Hur påverkar coronaviruset min resa?

Marocko och coronaviruset. Råder medicinskt undantagstillstånd.

Marocko tillhör de länder som snabbast varit mest aktiva i sin kamp mot coronaviruset. Efter att ha konstaterat sina första fall i början av mars var landet ett av de första med drastiska åtgärder. 
- 15 mars stoppades samtliga internationella flyg och färjor både för ut- och inresa. De kommande dagarna fortsatte ett mycket begränsat antal flyg att ta hem sina passagerare. Sista flyget till Skandinavien gick den 19 mars.
- 16 mars stängdes alla skolor och kl 18 samma dag stängdes också samtliga restauranter, caféer, hammam etc 
- 20 mars satte landet i medicinsk karantän. Utegångsförbud gäller för samtliga som saknar ett speciellt tillstånd för att ex handla mat. Denna karantän har hittills planerats fram till 20 april. 
Då efterföljandet av denna regel på vissa orter varit dålig, övervakas gator ibland av militär och har man beslutat införa bötesstraff på 300-1300 dh, och i vissa fall t o m fängelsestraff. Igår arresterades 120 personer som vägrade följa utegångsförbudet. 
I Tanger, Tetouan och några andra nordliga städer har det förekommit kvällsdemonstrationer, där man motsatt sig förbudet och bett om Guds hjälp. En kraftig reaktion följde på demonstrationerna, som verkade vara koordinerade.
- I Safi har stadens kvinnliga borgmästare varit ute iklädd grön uniform och megafon, och uppmuntrat folka att "stanna hemma, studera, lär er språk. Skratta inte utan ta ditt ansvar" (det förekommer en mängd personer som inte tar varningarna på allvar, utan skämtar om det).
- Kung Muhammed VI initierade för några dagar sedan en fond för att motverka konsekvenserna av viruset. Hittills har fonden från såväl individer som institutioner, privata och offentliga - samlat ihop 120 miljarder dollar, dvs 2,7% av Marockos BNP 2019. Detta belopp är världens fjärde näst största fond för ändamålet, mätt per capita. Bla efter Sverige som avsatt 6 % av BNP. 
En mängd regeringsmedlemmar har skänkt pengar, privat eller genom sina företag (alla donationer är skattefria), bla jordbruksministern Akhannouch som genom företaget Afriquia Gas skänkt 1 miljard dh! Han är en av landets rikaste. 
- Ur denna fond ska bl a betalas de ökade medicinska kostnaderna, för vilket många marockaner inte är säkrade. Man har också skapat en digital plattform där man kan ansöka om stöd som kompensation för alla dem som jobbar i informella sektorn. Beslut har tagits o att distribuera 2000 dh till dem som påverkats av nedstängningen av företag (gäller endast dem som var registrerade i Morocco’s National Social Security FundCNSS i slutet av februari). 
- En mängd privata initiativ har skapats för att säkra att medellösa medborgare ska få mat för dagen och tak över huvudet. 
Bla samlar i Essaouira grundaren till English Street School Mouhcine Camel och Jeanette Clapton in pengar för att köpa och distribuera mat till över 120 personer. 
Idrottshallen görs om till sovsal och några hotell planeras för boende. 

I nuläget (24 mars) har ca 170 fall konstaterats, inklusive 4 dödsfall. 

Parallellt har landet i norr just nu drabbats av en mängd översvämningar (regn upp till 80 mm) samt kraftiga snöfall i bergen. Detta efter en extremt torr vinter.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Alla resor är inställda.

För närvarande går det inte att resa till eller från Marocko. Alla resor är tillsvidare inställda. Alla involverade kunder har fått sina pengar tillbaka. 

Utlandsresor – avrådan för alla länder 
Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

UD resklar
Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.

Vi förutsätter att våra kunder tar del av allt material som skickas ut och bekantar sig med materialet på vår hemsida.
Vi förutsätter att våra kunder tar del av allt material som skickas ut och bekantar sig med materialet på vår hemsida.