loading...

Med landrover off track i Marocko - genom Atlasbergen till Sahara.

Har du fått smak på Marocko och redan "klarat av" Marrakech och Atlantkusten? Här kommer den perfekta roadtripen i de orörda Atlasbergen. Vackrare än så här blir det inte! In i de magnifika djupa ravinerna Dades och Boutharar, och givetvis med dromedarsritt och övernattning i tältcamp i Sahara.

Följ resrutten på kartan genom att klicka här  OBS - vi kör direkt från Iknioun till Nkob, men den vägen finns inte med på google maps...

Pris ca 10.000 sek om ni är 6 personer med guider. Vill du också göra en liknande resa?  Gör din intresseanmälan till Marockoresan

Se gärna filmer och bildspel från tidigare resor nedan och till höger. 

Vi kan skräddarsy liknande resor för just ditt gäng!

Möt berberna, amazigh, i snöklädda berg, gyllene sanddyner, illgröna oaser, lerfärgade byar och dramatiska raviner.

För 80 år sedan var man tvungen att rida mula eller dromedar för att ta sig över Höga Atlas bergspass. Idag tar det ca fyra-fem timmar i bil på slingriga bergsvägar. Belöningen är stor - både under själva färden, och på andra sidan. Vi möter ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, djupa dalar med knallgröna oaser och lerfärgade byar med skyddande kasbhor. Och det stolta berberfolket, amazigh. 
På denna tur kan du då och då få känslan av att vara dr Livingstone; här har väl ändå ingen turist varit förr!

Pris ca 10.000 sek för helpension utom sista middagen och lunchen i Marrakech, samtliga transporter med landrover, chaufför, berber-, arabisk och engelsktalande lokalguide, del i dubbelrum på 2-3 stjärniga hotell (gäller ej tältet). Annika Thunström som svensktalande ciceron. Max 8 deltagare!
Flygbiljett bokar du själv på Norwegian Airlines

Vårt enda möte under landroverturen över Saghro/Antiatlasbergen till Nkob.
Vårt enda möte under landroverturen över Saghro/Antiatlasbergen till Nkob.

Bildspel från veckolång landrovertur oktober 2018.

Bildspel "Ökenäventyr i Sahara", Marocko februari 2019. 4 minuter. 

Film från en del av en privat roadtrip (2 tjejer med guide och chaufför i privata tält)  i Atlasbergen och Sahara. Februari 2019. 8 minuter. 

En berberby i Atlasbergen på ca 2000 möh
En berberby i Atlasbergen på ca 2000 möh
Minst en tredjedel av Marockos befolkning är berber, amazigh.  marockoresan.se
Minst en tredjedel av Marockos befolkning är berber, amazigh. marockoresan.se

Förslag till dagsprogram "Med landrover till Sahara". Alternativ finns.

Marockoresan kör den vackraste vägen från Marrakech över Atlasbergen, förbi Demnate till Skoura. En hänförande upplevelse på 2330 möh. Marockoresan kör den vackraste vägen från Marrakech över Atlasbergen, förbi Demnate till Skoura. En hänförande upplevelse på 2330 möh.

Dag 1. Ankomst till Marrakech
Ankomst till Marrakech och övernattning.


Dag 2. Över Atlasbergen, Demnate - Skoura
Tidig avfärd för att nyttja dagsljuset på färden över Atlasbergen. Färden mot sydost går den relativt okända, men krävande, vägen över Höga Atlas, från Demnate till Skoura. Den är asfalterad nästan hela vägen men en stor upplevelse för alla sinnenKanske Marockos vackraste väg!  

Vi ankommer vårt hotell, Kasbah Ameridil, en av Marockos mest berömda kasbohr, som tidigare prydde 50 dh-sedeln. Borgen har anor från 1600-talet. Samma familj driver den fortfarande och visar entusiastiskt upp den fantastiska byggnaden.

Vår vandring i Boutharar går i dramatisk natur i  Atlasbergen,  genom berberbyar och över floden, Vår vandring i Boutharar går i dramatisk natur i Atlasbergen, genom berberbyar och över floden,

Dag 3. Dadesravinen - Boutharar, Atlasbergen
Vi fortsätter ”de 1000 kasbohrnas väg” österut, igenom Rosendalen till Mgoun, innan vi svänger av norrut in den berömda Dadesravinen, med spektakulära bergsformationer som Guds fingrar. Vi njuter av ett praktfullt sceneri med rödfärgade klippor som påminner om Grand Canyon och går en promenad i naturens under. 
En usel grusväg genom bergen tar oss till fridfulla byn Boutharar i oerhört vackra, relativt okända omgivningar. Här rör sig livet kring floden, som delar de magnifika bergen. Byborna är fortfarande nyfikna på turister. Vi gör en vandring i det magiska landskapet, korsar floden, går genom fälten, igenom flera byar med magnifika kasbohr. Övernattning i enklare gite.  

På en osannolik plats efter timmars färd på grusvägar i Saghrobergen i Antiatlas möter vi giteägaren Brahim. Här kan du få både lunch och starkt te. Upplevelse med Marockoresan.se.  Utan el! På en osannolik plats efter timmars färd på grusvägar i Saghrobergen i Antiatlas möter vi giteägaren Brahim. Här kan du få både lunch och starkt te. Upplevelse med Marockoresan.se. Utan el!

Dag 4. Tvärs över Saghrobergen - Nkob
En strapatsrik dag, då vi korsar Saghrobergen på dåliga vägar (som håller på att breddas, så kanske är den klar tills vi kommer) som inte finns på Google maps, med vyer du aldrig glömmer. Nu är vi på riktigt äventyr! 
Saghrobergen tillhör Antiatlas och är "bara" ca 3.000 meter höga och vulkaniska, ofta i form av imponerande konstverk. Vi kör mest på grus, med utsikt, och stannar på en överraskande liten gite/restaurang på 2.300 meters höjd. Då och då passerar vi nomader. Väl nere i Nkob, kan vi promenera i Marockos största dadelpalmsoas! Vi övernattar i denna kasbohnas stad. 

Campen i Sahara når vi på dromedarsryggen. Med marockoresan.se Campen i Sahara når vi på dromedarsryggen. Med marockoresan.se

Dag 5. Saharas sanddyner, Erg Chebbi.
Vi fortsätter österut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap, där vi kan gå av och själva plocka några miljoner år gamla fossiler. Vi når fram till gamla karavanstaden Rissani, och närmar oss Saharas sanddyner Erg Chebbi som börjar vid Merzouga.
Vi byter fordon, till kamel - eller rättare sagt dromedar - och rider till vår camp, genom den magiska öknen. Där har vi möjlighet att klättra upp på någon sanddyn för att se solen färga dynerna gyllene, innan den försvinner ned i väst. Kvällen och ökennatten tillbringas i ett tältläger i Erg Chebbi med riktiga sängar och tillgång till toa (dock inte i varje tält). Vem glömmer en natt under den klara stjärnhimlen?  

En oas med 300 meter höga klippväggar gör Toudraravinen unik. En oas med 300 meter höga klippväggar gör Toudraravinen unik.

Dag 6. Souken i Rissani -  Toudraravinen
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. Vi gör ett besök på Marockos största souk, den enorma marknaden i Rissani där vi kan köpa allt, inklusive djur. 

Vi fortsätter färden västerut, förbi de gamla bevattningshålen, khettaras, till  och avslutar dagen i Marockos mest kända ravin, Toudra, med sina upp till 300 meter höga klippväggar, populära bland klättrare. Vi gör en promenad i oasen och ravinen. Övernattning i vacker miljö mycket nära Toudraravinen.

Att gå igenom Ouniladalen är en hisnande upplevelse. Att gå igenom Ouniladalen är en hisnande upplevelse.

Dag 7. Ait Ben Haddou - Ouniladalen - Tiz-n-Tichka-passet - Marrakech
Även om vi rest i sex dagar är det nästan obegripligt att förstå hur landskapet kan skifta så mycket, på ett så litet område.
Vi lämnar ravinerna, kör västerut förbi världens näst största solkraftverk Noor, mot Ouarzazate som blivit Marockos Hollywood. Här har en mängd stora internationella filmproduktioner ägt rum.
Kanske besöker vi Unescoskyddade byn Ait Ben Haddou, vid saltfloden och kör den mycket vackra vägen i Ouniladalen, förbi Telouet.
Vi återvänder till Marrakech på huvudvägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd. Middag och övernattning på riad centralt i Marrakech medina, nära Djemaa el Fna.

Dag 8. Marrakech. Hemresa
Hemresa och beroende på flygtid tid för egna strövtåg i Marrakech.