UNIK RESA: Möt sahrawierna, folket längst ned i Syd. 14 dagar.

En unik rundresa ner i djupaste Södern av Marocko och f d spanska Sahara/Västsahara. Vi följer med Anneli och Lahcen Zaki till sin släkt och sina rötter, långt ut på "obygden". En natt bor vi hos klanpresidenten och får vara med om ökenfest, i hans by mitt ute i ingenstans, nära algeriska gränsen. Eftersom detta är en pionjärresa erbjuds självkostnadspris 18.000 sek inklusive flyg från Arlanda.  Nästan allt ingår.
Kontakta mig för intresse och bokning. Max 12 deltagare. 
Detaljprogram finns att ladda ned i PDF sist på denna sida. 

En UNIK möjlighet att 
 • Besöka platser som få västerlänningar tidigare har besökt.
 • Med egna ögon se hur livet kan vara i södra Marocko och Västsahara.
 • Möta sahrawier, folket som bor i Sahara. Bo i deras hem, äta deras mat och njuta av deras gästfrihet. Besöka både skolor och förskolor.
 • Njuta av en spektakulär natur med allt från höga berg till sandöken och sandstränder.
 • Besöka både de gamla kolonialstäderna, de moderna utvecklingsorterna samt mindre byar i bergen och i Sahara. 
 • Besöka nomader sina tält.
 • Se gamla grott- och hällristningar i nomadernas land.
 • Besöka den traditionsrika kamelmarknaden i Guelmim. 
 • Beundra arkitekturen i den f d spanska kolonin. Och se hur den nya växer fram.
 • Bada i Atlanten i kite-surfarnas paradis i Dakhla. Kanske spela golf på sandbanan utanför staden.
 • Och givetvis dricka starkt sahrawiskt te i tid och otid.

Preliminärt dagsprogram för 14 dagarsturen över nyår 25 december - 7 januari 2017.

Dag 1. Ankomst till Agadir kl 17.25. Middag och övernattning i Agadir
Dag 2. ​Vi kör mot sydost, upp i Antiatlasbergen på ringlande vägar med sagolika vyer. I Inoumar besöker vi en känd ”agadir”, ett befäst kollektivt spannmålsförråd. Vi äter vår lunch i La Maison Traditionelle i Oumesmat, en sorts museum i ett typiskt berbiskt hem med sina hushållsattiraljer. Så når vi Tafraout på 1200 meter höjd, som ligger som ett näste på rosa vindskulpterade granitklippor. Vi vandrar runt i staden med rosa hus och vitmålade fönster, och låter oss fascineras av det sällsamma landskapet och klippformationerna i klanen Ammelns dal. Efter passet Col de Kerdous väntar Sahara med sina enorma öppna vidder. Dagen avslutas i Tiznit, känd för sitt vackra berbersilver.
Dag 3. Vi åker den vilda kustvägen söderut och passerar ett par fiskebyar. Mirleft är en okänd liten pärla på en lång vit strand, som då och då skärs av med klippor som eroderat ur det röda berget. Vi äter vår picknicklunch vid El Gzira, på en gyllene sandstrand. Vi fortsätter vi till Sidi Ifni, spansk enklav fram till 1969. De flesta hus går i spansk kolonialstil, och är charmigt nedslitna med byggnader i art decostil sedan 1930-talet. Övernattning i Guelmim.
Dag 4. Buss mot sydväst, moy den algeriska gränsen. Vägen blir allt sämre innan vi når Laouina Torkoz, en sahrawisk by mitt ute i ingenting. Där härskar klanen Torkoz och vi bor hemma hos klanpresidenten som har en stort hus/palats och föder upp kameler. Vi besöker byskolan och lär mer om livet här. Kvällen bjuder på riktig fest med hassanimusik och guedradans. 

Dag 5. Vi besöker det geologiska museet, ett argankooperativ och en oas innan vi fortsätter tillbaka genom stenöknen till provinshuvudstaden Guelmim, även kallad porten till Sahara. Vi besöker både den nya och de gamla stadsdelarna i den forna karavanstaden. Vi äter middag hemma hos konstnären, sahrawiern Mohammed Elkhabal som i sommar ställt ut i Sverige. Kanske vill någon låta hans hustru Badea smycka sina händer med henna? Två övernattningar antingen hemma hos familj eller på hotell. 
Dag 6. Besök på traditionella kamelmarknaden Amhyrish, där det också säljs allt annat. Vi besöker en förskola och universitetet i Guelmim innan vi lär oss att laga mat och baka på marockanska hemma hos familjen Chichaoui.

Dag 7.  Vidare söderut. Stopp för strövtåg i gamla ökenstadne  Tan-Tan, lunch uppe i en gammal fästning och övernattning i Tan-Tan plage/El Ouatia, en äkta marockansk badort! Nyårsövernattning vid Atlantens vågor.
Dag 8. Vi följer kusten, njuter av naturen i Khnifiss national Park tills vi når  till Tarfaya där vi övernattar. Den f d spanska staden är mest känd för den brittiska handelsposten Casa del Mar, idag en ruin i havet. Vi besöker museet som minner om att författaren Saint-Exupéry var stationerad här som postpilot 1929.
Dag 9. Vi passerar Afrikas största vindkraftpark Tarfaya Wind-farm och fortsätter till Laayoune där vi övernattar. Vi strövar runt både i gamla stadens spanska kvarter, i marknadskvarteren och besöker denna storstads nya stadsdelar. 

Dag 10. Vi följer den evighetslånga vägen längs kusten för att nå resans sista anhalt före Mauretanien, Dakhla. På vägen finns nästan enbart små fiskesamhällen. Vi stannar för lunch i Boujdour, vägens enda stad. Boujdour/Cabo Bojador har i århundraden haft ett förfärligt rykte bland sjömän, men sedan 60 år finns en fyr som ska hjälpa fiskarna att passera den kokande udden. På kvällen når vi Dakla för tre övernattningar.
Dag 11, 12 och 13. Vi lär känna den snabbt växande staden Dahkla. Den ligger i en lagun och anses bäst i världen för kite-surfing, här hölls VM 2015. Vi får möjlighet till lite strandliv och besöker en strutsfarm och en ostronodling vid fascinerande klippor. Möjlighet till avsmakning! Den som vill kan följa med och se hur man gör öknen grön och hur man avsaltar havsvatten. Givetvis besöker vi hamnen och fiskarna på stranden Asserga. På fredagskvällen flyger vi till Agadir där vi övernattar sista natten.
Dag 14. Egen tid i Agadir, kanske besök på NGO-organisationen Oum El Banine som stöttar ogifta mödrar och deras barn. Eller på stranden. Avresa till Arlanda 18.15.