergen på dåliga vägar som inte finns på Google maps, med vyer du aldrig glömmer. Nu är vi på riktigt äventyr! 

Först besöker vi den berömda Dadesravinen, med spektakulära bergsformationer som Guds fingrar och gör kanske en promenad i oasen. 

Saghrobergen tillhör Antiatlas och är "bara" ca 3.000 meter höga och vulkaniska, ofta i form av imponerande konstverk. Vi kör mest på grus, med utsikt, och stannar på en överraskande liten gite/restaurang på 2.300 meters höjd. Då och då passerar vi nomader. Väl nere i Nkob, kan vi promenera i Marockos största dadelpalmsoas! Vi övernattar på Kasbah Imdoukal i denna kasbohnas stad. 

Campen i Sahara når vi på dromedarsryggen. Med marockoresan.se Campen i Sahara når vi på dromedarsryggen. Med marockoresan.se

Dag 5. Saharas sanddyner, Erg Chebbi.
Vi fortsätter österut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap, där vi kan gå av och själva plocka några miljoner år gamla fossiler. Vi når fram till gamla karavanstaden Rissani, och närmar oss Saharas sanddyner Erg Chebbi som börjar vid Merzouga.

Vi byter fordon, till kamel - eller rättare sagt dromedar - och rider till vår camp, genom den magiska öknen. Där har vi möjlighet att klättra upp på någon sanddyn för att se solen färga dynerna gyllene, innan den försvinner ned i väst. Kvällen och ökennatten tillbringas i ett tältläger i Erg Chebbi med riktiga sängar och tillgång till toa (dock inte i varje tält). Vem glömmer en natt under den klara stjärnhimlen?  

Allt kan köpas på souken i Rissani Allt kan köpas på souken i Rissani

Dag 6. Souken i Rissani - El Khorbat - Toudraravinen
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. Vi gör ett besök på Marockos största souk, den enorma marknaden i Rissani där vi kan köpa allt, inklusive djur. 

Vi fortsätter färden västerut, förbi de gamla bevattningshålen, khettaras, till  El Khorbat. Det är en täckt, upprustad ksar ute på slätten som också rymmer Marockos finaste berbermuseum. Här kan vi passa på att äta dromedarstajine. 

Vi avslutar dagen i Marockos mest kända ravin, Toudra, med sina upp till 300 meter höga klippväggar, populära bland klättrare. Övernattning i vacker miljö inne i Toudraravinen.

I Atlas studio, Ouarzazate, har många internationella storfilmer spelats in. Klimatet och landskapet är perfekt. marockoresan.se I Atlas studio, Ouarzazate, har många internationella storfilmer spelats in. Klimatet och landskapet är perfekt. marockoresan.se

Dag 7. Ouarzazate - Tiz-n-Tichka-passet - Marrakech
Även om vi rest i sex dagar är det nästan obegripligt att förstå hur landskapet kan skifta så mycket, på ett så litet område.
Vi lämnar ravinerna, kör västerut förbi världens näst största solkraftverk Noor, mot Ouarzazate som blivit Marockos Hollywood. Här har en mängd stora internationella filmproduktioner ägt rum.

Kanske besöker vi filmstudion innan vi kör till Unescoskyddade byn Ait Ben Haddou, vid saltfloden.
Vi återvänder till Marrakech på huvudvägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd. Middag och övernattning på Jnane Mogador centralt i Marrakech medina, nära Djemaa el Fna.

Dag 8. Marrakech. Hemresa
Hemresa och beroende på flygtid tid för egna strövtåg i Marrakech.