Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se
Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se

Marocko på riktigt! 12 dagar, 9-20 mars 2019. OBS. FULLBOKAD!
Marockoresans unika gruppresa bortom allfarvägarna.

VÅR MEST UPPSKATTADE MAROCKORESA - DET BÄSTA AV DET MESTA! 9-20 mars 2019
Marrakech - Unescoskyddade Ait Ben Haddou - filmstaden Ouarzazate - Dadesravinen - Todraravinen - sanddynerna i Erg Chebbi (Sahara) - kasbohrna i Nkob - Taroudant - havet längs Atlantkusten/Essaouira - Imlil/Atlasbergen.  
Kan det bli vackrare och mer fascinerande? Vi möter marockaner, på riktigt. I deras hem.

14.000 sek för 12 dagars resa i minibuss med både svensk och marockansk guide, del i dubbelrum, 9 luncher och 9 middagar och allt program enligt nedan. Tillkommer flygbiljett som du bokar själv. Denna resa är upplagd efter Norwegians direktflyg från Arlanda eller Oslo, utresa lördag 9 mars, hemresa onsdag 20 mars. Ev möjlighet att åka även från Köpenhamn. Kontakta Marockoresan innan du bokar flyg.
Den som önskar en vistelse i Marrakech bokar helt enkelt ett tilläggspaket med tre nätter i Marrakech efter turen, som då blir sammanlagt 2 veckor lång. 
Kontakta Marockoresan vid intresse och bokning.  FULLBOKAD!
Ett mer detaljerat program får du genom att klicka på PDF-ikonen nedan.

Till Sahara, Atlasbergen, Atlantkusten och Marrakech. 12 dagar.

Upplev Saharas magiska sanddyner, rid dromedar och bo i tält under Marockoresans 12-dagarsresa Marocko på riktigt!
Upplev Saharas magiska sanddyner, rid dromedar och bo i tält under Marockoresans 12-dagarsresa Marocko på riktigt!

"Resan var fantastisk, upplevelserik, vacker, nära." "Det bästa av det mesta." Under 12 intensiva dygn i får du se och uppleva det allra vackraste Marocko har att erbjuda. Vi möter det stolta berberfolket, imazighen, i trakter som förr var svårtillgängliga för turister. Och njuter av naturens verkliga under!
Vad sägs om att resa igenom ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, knallgröna oaser, lerfärgade byar, förfalllna kasbhor, oändliga vidder av stenöken, fascinerande sanddyner, den vindpinade Atlantkusten, getter som klättrar i träd och muromgärdade städer där tiden verkar ha stått stilla. Och mycket mycket mer! Kontakta Marockoresan

Resrutten finner du på kartan genom att klicka här
 

Minibuss, dromedar och mulåsna!

De snöklädda Atlasbergens  över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se De snöklädda Atlasbergens över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se

Det är en underdrift att säga att vi upplever många väldigt olika saker på kort tid:) i ett landskap som är magiskt vackert - och mycket varierande.
I en gruppresa med max 12 deltagare övernattar vi i tält i Sahara - och i rum med havsutsikt från sängen. Soluppgången i Saharas öken är oförglömlig. Essaouiras solnedgång i havet likaså. Liksom det myllrande livet i Marrakech. För att inte glömma Atlasbergens raviner. 
"Fantastisk resa med möjlighet att uppleva Marockos hela spännvidd. "Vår absolut bästa resa, någonsin!" "Välarrangerad och lagom äventyrlig resa." "Grand Canyon - släng dig i väggen!"

Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi. Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi.

Dag 1. Marrakech
Ankomst och transfer till vår riad vid Marrakech medina. 
Middag på Gycklarnas torg, Djemaa el Fna. Efter solnedgången fylls torget - förutom av sagoberättare, sierskor, musiker, dansare  och andra ”artister” - av stånd med gasolkök som serverar bönsoppa, grillad fårskalle och andra läckerheter. Liksom vanliga grillspett. Vi sitter på träbänkar mitt i ett jättestort skådespel. Absolut rätt start på marockovistelsen!

I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator. I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator.

Dag 2. Tiz´n´Tichka - Telouet - Ait Ben Haddou - Ouarzazate - Ameridil.
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2.260 m höjd. Svänger av mot El Glaouis enorma palats i 
Telouet, berberhövdingen som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Rundvandring och lunch. Vi fortsätter förbi den gamla saltgruvan ned till byn Ait Ben-Haddou. Byn är en av södra Marockos mest sevärda, och finns med på Unescos världsarvslista. Här har många internationella storfilmer spelats in. 
Vidare passerar vi den gamla garnisonsstaden Ouarzazate och besöker kanske fascinerande Studio Atlas, stadens äldsta filmstudio. 
Vi fortsätter längs ”de 1000 kasbohrnas väg” och stannar vid det omtalade Ameridil Kasbah, där man har bedrivit handel sedan 1600-talet och som förmodligen även det hamnar på Unescos världsarvslist snart. Samma familj är fortfarande ägare. Här i oasen, vid den oftast torra flodbädden övernattar vi.

I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga. I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga.

Dag 4. Ameridil - Dadesravinen 
Vi börjar dagen med en inblick i hur livet gick till i den gamla kasbahn. Vyerna från taket är magiska med de snöklädda bergen som fond. Vi fortsätter österut, passerar Skoura och Rosendalen, där rosorna ännu ej börjat blomma. 
Vi svänger in i den magnifika Dades-ravinen, en ringlande tur på smal väg med utsikt. Konstant! Lunchstopp med utsikt som heter duga ovanför en av Marockos mest spektakulära vägar, en kurvig historia där man ofta testar bilars väghållning. Klippformationerna är sagolika! Vi gör en eftermiddagsvandring vid "Guds fingrar" och  övernattar i detta naturens under i en elegant kasbah med riktigt bra mat, Dar Jnan Tiouira.

På Marockoresans 12 dagarsresa ser vi bla klippformationer i Dadesravinen På Marockoresans 12 dagarsresa ser vi bla klippformationer i Dadesravinen

Dag 5. Vandring i Toudra-ravinen
Vi fortsätter till Marockos andra stora ravin, Toudra, med sina upp till 300 meter höga klippväggar, populära bland klättrare. 
Vi gör en vandring genom Toudraravinen och upp i bergen. Det är så vackert att det nästan gör ont. På vägen kanske vi stöter på en nomadfamilj. 
Möjlighet finns också att koppla av på hotellets terrass med poolen, och en utsikt som heter duga! 

Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se

Dag 6. El Khorbat - Erg Chebbis sanddyner
Vi fortsätter österut, mot Saharas sanddyner och besöker Marockos finaste berbermuseum, som finns i El Khorbat, en upprustad ksar ute på slätten. Här är gränderna täckta av tak!
Vi tittar på de gamla underjordiska vattenkanalerna khattara innan vi framemot eftermiddagen når fram till sanddynerna.
Vi byter färdmedel till dromedar, och tillbringar kvällen och ökennatten i ett tältläger i Erg Chebbi utanför Merzouga

Vi rider dromedar till vår camp där vi övernattar, marockoresan.se Vi rider dromedar till vår camp där vi övernattar, marockoresan.se

Dag 7. Sahara - souk i Rissani - Nkob
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. Vi gör ett besök på den berömda marknaden i Rissani, den gamla karavanmarknaden. Fortsätter därefter västerut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap där vi kan plocka några miljoner år gamla fossiler. Övernattning i Nkob, känt för sina många kasbohr och den stora dadelpalmsoasen som vi promenerar runt i.  

Dag 8. Nkob -Taznagkth-Taliouine-Taroudant
Vi tar en morgonpromenad kanske i Draa-oasen innan vi fortsätter genom de magiskt vackra bergen, förbi silvergruvan till Taznakth, en gång bas för franska främlingslegionen, numera mest känt för sina mattor. Vi besöker ett kvinnomattkooperativ. Vi stannar i Taliouine, i saffransodlingarnas hjärta, för att smaka på saffranste och kanske köpa saffran innan vi fortsätter mot Taroudant där vi övernattar i ett gammalt palats.

I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter. I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter.

Dag 9. Taroudant - Agadir - Essaouira 
Taroudant kallas ofta ”Lilla Marrakech” och är omgiven av en stadsmur från 1500-talet. Vi besöker muren och gör en liten stadsrundtur innan vi fortsätter västerut mot kuststaden Agadir. 
Strax norr om Agadir äter vi en underbar lunch på en krog på stranden, innan vi fortsätter den vackra kustvägen norrut till Essaouira. Livet i den vackra gamla och bilfria medinan (=innanför stadsmuren) är som ett mini-Marrakech men alls inte lika hektiskt. Och direkt utanför muren piskas klipporna av Atlanten.
Stadsrundtur per fot och eventuell solnedgång från la Scala. Tre övernattningar inne i medinan, med havet rakt utanför - med havsutsikt från sängen. 

Marockoresans picknicklunch på 2.200 meters höjd i Atlasbergen Marockoresans picknicklunch på 2.200 meters höjd i Atlasbergen

Dag 10. Essaouira
Dag i Essaouira delvis på egen hand, ex för långpromenad på den milslånga stranden, häst eller dromedarsritt, besök i hamnen, se sardinfiskarna komma in. Och inte minst shopping i den mysiga staden.Vi får möta en "vanlig marockansk ung mamma" som svarar på frågor om hur det är att vara kvinna i Marocko idag. På kvällen lär vi oss att laga cous cous hemma hos Khadija och Hussein!

Dag 11. Sidi Kaouki-lunch i berberfamilj - argankooperativ
Utflykt till Sidi Kaouki, ca 2 mil söder om Essaouira. Underbar promenad 2-3 timmar på den evighetslånga och öde stranden och i flodfåra till vattenfallet Sidi Mbark. Lunch hemma hos marockansk familj på landet. Besök i kvinnokooperativ där man tillverkar den hälsobringande arganoljan. 

Dag 12. Essaouira - Vandring i Atlasbergen, Imlil
Vi vänder åter mot Marrakech, men svänger av söderut för att åter åka upp i Atlasbergen, till Imlil. Härifrån utgår vandringar för att bestiga Afrikas näst högsta berg, Toubkal 4167 meter. Vi gör en vandring i dalen, igenom terrasserna och byarna och njuter av de sagolika vyerna. Vi dricker te hos en berberfamilj. Sista natten med gänget övernattar vi på mysigt hotell, omringat av snöklädda berg.

Dag 13. Imlil - Hemfärd till Skandinavien alternativt förlängning av resan i 3 dagar i Marrakech.