Hur påverkar coronaviruset min resa till Marocko?

Marocko och coronaviruset. Det medicinska undantagstillståndet fortsätter. Inresa från Sverige möjligt från 15 juni.

uppdaterat 5 september 2021
Vaccinationspass snart en förutsättning för att leva i Marocko.
I en animerad video gjord av det marockanska Hälsoministeriet bekräftas att det snart kommer att krävas obligatoriskt vaccionationspass för att vistas på offentliga platser som cafeer, restauranter, hotell, shoppingcentrum, tranporter, hammam, fotbollsarenor etc.
Budskapet är att "har du inte vaccinpass kan du inte göra någonting. Vaccin är en förutsättning för ett normalt liv."

Luftrummet till Marocko öppnade den 15 juni. Det råder fortfarande viss oklarhet i begränsningarna. Men det kommer att krävas ett vaccinbevis eller ett max 72 timmar gammalt negativt PCR-test om man kommer från s k A-länder, där Sverige ingår.
B-länder är fro m 14 juli även Spanien, Frankrike och Portugal till de tidigare listade 79 länderna. Dessa måste oavsett vaccinationsstatus visa upp ett negativt PCR test inom 48 timmar och sitta i karantän på vissa specifika hotell i 10 dagar. En fullt vaccinerad slipper karantänen men måste kunna visa upp ett PCR-test,
Marockoresan har ingen extra information om inresor och regler. För mer information hänvisar vi till lokala myndigheter i Marocko samt Marockos Ambassad i Stockholm.
Mer info från marockanska turistorganisationen här
Info och statistik från Marockos officiella Covidwebb  


29 januari startade Marocko sin vaccinering mot covid-19. Alla marockanska medborgare och residens mellan 13 och 75 år ska kostnadsfritt få vaccineras. Kung Muhammed VI var först ut med att vaccineras på sitt palats i Fes. Hittills har 15,6 miljoner fått två doser och 19,1 miljoner fått sin första dos. 
Hälsoministeriet uppger att man köpt 66 miljoner doser som ska räcka till 33 miljoner invånare i målgruppen, merparten från kinesiska Sinopharm. Hittills har man fått 33 miljoner doser, av dem är 7 miljoner Astra, 24,5 miljoner Sinopharm, 1,25 miljon från Covax (1 milj Astra och 300.000 Jansen) och 0,6 milj Pfizer. I dagarna rapporterades att Marocko snart kommer att producera sina egna vaccin i samarbete med Sionpherm i Kina. I dagarna skrevs ett avtal med Pfizer om en leverens på 10 miljoner doser före årets slut. 6 av dessa miljoner är reserverade för gruppen 12-17 år och vaccineringen av barn började i i mitten av augusti.
Man kampanjar nu för att alla barn 13-17 år ska vaccineras före skolstart 13 september, detta med Pfizers vaccin, eftersom antalet barn på intensiven har ökat den senaste månaden.

Antalet smittade fortsätter att öka liksom antalet döda, totalt har ca  13.073 avlidit.  
Värst drabbad är fortfarande Casablanca med omgivning samt de större städerna längs Medelhavskusten.
Det medicinska undantagstillståndet har förlängts till 31 oktober.  Det blir då över 20 månader som marockanerna har tvingats leva med bl a nedstängningar, reserestriktioner och utegångsförbud. De ekonomiska förutsättningarna är för många outhärdliga eftersom endast delar av befolkningen kan få stöd av  staten eller kungens Coronafond. Förutom de allra mest fattiga lider särskilt enmansföretag i turistnäringen som inte får något stöd, och som ej heller har möjlighet att utöva sitt yrke.

I nuläget är det oklart om samtliga flygbolag tillåts flyga. Åk inte till Marocko om du inte är beredd på att stanna länge och kan försörja dig själv!  
Reglerna hur man får resa runt i landet ändras ständigt. Munskydd är obligatoriskt (böter på 300 dh om du inte bär munskydd)  och utegångsförbud från kl 21.00 gäller.

Svenska UD avråder tillsvidare från nästan samtliga resor utanför Europa (alltså Marocko) tom minst 1 september. Läs mer på UD:s webb. Det innebär att svenska reseförsäkringar generellt inte gäller. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag!  Och håll dig alltid a jour med hälsoläget och begränsningar i din frihet, Vi vet av erfarenhet att reglerna kan förändras inom någon timme.

Om du önskar mer information kontakta Royal Air Maroc eller den marockanska ambassaden.

Marocko tillhör de länder som snabbast varit mest aktiva i sin kamp mot coronaviruset. Efter att ha konstaterat sina första fall i början av mars var landet ett av de första med drastiska åtgärder. 
- 15 mars stoppades samtliga internationella flyg och färjor både för ut- och inresa. De kommande dagarna fortsatte ett mycket begränsat antal flyg att ta hem sina passagerare. Sista flyget till Skandinavien gick den 20 mars.
- 16 mars stängdes alla skolor och kl 18 samma dag stängdes också samtliga restauranter, caféer, hammam etc 
- 20 mars sattes landet i medicinsk karantän. Utegångsförbud gäller för samtliga som saknar ett speciellt tillstånd för att ex handla mat.
-  11 juni fick de delar av landet som drabbats minst av Covid-19, ungefär halva landet, minskade restriktioner. Restauranter (för bordsservering - take away går bra), hammam och cafeer ska dock fortsatt hålla stängt. 
- 10 juli. Restauraner öppnar för gäster, med vissa begränsningar. 
- 15 juli. Gränserna öppnades för att ta hem strandade marockaner och låta utlänningar som blivit fast i Marocko resa ut. 
- 20 juli. Hotell tillåts ha 100 % kapacitet, om endast 50 % i restauranter och vid pool. 
- 27 juli. Förbud att ta sig till 8 marockanska städer. 
- 5 augusti. Åter större begränsningar i 3 städer, Tanger, Asilah och Fes.
- 7 augusti. Överträdelse mot munskyddspåbudet
kostar 500 dh och ska betalas på plats. Innebär också en prick i kriminalregistret. 
- 20 aug. Åter nya lockdowns, i främst Casablanca, Tanger och Marrakech. Stränderna utanför Casablanca stängs igen. 
 

Vad gäller framöver? Senaste nytt (30 augusti)!

Följ Marockoresans Facebooksida för att se senaste nytt, ex hur lockdown och begräsningar successivt ändras. 
Begränsningar upprätthålls på nationell nivå. Detta gäller från 3 augusti:
- Förbudet med max 10 personer samlade inomhus och 50 utomhus upprätthålls för samlingar bröllopsfester, begravningsceremonier ... (dvs inga stora sammankomster)
- Maximalt halv beläggning på hotell och andra turistanläggningar
- Stängning av restauranger, kaféer, butiker och stormarknader kl. 20-21.00
- Nationellt utegångsförbud från 21:00 till 05.00, utom i undantagsfall;  
- Inte resa in i Marrakech, Casablanca och Agadir utan vaccinationspass om man inte har särskilt tillstånd.
- Max halv beläggning på restauranter och cafeer samt lokala transporter.
- Stängda hammams gym, pooler och sportanläggningar. 
- Inga bröllopsfester.
Obligatoriskt munskydd gäller fortfarande.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Marockoresans har två gruppresor i mars 2022.

Marockoresan avråder från resor till landet om du inte är vaccinerad.  

Utlandsresor – avrådan för de flesta länder utanför EU
Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till de flesta länder utanför EU,EES samt Schengenområdet, till och med den 15 oktober 2021. Avrådan gäller tills ny bedömning kommer att göras.

När UD avråder från resor gäller vanligtvis inte reseförsäkringar, men kolla för säkerhets skull med din egen reseförsäkring. Läs mer på deras egen sida UD resklar

Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg och det går att resa dit utan krångliga test och risker om nya lock-downs. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO samt din egen reseförsäkring.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.

Fr.om 15 juni får  svenskar åter resa in i Marocko!!
Fr.om 15 juni får svenskar åter resa in i Marocko!!