Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se
Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se

Marocko på riktigt! 13 dagar.  Ingen resa inplanerad för närvarande.
Marockoresans unika gruppresa bortom allfarvägarna.

VÅR MEST UPPSKATTADE MAROCKORESA - DET BÄSTA AV DET MESTA!  
Marrakech - kasbah Telouet - Unescoskyddade Ait Ben Haddou - filmstaden Ouarzazate - ravinerna i Bou Tharar, Dades och Toudra, kasbohrna i Nkob - keramiken i Tamgroute - ökenstaden Ouled Driss - sanddynerna i Erg Chigagaga (Sahara) - oaserna i Draadalen - mattor i Taznaght - gamla huvudstaden Taroudant - havet längs Atlantkusten/Essaouira.  
Kan det bli vackrare och mer fascinerande? Vi möter marockaner, på riktigt. I deras hem.

Kontakta Marockoresan vid intresse. Möjlighet att stanna två nätter i Marrakech efter avslutad resa vilken kan vara lämpligt från stockholmare eftersom torsdagsflyget via CPH har blivit väldigt dyrt.
Pris ca 16.500 sek exklusive flyg. Inkluderar del i dubbelrum, program enligt nedan med samtliga transporter, guider och entréer samt all gemensam dricks (ca 400 sek/person). 10 luncher och 10 middagar. 
Läs det mer detaljerade programmet i PDF:en nedan.
Du kan också se den 12 min långa hemlagade filmen från resan vi gjorde i mars 2019 och 2020, inte exakt samma turer.

Till Sahara, Atlasbergen, Atlantkusten och Marrakech. 13 dagar.

Upplev Saharas magiska sanddyner, och bo i tält under Marockoresans 13-dagarsresa Marocko på riktigt!
Upplev Saharas magiska sanddyner, och bo i tält under Marockoresans 13-dagarsresa Marocko på riktigt!

"Resan var fantastisk, upplevelserik, vacker, nära." "Det bästa av det mesta." Under 12 intensiva dygn i får du se och uppleva det allra vackraste Marocko har att erbjuda. Vi möter det stolta berberfolket, imazighen, i trakter som förr var svårtillgängliga för turister. Och njuter av naturens verkliga under!
Vad sägs om att resa igenom ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, knallgröna oaser, lerfärgade byar, förfalllna kasbhor, oändliga vidder av stenöken, fascinerande sanddyner, den vindpinade Atlantkusten, getter som klättrar i träd och muromgärdade städer där tiden verkar ha stått stilla. Och mycket mycket mer! Kontakta Marockoresan

Resrutten första 9 dagarna av resan finner du på kartan genom att klicka här
Resrutten sista 4 dagar följer här

Det bästa av Marocko. På riktigt!

De snöklädda Atlasbergens  över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se De snöklädda Atlasbergens över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se

Det är en underdrift att säga att vi upplever många väldigt olika saker på kort tid:) i ett landskap som är magiskt vackert - och mycket varierande.
I en gruppresa med max 12 deltagare övernattar vi i gamla fästningar från 1600-talet, palats från förra seklet, rum med utsikt över fascinerande raviner, tält i Saharas sanddyner - och rum med havsutsikt från sängen. 
"Fantastisk resa med möjlighet att uppleva Marockos hela spännvidd. "Vår absolut bästa resa, någonsin!" "Välarrangerad och lagom äventyrlig resa." "Grand Canyon - släng dig i väggen!"

Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi. Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi.

Dag 1. Marrakech
Ankomst och transfer till vår riad Borj mycket centralt i Marrakech medina. 
Middag på Gycklarnas torg, Djemaa el Fna. Efter solnedgången fylls torget - förutom av sagoberättare, sierskor, musiker, dansare  och andra ”artister” - av stånd med gasolkök som serverar bönsoppa, grillad fårskalle och andra läckerheter. Liksom vanliga grillspett. Vi sitter på träbänkar mitt i ett jättestort skådespel. Absolut rätt start på marockovistelsen!

I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator. I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator.

Dag 2. Tiz´n´Tichka - Telouet - Ait Ben Haddou - Ouarzazate - Ameridil.
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2.260 m höjd. Svänger av mot El Glaouis enorma palats i 
Telouet, berberhövdingen som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Rundvandring och lunch. Vi fortsätter förbi den gamla saltgruvan ned till byn Ait Ben-Haddou. Byn är en av södra Marockos mest sevärda, och finns med på Unescos världsarvslista. Här har många internationella storfilmer spelats in. 
Vidare passerar vi den gamla garnisonsstaden Ouarzazate och besöker kanske fascinerande Studio Atlas, stadens äldsta filmstudio. 
Vi fortsätter längs ”de 1000 kasbohrnas väg” och stannar vid det omtalade Ameridil Kasbah, där man har bedrivit handel sedan 1600-talet och som förmodligen även det hamnar på Unescos världsarvslist snart. Samma familj är fortfarande ägare. Här i oasen, vid den oftast torra flodbädden övernattar vi.

I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga. I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga.

Dag 4. Ameridil - Boutarar 
Vi börjar dagen med en inblick i hur livet gick till i den gamla kasbahn Ameridil. Vyerna från taket är magiska med de snöklädda bergen som fond. Vi fortsätter österut, besöker souken, veckomarknaden, i Skoura och kör igenom Rosendalen, där rosorna ännu ej börjat blomma. 
I Kelaa Mgouna svänger vi av norrut, in i den mest okända ravinen och njuter av en vacker resa bland fascinerande berg tills vi når Bou Tharar. Vi äter lunch på vårt hotell innan vi gör en eftermiddags-vandring i oerhört natursköna områden på andra sidan floden, genom odlingar och byar där man lever mycket traditionellt. Hit hittar få turister. Middag och övernattning på Gite Awayou i Bou Tharar.

På Marockoresans 13 dagarsresa ser vi bla klippformationerna Monkey fingers i Dadesravinen På Marockoresans 13 dagarsresa ser vi bla klippformationerna Monkey fingers i Dadesravinen

Dag 5. Raviner i Dades och Toudra
Vi återvänder till stora vägen och svänger in i den magnifika Dades-ravinen, en ringlande tur på smal väg med utsikt. Ständigt skiftande, men alltid vacker. Förmiddagspromenad i dalen, vid de magnifika Monkey fingers, förbi några byar. Lunchstopp med utsikt som heter duga kanske ovanför en av Marockos mest spektakulära vägar, en kurvig historia där man ofta testar bilars väghållning. Klippformationerna är sagolika! Därefter väntar ravin nummer tre, Toudra, med sina upp till 300 meter höga klippväggar, populära bland klättrare. 
Övernattning och middag i Toudraravinen.

Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se Härligt att kombinera vandringen i Toudraravinen med att dricka te hemma i nomadfamilj. Äventyr med marockoresan.se

Dag 6. över Anti-atlas till Nkob
Vi gör en vandring genom Toudraravinen och i oasen innan turistbussarna anländer. Det är så vackert att det nästan gör ont. Kanske gör vi en lite längre vandring där vi kan stöter på nomadfamiljer, kanske får vi också möjlighet att besöka en. 
Vi fortsätter sydost, korsar Saghrobergen (Anti-Atlas) och kommer ned i världens mest fossilrika område.  Fortsätter västerut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap där vi kan plocka några miljoner år gamla fossiler.
Middag och övernattning på Kasbah Ennakhil i Nkob, känt för sina många kasbohr och den stora dadelpalmsoasen som vi besöker.   

En riktig oas ute i Saharas öken där vi äter picknicklunch En riktig oas ute i Saharas öken där vi äter picknicklunch

Dag 7. Nkob -  mot Sahara via Zagora 
Vi fortsätter söderut mot berömda Zagora, dit det tog 52 dagar att rida dromedar till Timbuktu. Där äter vi förmodligen lunch. Vi fortsätter sedan till Tamgroute, känt både för sitt 1500 år gamla bibliotek, och produktionen av den kända gröna keramiken, så blivit så poppis hemma i Sverige. Vi besöker en av fabrikerna.
Vi fortsätter ned mot Sahara och allt mer öde trakter, genom bergen och når ökenhålan, näst sista anhalten före Sahara, Ouled Driss, där vi övernattar på enkla Caravane Rose de Sables

Att vakna i Sahara är magiskt! Att vakna i Sahara är magiskt!

Dag 8. Saharas sanddyner i Erg Chigaga
Så bär det av ut i Sahara, någon mil norr om gränsen till Algeriet. Här kan vi inte köra buss utan byter till landrover. Först stenöken, därefter sand, sand och åter sand. Vägen tar slut och vi kör på sandstråk, det går inte alltid lika bra. Lunchen intas i en vacker oas (bild till vänster).
Framåt eftermiddagen kommer vi fram till sanddynerna i Erg Chigaga där vi övernattar i en camp som heter Sous les Etoiles = under stjärnorna. Ja, att det är magiskt är ingen överdrift. Denna del av Sahara är den mest vilda och orörda och det är lätt att sätta sig in i hur karavanerna passerat förbi i århundraden. . Vi får tid att utforska sanddynerna på det sätt som vi föredrar. Kanske vill du rida dromedar?

I den 19 mil långa Draadalen bedrivs jordbruket på samma sätt som förr. Vi promenerar i området. I den 19 mil långa Draadalen bedrivs jordbruket på samma sätt som förr. Vi promenerar i området.

Dag 9. Åter till civilisationen - Draadalen  - Timidarte
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna  återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. 
Vi utforskar oasen vid den berömda Draa-floden, där det en gång simmade krokodiler. Vi passerar flera små byar och mängder av odlingar. Palmer så långt ögat når. Middag och övernattning i Timidarte där det drivs ett spännande eco-projekt för att få livet här att fortsätta i ett perfekt fungerande ekosystem, som är länkat till byns sociala system och oasens oskrivna lagar. Här finns inga bilar eller motorcyklar, arbetet på fälten görs för hand utan gifter. Här kan vi också göra en fin vandring i oaserna. Övernattning på enkla Kasbah Timidarte,
Övernattningarna ger pengar till ett projekt som drivs av Tiskala Association, och innebär alfabetisering och andra projekt för kvinnor, och för skolbussen. 90% av barnen går i gymnasiet, snitt i Marocko 45 %. Oasen föder 3.400 människor, som fortfarande bygger sina hus i lera. Man håller också på att renovera ksaren med sin intressanta moské och sitt bycentrum, där en gång karavanerna till Timbuktu passerade. .

Dag 10. Timidarte -Taznagkth-Taliouine-Taroudant
Vi kanske tar en morgonpromenad i Draa-oasen innan vi fortsätter genom de magiskt vackra bergen, förbi silvergruvan till Taznakth, en gång bas för franska främlingslegionen, numera mest känt för sina mattor. Vi besöker ett kvinnomattkooperativ. Vi stannar i Taliouine, i saffransodlingarnas hjärta, för att smaka på saffranste och kanske köpa saffran innan vi fortsätter mot Taroudant där vi gör en stadsvandring och övernattar i ett gammalt palats.

I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter. I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi tre nätter.

Dag 11. Taroudant - Agadir - Essaouira 
Taroudant kallas ofta ”Lilla Marrakech” och är omgiven av en stadsmur från 1500-talet. Vi besöker muren innan vi fortsätter västerut mot kuststaden Agadir. 
Strax norr om Agadir äter vi en underbar lunch på en krog på stranden, innan vi fortsätter den vackra kustvägen norrut till Essaouira. Livet i den vackra gamla och bilfria medinan (=innanför stadsmuren) är som ett mini-Marrakech men alls inte lika hektiskt. Och direkt utanför muren piskas klipporna av Atlanten. Stadsrundtur per fot och eventuell solnedgång från la Scala. Tre övernattningar inne i medinan, med havet rakt utanför - med havsutsikt från sängen. 

Vi vandrar på en evighetslång strand och hoppar i sanddynerna Vi vandrar på en evighetslång strand och hoppar i sanddynerna

Dag 12. Essaouira
Vi får möta en "vanlig marockansk ung mamma" som svarar på frågor om hur det är att vara kvinna i Marocko idag. På kvällen lär vi oss att laga cous cous hemma hos Khadija och Hussein! Resten av dagen i Essaouira delvis på egen hand, ex för långpromenad på den milslånga stranden, häst eller dromedarsritt, besök i hamnen, se sardinfiskarna komma in. Och inte minst shopping i den mysiga staden.

Dag 13. Sidi Kaouki-lunch i berberfamilj - argankooperativ
Utflykt strax söder om Sidi Kaouki, ca 3 mil söder om Essaouira. Underbar promenad 2-3 timmar på den evighetslånga och öde stranden och i flodfåra till vattenfallet Sidi Mbark. Lunch hemma hos marockansk familj på landet. Besök i kvinnokooperativ där man tillverkar den hälsobringande arganoljan. 

Dag 14. Essaouira - Hemfärd till Skandinavien alternativt förlängning av resan i 2 dagar i Marrakech.
Vi vänder åter mot Marrakech flygplats. Om ni inte väljer att stanna i Marrakech i ytterligare två nätter.