Njut av 5 underbara Marockominuter, av portugiska João Cajuda

Upptäck Marocko! En vacker och kontrastrik upplevelseresa.

Vill du göra en jeeptur genom vilda bergslandskap, vandra i oaser, bestiga bergstoppar på över 4000 meter, åka sandboard i sanddyner, övernatta i ett nomadtält i öknen, kitesurfa i Atlantens vågor, flyga luftballong i soluppgången, köpa nyfångad svärdfisk av fiskaren med den blå båten, dricka sött och starkt te hemma hos en berberfamilj, plocka fossiler i en grotta eller rida dromedar i solnedgången?

Hjälporganiationer har skänkt cyklar för att fler marockaner ska kunna gå i skolan.
Hjälporganiationer har skänkt cyklar för att fler marockaner ska kunna gå i skolan.

Eller föredrar du kanske att spela golf mellan dadelpalmerna på mästerskapsbanor, shoppa till du droppar inne i Marrakech gränder, blanda spännande kryddor på matlagningskurs, ta en ridtur på evighetslång strand med hårt packad sand, bli insmord i väldoftande oljor i ett stilfullt hamman, dricka ett glas vin på en takterrass medan du hör muezzins näst sista böneutrop klinga ut och ser solen försvinna bakom Atlasbergen.

Eller kanske bara ha tips på någon bra riad inne i medinan? 
Oavsett - du har kommit rätt!  Marockoresan fixar din upplevelseresa.

I Marocko har naturen låtit sin fantasti gå amok.  
Den grekiska guden Atlas bär upp himlen på sina axlar, och separerar det sahariska från det atlantiska. Landets tusen ansikten visar upp allt från sandstränder till sanddyner - och är en oemotståndlig lockelse för alla naturälskare

Marocko inte är så mycket större än Sverige*,
Trots det ryms 350 mil kust mot två hav, fyra bergskedjor - med toppar över 4.000 meter, stora skogar av cederträ, imponerande vattenfall.  Och Sahara! Det är inte bara geologiska kontrastrer som bjuds. Livet skiljer sig några hundra år mellan den som bor i en stor modern stad längs kusten, och den som bor i bled el siba, det ”laglösa landet” bortom Atlasbergen. Inte förrän i mitten av 1930-talet, mer än 20 år efter övriga Marocko, lyckades fransmännen ”pacificera” området bortom Höga Atlas – dvs göra det till franskt protektorat! Med fransk administration, franskt utbildningssystem, franska vägar, boulevarder och mat m m.

Drygt 20 år senare, 1956, blev Marocko självständigt.
Idag är landet ett kungadöme med demokratiska val, och det nordafrikanska land med bäst relationer till Europa och USA. 
Vid kusterna och i städerna bor mest araber. I och på andra sidan bergen bor berberna, eller amazigh = fri man, som de  kallar sig själva. Många är en blandning, liksom det mesta i Marocko. En lyckosam blandning, med extrema kontraster. En fest i färger, ljud och dofter. Med städer som tagna ur Tusen och en natt

Ett land med otaliga kontraster.
Under en och samma dag kan vi passera höghastighetståg och mulåsnor, moderna höghus i glas och magnifika kasbohr i lera, på samma gata se en kvinna i åtsmitande kort kjol och en man insvept i en tio meter lång chech. Det är en kaotisk blandning mellan västerländskt och arabiskt/berbiskt/sahariskt, rikt och fattigt, varmt och kallt. Det är nog också få ställen på jorden där så många internationella filmstjärnor mött fårade berberkvinnor, som aldrig lämnat sin by. Men så har Marocko också blivit en filial till Hollywood där ett 20-tal storfilmer spelas in årligen.

*inräknat Västsahara, enligt marockansk definition.

En oförglömlig och vacker upplevelse!

I Atlasbergen möter du värmen och kulturen hos berberna, som tog skydd i bergen under de arabiska härskarna. Där lever de fortfarande och bär sin stams identitet och kultur. Ett kreativt, starkt och stolt folk som lever i harmoni med landskapet.

Kanske har de många kulturer som passerat format dagens Marocko. I norr finner du gammal fransk kolonialstil och vackra arabiska moskéer, i en atmosfär och smak mellan europeiskt och arabiskt. När du reser söderut förändras vyerna från grönt till brun savann och Saharas gyllene sandöken. Där finns en distinkt afrikansk känsla. 

Många upplever det som sin livs upplevelse när de övernattar i ett traditionellt nomadläger i Saharas  tystnad och stillhet.

Alla som har gått i skolan talar franska. Allt fler pratar engelska. Dessutom marockanska eller berbiska. Eller både ock. Numera måste barnen lära sig tre olika alfabet innan de fyller 10 år - arabiska, latinska och berbiska.

”Det var när man började skaka fram i buss, som man upptäckte Afrika. Det var när man lärde sig gå upp mitt i nätterna och dela landets snabba hetsiga sol-uppgångar med dess inbyggare som man lärde sig älska Marocko.

Dess magra stäpper där hjordar av svarta och vita getter livnär sig på åsnetörne. Atlasbergens ödsliga månvärld där byarna hänger fastsmetade som svalbon mot klippväggarna och berberhövdingarnas feodalborgar ruvar över farvägar och pass. Dess dalgångar bevuxna med aprikos- och valnötsträd.

Dess arganskogar där getterna klänger i grenarna på jakt efter de oljerika gröna frukterna. Den första strimman av öknen, bruten av bergskedjor och svalkad av Draaflodens palmkantade vattenstråk men ändå fläktad av Saharas heta vindar med smak av sand och salt."
ur I solnedgångens land - av Elly Jannes 1953