Hur påverkar coronaviruset min resa till Marocko?

Marocko och coronaviruset. Det medicinska undantagstillståndet fortsätter. Gränsen är nu öppnad, men med stora resebegränsningar.

uppdaterat 20 apr 2021
Svenska medborgare samt marockanska medborgare bosatta i Sverige kommer inte att tillåtas att resa in i Marocko fr.o.m. den 4 februari 2021. De nya restriktioner införs med anledning av den nya mutationen av coronaviruset. För mer information hänvisar ambassaden till lokala myndigheter i Marocko samt Marockos Ambassad i Stockholm.
Den 30 mars stängde Marocko gränsen även för flyg från Frankrike och Spanien, och totalt är det nu 53 länder som nekas inresa.
Förmodligen till minst 24 maj. 
Under Ramadan (start 14/4) råder utegångsförbud kl 20-06


29 januari startade Marocko sin vaccinering mot covid-19. Alla marockanska medborgare och residens mellan 17 och 75 år ska kostnadsfritt få vaccineras. Kung Muhammed VI var först ut med att vaccineras på sitt palats i Fes. Hittills. Hittills har snart 5 miljoner fått sin andra dos. En hastighet som fått WHO att omnämna landet till ett av världens 10 bästa i vaccinationshastighet. 
De ankomna doserna kommer mestadels från Covishield utvecklade av AstraZeneca från Indien samt några från kinesiska Sinopharm-vaccinet och ryska Sputnik ska komplettera. Hälsoministeriet uppger att man köpt 66 miljoner doser som ska räcka till 33 miljoner invånare i målgruppen. Vaccinationskampanjen kommer att prioritera de som mest riskerar smitta, inkluderande dem inom hälso- och sjukvård som fyllt 40 år och polis, militär och lärare som fyllt 45 år, samt vissa specifika regioner som är mer drabbade av viruset.

Antalet smittade har minskat rejält och den 8 april rapporterades hittills ca 500.000 smittade. Sammanlagt har gjorts cirka 5 miljoner tester. Total har ca  8.864 avlidit.  
Värst drabbad är fortfarande Casablanca med omgivning samt de större städerna längs Medelhavskusten.
Det medicinska undantagstillståndet har förlängts till 31 maj.  Det blir då över ett år som marockanerna har tvingats leva med bl a nedstängningar, reserestriktioner och utegångsförbud. De ekonomiska förutsättningarna är för många outhärdliga eftersom endast delar av befolkningen kan få stöd av  staten eller kungens Coronafond. Förutom de allra mest fattiga lider särskilt enmansföretag i turistnäringen som inte får något stöd, och som ej heller har möjlighet att utöva sitt yrke.

Turister och affärsmän får resa till Marocko, under förutsättning att de har ett max 72 timmar gammalt negativt blod PCR covid-test + en reservation på ett  hotell alternativt en inbjudan från ett marockanskt företag och är av nationalitet som inte kräver visum. I nuläget är det nästan bara Royal Air Maroc som flyger specialflygningar till Marocko. I viss mån Air France, Ryan Air och Transavia - men dessa linjer kan dras in med kort varsel.  Åk inte till Marocko om du inte är beredd på att stanna länge och kan försörja dig själv!  
Fortfarande gäller kraftiga begränsningar i hur man kan resa inom Marocko,och bl a 4 stora marockanska städer - Casablanca, Marrakech, Tanger och Fes är fortfarnade delvis stängda.
Reglerna hur man får resa runt i landet ändras ständigt. Till vissa städer råder förbud att resa utan särskilda tillstånd.  Munskydd är obligatoriskt och många städer har utegångsförbud från kl 20.

Svenska UD avråder tillsvidare från samtliga resor utanför Europa tom minst 31 maj Läs mer på UD:s webb. Det innebär att svenska reseförsäkringar generellt inte gäller. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag!  Och håll dig alltid a jour med hälsoläget och begränsningar i din frihet, Vi vet av erfarenhet att reglerna kan förändras inom någon timme.

Om du önskar mer information kontakta Royal Air Maroc eller den marockanska ambassaden.

Marocko tillhör de länder som snabbast varit mest aktiva i sin kamp mot coronaviruset. Efter att ha konstaterat sina första fall i början av mars var landet ett av de första med drastiska åtgärder. 
- 15 mars stoppades samtliga internationella flyg och färjor både för ut- och inresa. De kommande dagarna fortsatte ett mycket begränsat antal flyg att ta hem sina passagerare. Sista flyget till Skandinavien gick den 20 mars.
- 16 mars stängdes alla skolor och kl 18 samma dag stängdes också samtliga restauranter, caféer, hammam etc 
- 20 mars sattes landet i medicinsk karantän. Utegångsförbud gäller för samtliga som saknar ett speciellt tillstånd för att ex handla mat.
-  11 juni fick de delar av landet som drabbats minst av Covid-19, ungefär halva landet, minskade restriktioner. Restauranter (för bordsservering - take away går bra), hammam och cafeer ska dock fortsatt hålla stängt. 
- 10 juli. Restauraner öppnar för gäster, med vissa begränsningar. 
- 15 juli. Gränserna öppnades för att ta hem strandade marockaner och låta utlänningar som blivit fast i Marocko resa ut. 
- 20 juli. Hotell tillåts ha 100 % kapacitet, om endast 50 % i restauranter och vid pool. 
- 27 juli. Förbud att ta sig till 8 marockanska städer. 
- 5 augusti. Åter större begränsningar i 3 städer, Tanger, Asilah och Fes.
- 7 augusti. Överträdelse mot munskyddspåbudet
kostar 500 dh och ska betalas på plats. Innebär också en prick i kriminalregistret. 
- 20 aug. Åter nya lockdowns, i främst Casablanca, Tanger och Marrakech. Stränderna utanför Casablanca stängs igen. 
 

Vad gäller framöver? Senaste nytt (8 april)!

Följ Marockoresans Facebooksida för att se senaste nytt, ex hur lockdown och begräsningar successivt ändras. 
Begränsningar upprätthålls på nationell nivå:
- Förbudet med max 20 personer samlade upprätthålls för samlingar bröllopsfester, begravningsceremonier ... (dvs inga stora sammankomster)
-Stängning av restauranger, kaféer, butiker och stormarknader kl. 20.00
Nationellt utegångsförbud från 21:00 till 06:00, utom i undantagsfall;  
Under Ramadan med start 14 april råder utegångsförbud från kl 20.00-06.00.
Obligatoriskt munskydd gäller fortfarande.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Alla Marockoresans resor är inställda.

Marockoresan avråder från resor till landet pga den stora smittspridningen och den bristfälliga sjukvården, och begränsningar i möjlighet att resa ut och in i landet. 

För närvarande rekommenderar Marockoresan inte resor till eller från Marocko. Alla våra arrangerade resor är tillsvidare inställda. Alla involverade kunder har fått sina pengar tillbaka. Vi planerar inga nya resor förrän situationen har förbättrats. Förhoppningsvis kan vi genomföra resor igen hösten 2021.

Utlandsresor – avrådan för de flesta länder utanför EU
Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU,EES samt Schengenområdet, till och med den 31 maj 2021. Avrådan gäller tills ny bedömning kommer att göras.

När UD avråder från resor gäller vanligtvis inte reseförsäkringar, men kolla för säkerhets skull med din egen reseförsäkring. Läs mer på deras egen sida UD resklar

Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg och det går att resa dit utan krångliga test och risker om nya lock-downs. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO samt din egen reseförsäkring.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.

För närvarande tillåts  inga svenskar resa in i Marocko!
För närvarande tillåts inga svenskar resa in i Marocko!