Hur påverkar coronaviruset min resa till Marocko?

Marocko och coronaviruset. Det medicinska undantagstillståndet fortsätter och allt fler orter stänger åter ned. Gränsen är nu öppnad, men med stora begränsningar.

uppdaterat 14 dec 2020
From 6 september får även turister och affärsmän resa till Marocko, under förutsättning att de har ett max 48 timmar gammalt negativt blod PCR covid-test + en reservation på ett  hotell alternativt en inbjudan från ett marockanskt företag och är av nationalitet som inte kräver visum. i nuläget är det nästan bara Royal Air Maroc som flyger specialflygningar till Marocko. I viss mån Air France, Ryan Air och Transavia - men dessa linjer kan dras in med kort varsel.  Åk inte till Marocko om du inte är beredd på att stanna länge.  
LÄS ALLT DU BEHÖVER VETA i denna artikel på engelska från Morocco World News. OBS - sedan 2 oktober behövs inte längre ett antikroppstest och covid-testet får vara max 72 timmar gammalt istället för 48 timmar!
Fortfarande gäller kraftiga begränsningar i hur man kan resa inom Marocko, munskydd är obligatoriskt och bl a 4 stora marockanska städer - Casablanca, Marrakech, Tanger och Fes är fortfarnade stängda.

Den 15 juli kl 00.00 öppnade Marocko sina gränser igen - men endast för marockanska medborgare och utlänningar som är skrivna i Marocko samt deras familjer. 
Endast flyg med Royal Air Maroc och Air Arabia får flyga - och inte de vanliga rutterna - samt färjelinjer till Sète i Frankrike och Genua i Italien. Inga båtar till Spanien.  
För att få följa med krävs ett negativt covid-test som är max 72 timmar gammalt.

Gränserna kommer dock fortfarande vara stängda tills annat meddelas. Marockoresans gissning är att rena turistresor kommer att öppnas tidigast i mitten av våren 2021.  Reglerna hur man får resa runt i landet ändras ständigt. Till vissa städer råder förbud att resa utan särskilda tillstånd.  Marockos medicinska undantagstillstånd gäller tillsvidare fram till 10 januari. 

Svenska UD avråder tillsvidare från samtliga resor utanför Europa tom 31 januari. Läs mer på UD:s webb. Det innebär att svenska reseförsäkringar generellt inte gäller. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag.

Om du önskar mer information kontakta Royal Air Maroc eller den marockanska ambassaden.

Marocko tillhör de länder som snabbast varit mest aktiva i sin kamp mot coronaviruset. Efter att ha konstaterat sina första fall i början av mars var landet ett av de första med drastiska åtgärder. 
- 15 mars stoppades samtliga internationella flyg och färjor både för ut- och inresa. De kommande dagarna fortsatte ett mycket begränsat antal flyg att ta hem sina passagerare. Sista flyget till Skandinavien gick den 20 mars.
- 16 mars stängdes alla skolor och kl 18 samma dag stängdes också samtliga restauranter, caféer, hammam etc 
- 20 mars sattes landet i medicinsk karantän. Utegångsförbud gäller för samtliga som saknar ett speciellt tillstånd för att ex handla mat.
-  11 juni fick de delar av landet som drabbats minst av Covid-19, ungefär halva landet, minskade restriktioner. Restauranter (för bordsservering - take away går bra), hammam och cafeer ska dock fortsatt hålla stängt. 
- 10 juli. Restauraner öppnar för gäster, med vissa begränsningar. 
- 15 juli. Gränserna öppnades för att ta hem strandade marockaner och låta utlänningar som blivit fast i Marocko resa ut. 
- 20 juli. Hotell tillåts ha 100 % kapacitet, om endast 50 % i restauranter och vid pool. 
- 27 juli. Förbud att ta sig till 8 marockanska städer. 
- 5 augusti. Åter större begränsningar i 3 städer, Tanger, Asilah och Fes.
- 7 augusti. Överträdelse mot munskyddspåbudet
kostar 500 dh och ska betalas på plats. Innebär också en prick i kriminalregistret. 
- 20 aug. Åter nya lockdowns, i främst Casablanca, Tanger och Marrakech. Stränderna utanför Casablanca stängs igen. 
Tanken är att var 10:e dag öppna upp mer och mer, beroende på vad hälsotillståndet medger.

Vad gäller framöver? Senaste nytt (14 december)!

Covidutvecklingen i Marocko är fortsatt alarmerande. Upp till 5000 nya fall om dagen registreras och landet har nu ca 6.600 döda i sjukdomen. Sjukvårdens varnar för att deras resurser inte längre räcker. 
I delar av landet återupprättas då och då lockdowns. 
Följ Marockoresans Facebooksida för att se hur lockdown och begräsningar successivt ändras. 
Begränsningar upprätthålls på nationell nivå:
- Förbudet med max 20 personer samlade upprätthålls för samlingar bröllopsfester, begravningsceremonier ... (dvs inga stora sammankomster)
Obligatoriskt munskydd gäller fortfarande.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Alla Marockoresans resor är inställda.

För närvarande rekommenderar Marockoresan inte resor till eller från Marocko. Alla våra arrangerade resor är tillsvidare inställda. Alla involverade kunder har fått sina pengar tillbaka. Vi planerar inga nya resor förrän situationen har förbättrats. Inte alls under 2020 och mycket tveksamt för våren 2021.

Utlandsresor – avrådan för de flesta länder utanför EU
Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU,EES samt Schengenområdet, till och med den 31 januari 2021. Avrådan gäller tills ny bedömning kommer att göras.

När UD avråder från resor gäller vanligtvis inte reseförsäkringar, men kolla för säkerhets skull med din egen reseförsäkring. 

Marockoresan avråder från resor till landet pga den stora smittspridningen och den bristfälliga sjukvården, och begränsningar i möjlighet att resa ut och in i landet. 

UD resklar
Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg och det går att resa dit utan krångliga test och risker om nya lock-downs. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO samt din egen reseförsäkring.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.

Vi förutsätter att våra kunder tar del av allt material som skickas ut och bekantar sig med materialet på vår hemsida.
Vi förutsätter att våra kunder tar del av allt material som skickas ut och bekantar sig med materialet på vår hemsida.