Om marockanska dirham, prutning och dricks.

Marockos valutan heter Dirham (i valutaomvandlare: MAD). En dirham motsvarar ca 98 öre. Dirham är dyr att växla till sig i Sverige.
Ta gärna med Euro som reserv. Det går IBLAND bra att betala direkt med utländsk valuta om man köper något stort (t ex mattor). I några affärer kan man faktiskt i värsta fall betala direkt med svenska kronor – pengar som pengar.
Det finns växlingskontor före tullen men bankomater endast i inrikeshallen, efter att ni har gått igenom tullen men innan ni kommer ut till de väntande. Jag rekommenderar att ni fixar dirhams redan på flygplatsen. 

Kreditkort accepteras sällan. Cash is king!

Kreditkort accepteras sällan på restauranger eller i affärer även om det står att de gör det, så det är nödvändigt med cash. Växel är en konstant bristvara, så försök från första stund att betala med något stort så att ni har fickan full med mynt och växel.

Endast i större hantverks- och mattaffärer och exklusivare restauranger i större städer kan man betala med kort, även om det ofta står annat på dörren. Inte ens alla hotell accepterar kort, så kolla innan du betalar räkningen.
Både vid uttag och kortbetalning tas oftast några extra procent ut.

Hur mycket pengar går det åt?

Pengarna räcker längre om du väljer restauranter utan alkoholtillstånd
Pengarna räcker längre om du väljer restauranter utan alkoholtillstånd

Det går att leva riktigt billigt i Marocko. I gatuköken kan du få en tallrik god harirasoppa för under 5 dirham, en tallrik bönor eller linser under en tia och en god tajine (gryta) för 20-30 sek. I Marrakech äter du billigt i gatuköken som dukas upp på Djemaa el Fna på kvällen.  Var dock noga med att se till att du inte får mer mat än du har beställt!
Du kan också äta riktigt exklusivt med priser i klass med svensk lyx. Restauranter som har alkoholtillstånd blir automatiskt dyrare. 
Det samma gäller boende. En enkelt boende går att få för under 100 kronor/natt. En lyxriad kostar upp emot 35.000 sek/natt.
Du kan alltså välja Marocko efter din plånbok. 
Om du inte tänker shoppa går det sällan åt särskilt mycket pengar.

Pruta är en konst!

PRUTA överallt utom där det sitter en prislapp. I medinan i Marrakech rejält, kanske till halva priset. Köp för att ni gillar, inte för att fynda. Varje köp är en överenskommelse mellan köpare och säljare; se till att ni är nöjda innan ni slår till. Skapa relationer - ju mer säljaren gillar er, desto bättre pris. 


Jag har en princip som jag tycker funkar bra. Bestäm dig vad du är villig att betala. Starta rejält under det.  Lyckas du få varan till det pris du vill ha, var nöjd. Och fråga ALDRIG någon annan vad de har betalt. För du var ju nöjd innan. Alltså inte lurad:)

Kontakta Marockoresan.

Marockoresan
Klargöra,
Annika Thunström AB
Ring +46 -702-462803.  
I Marocko+212 700 325 486
mejla

Max 2000 dh/uttag

  • Bankomat finns i alla större städer. I Marrakech finns flera  vid Djemaa el Fnaa.
  • Det går att ta ut max 2000 dh/uttag + uttagsavgift på kreditkort som kan vara en 25-60-dh beroende på din bank.
  • Norwegian bank, ICA-banken och COOP bank tar ingen uttagsavgift! Däremot tar de de flesta marockanska banker nu ut en avgift på 22 dh/uttag.
  • Det betyder att med ett vanligt bankkort får du betala BÅDE svensk och marockansk avgift. Ett uttag på 2000 dh med SHB-kort kostar just nu 59+22 = 81 dh i avgift. 
  • Det går att göra max 3 uttag per dag/kort och maximalt en viss summa på en vecka (skiftar mellan bankerna). 
  • Glöm inte att öppna Afrikaspärren om din bank har en sådan, för då fungerar inte ditt kort. 

Ge alltid dricks!

Drickssystemet är mycket utbrett och många människor har ingen annan ersättning än dricks, eller en mycket låg lön. Är du nöjd med servicen du fått av en guide, en chaufför, av tjejen som masserade på hammamet, stick snyggt åt dem en slant. Och då menar jag inte mynt utan ofta en 50 dh-sedel. 

Riktmärke – till lokal guide efter heldagsutfärd 100 dh, till chaufför 50-100 dh 
beroende på körsträcka och servicenivå. Ca 50 till ev mulåsneförare etc. 

•       På restauranger lägger du på 10 % eller rundar av. 

•       Toalettdamerna brukar ta en avgift på 1-2 dh. Ofta bjuder de på papper:).