Magiska Marrakech. Tappa bort dig i medinas gränder, shoppa till du droppar och ät middag på sagotorget Djemaa el Fna. marockoresan.se

Magiska Marrakech

Myllrande, larmande och som taget ur Tusen och en natt.

Mytomspunna, magiska Marrakech ÄR fascinerande. TripAdvisors användare korade Marrakech till världens 8:e bästa resmål.
Ströva runt i de smala gränderna i medinan (= staden innanför murarna). Återvändsgator, täckta passager och trappor skapar sin egen logik, där det är lätt att gå vilse. Ovanifrån ser det ut som en labyrint! En rosa labyrint. Som visar skillnaden på det offentliga stökiga livet på gatan, och det privata bakom murarna. Varje kvarter, har sin egen moské, sitt hammam, sin fontän att hämta vatten i, och sin gemensamma ugn dit man tar familjens bakade bröd för att gräddas. Marockoresan kan arrangera tur med privat guide med eller utan hästdroska.

Sagotorget Djemaa el Fna.

loading...

Ormtjusare, sagoberättare och matmarknad på Djemaa El Fna.

Ända fram till 1900-talet skedde de offentliga avrättningarna här. Idag lockar sagotorget Djeema el Fna med gycklare, ormtjusare och försäljare. Inte minst sagoberättarna visar att detta i första hand INTE är för turister - vi förstår ju inte ett skvatt av deras berättelser.
Här samlas man framåt skymningen för att få underhållning och skvaller. Då packas också gasolköken fram och förbereder kvällens matmarknad. En tallrik bönsoppa kostar ca 2 kronor. Men du kan också få sniglar, ett fårhuvud - eller grillat kycklingspett. Så speciellt är torget, att det har fått världsarvssatus av Unesco! 

Solnedgången från riadens takterrass är magisk. Inte minst då muezzin rop till bön sprider sig över staden. Upplev det med marockoresan.se
Solnedgången från riadens takterrass är magisk. Inte minst då muezzin rop till bön sprider sig över staden. Upplev det med marockoresan.se

Marrakech från en takterrass i medinan. Stillhet. Vyer. Böneutrop.

Allah Akhbar. Gud är större. Fem gånger om dagen ropar muezzin ut att det är dags för bön. Först ut är den 77 meter höga Koutoubia-minareten från 1100-talet, inspirerad av La Giralda i Sevilla, som då ingick i de marockanska almohadernas rike. Snart sprider sig utropet till övriga minareter, alla lika fyrkantiga. En mäktig känsla, särskilt om man sitter på en takterrass och blickar ut över staden. Böneutrop görs strax före gryningen, när solen gått upp, när solen står som högst på himlen, före solnedgång och när solen har gått ned. På fredagar ska en sann muslim helst besöka moskén, annars kan man be där man är, med huvudet riktat mot Mecka. Fransmännen införde ett förbud för icke-muslimer att besöka moskéerna, vilket gäller än idag. 

Färgarnas gata bland hantverkarna.

Marknadskvarteren, souken, har en hierarki där de lyxigaste butikerna ligger närmast torget. Längst bort ligger de som luktar och låter mest - garverier och smedjor. Varje skrå har sitt kvarter.
I färgarnas kvarter bearbetas ull, bomull och lin i heta färgbad innan de får torka, droppandes i gränderna. Förr användes bara naturens egna färger: Rött från Cochinillöss, grönt, islams färg från henna, gult från saffran, blått från indigo och svart från antimon. 

Yves St Laurents Majorelles trädgårdar.

Majorelles sköna trädgårdar skapades av den franske konstnären Jacques Majorelles som hade ateljé här för snart hundra år sedan. Trädgården köptes och utvecklade senare av mode-skaparen Yves St. Laurent som bodde här fram till sin död. Här samsas en av världens största kaktussamlingar med vackra urnor och föremål i Majorelles favoritfärger koboltblått, mintgrönt och citrongult. Här finns också landets kanske finaste berbermuseum. 

Koranskolan Ben Youssef Medersa. (under renovering)

Ben Youssef Medersa byggdes redan på 1300-talet. På 1500-talet var det Mahgrebs största koranskola, med elever från hela Nordafrika. Upp emot 800 elever bodde i elevhemmen och studerade islam, medicin, matematik och astrologi i moskén ända fram till mitten på 1900-talet.
Bilden är från innegården, i andalusisk stil, rikt utsmyckad med zelligmosaik i geometriska mönster, stuck med kufisk kalligrafi och skulpterat cederträ i taket. 

Hantverkarkvarter.

Marockos hantverk har bevarats genom sitt levande skråsystem, där yrket ofta lärs ut från far till son. I smedernas kvarter bankas, slås och bränns tenn och koppar på samma sätt som i hundratals år. Resultatet blir bl a tekannor, lampor, stolar och sänggavlar.
Inte långt därifrån sys babosher, spetsiga tofflor i garvat skinn. 

Bo i en riad inne i medinan.

Inne i medinan rustas förfallna privatbostäder ofta till att bli små hotell, riader. Det är oaser i larmet, ofta med 4-7 rum och takterrass. Idag finns nästan 2000 riader i Marrakech.
Riad betyder trädgård. Alla rum vetter mot innergården, med sin porlande fontän. Arkitekturen är orientaliskt sirlig och utsmyckas med marockanskt hantverk. 

Shopping - 4000 butiker!

Inne i souken finns omkring 4.000 butiker. Många inte större än en lucka i väggen. Här finns vackra tyger, färgade lampor, broderade kaftaner, silversmycken, schackspel i trä, keramik som går att använda hemma också och - ja det mesta. Pruta är ett måste. Tips! Var nöjd med ditt pris och fråga aldrig någon annan vad den har betalat.

Kryddor och medicinalörter.

Det brukar vara rena showen att lyssna på försäljarna när de beskriver varorna för medicinskt bruk: Henna, torkad kameleont, spanska flugor, kol att svärta ögonen med, ben med magiska krafter. Dofter som mysk och amber. 40-kryddan ras-el-hanout, saffran, kanel, kummin, kardemumma, mynta och berberte. Allt i lösvikt!