loading...

Möt berberna. Bo i familj. Skräddarsydd tur 2-3 dagar i Atlasbergen.

Berberna kallar sig själva för Amazigh = fri man. Möt dem under Marockoresans unika resor. Berberna kallar sig själva för Amazigh = fri man. Möt dem under Marockoresans unika resor.

För 80 år sedan var man tvungen att rida mula eller dromedar för att ta sig över Höga Atlas bergspass. Idag tar det ca fyra-fem timmar i bil/buss på slingriga bergsvägar. Belöningen är stor - både under själva färden, och på andra sidan. Vi möter ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, djupa dalar med knallgröna oaser och lerfärgade byar med skyddande kasbhor. Och det stolta berberfolket, amazigh.

I Ouniladalen mellan Telouet och Ait Ben Haddou. I Ouniladalen mellan Telouet och Ait Ben Haddou.

Marockoresan erbjuder en unik möjlighet att följa vardagslivet i en familj, i en bergsby dit vi måste rida åsna sista timmen. Vi bor på ett enklare hotell, men om du har sovsäck kan du övernatta i en familj. 

  • Marockoresan  anstränger oss för att ge dig en genuin marockoupplevelse. Från start till mål. 
  • Du åker alltid exklusivt, med ditt eget sällskap. Med privat guide som dörröppnare och tolk.

1. Bo i berberfamilj i Tighza. 3 dagars landrovertur i Atlasbergen.

Berberkvinnor tvättar kläder. Möt dem under Marockoresans tur Berberkvinnor tvättar kläder. Möt dem under Marockoresans tur

Dag 1. Över Atlasbergen, Telouet, Tighza
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass 
Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd. Svänger av mot berberhövdingen El Glaouis enorma palats i Telouet, han som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Vi besöker resterna av palatset och äter lunch i de vackra omgivningarna. Fortsätter förbi den gamla saltgruvan och byter i Anmitr till åsnor som transporterar oss ungefär en timme till vår berberby Tighza. Där lagar vi middag med och övernattar hos berberfamilj (kräver sovsäck) eller bor på ett enklare hotell.

Ugn för brödbak. Upplev livet i en berberby. Bo i familj. Marockoresan.se har 2-3 dagars resor upp i och över  Atlasbergen. Ugn för brödbak. Upplev livet i en berberby. Bo i familj. Marockoresan.se har 2-3 dagars resor upp i och över Atlasbergen.

Dag 2. Livet i byn. Ait Ben Haddou. Ameridil.
följer vi familjens vardagliga arbete ute på fältet och bakar bröd innan vi rider tillbaka till vår bil, som tar oss söderut genom den sagolikt vackra Ouniladalen till Ait Ben Haddou. Möjlighet att besöka filmstudion Atlas i Ouarzazate. Här har de flesta internationella storfilmer spelats in.
Vi fortsätter de tusen kasbohrnas väg  för övernattning på kasbah Ameridil. Det är en av Marockos mest kända kasbohr, som drivits av samma familj sedan 1600-talet, och fanns avbildad på den gamla 50 dirhamssedeln. 

Vägen mellan Skoura och Demnate är en skönhetsupplevelse från start till mål. Marockoresan.se ordnar resan. Vägen mellan Skoura och Demnate är en skönhetsupplevelse från start till mål. Marockoresan.se ordnar resan.

Dag 3. Över Atlasbergen, över Demnate.
Vi vänder norrut mot Marrakech, över Höga Atlas igen. Vi kör den mer okända vägen från Skoura till Demnate. Hela resan är en sagolik skönhetsupplevelse, övervakade av de snöklädda bergen. En sak är säker. Ni kommer inte att möta många bilar under dagen. Men ta en himla massa bilder!

Prisexempel om 4 personer: xxx sek/person inklusive två hotellövernattningar med halvpension samt lunch med berberfamilj, Engelskspåkig lokalguide och transport med chaufför + åsnetransporter. Inträdesavgifter. 

2. Andra sidan Atlasbergen. Njut raviner, oaser och kasbhor. 2 dagar.

Utsikt från Unescoskyddade Ait Ben Haddou. Ringen omgärdar den judiska begravningsplatsen. Res hit med marockoresan.se. Utsikt från Unescoskyddade Ait Ben Haddou. Ringen omgärdar den judiska begravningsplatsen. Res hit med marockoresan.se.

Dag 1. Över Atlasbergen, Telouet, Ouniladalen
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd. Svänger av mot berberhövdingen El Glaouis enorma palats i Telouet, han som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Vi besöker resterna av palatset och äter lunch i de vackra omgivningarna. Fortsätter den sagolikt vackra vägen söderut längs spännande bergsformationer, raviner, lerfärgade byar och gröna oaser.  Vandring i oas eller Ouniladalen. Övernattning på trevligt enklare hotell.

Dag 2. Ait Ben Haddou, Ouarzazate, tillbaka över Atlasbergen.
besöker vi Unesco-skyddade byn Ait Ben-Haddou. Därefter vidare mot Marockos största kasbah Taourirt samt en filmstudio i Ouarzazate innan vi reser norrut igen. Möjlighet att leta mineraler i grotta. 
Prisexempel om 4 personer: 1700 sek/person, inklusive övernattning på trevlig kasbah med halvpension. Transport med chaufför och engelsktalande lokalguide i bil/minibuss.  Något dyrare om ni väljer landrover.  Inträdesavgifter.