English Street School i Essaouira. Vill du också bidra?

English Street Class i Essaouira hålls alla vardagskvällar för vuxna och söndagförmiddag för barn. Alltid kostnadsfritt med volontärer.
English Street Class i Essaouira hålls alla vardagskvällar för vuxna och söndagförmiddag för barn. Alltid kostnadsfritt med volontärer.

English Street school saknar skolsalar och välkomnar alla som vill lära sig engelska, barn som vuxna. Gratis!

I Marocko finns en skola olik alla andra. English Street school saknar skolsalar och välkomnar alla som vill lära sig engelska, barn som vuxna. Helt gratis. I en återvändsgränd i Essaouira. 

Idén och grundare till ”konceptet” är Mouhcine Camel, en lärare i 30-årsåldern som alltid drivits av missionen att lära ut och att alla, gammal som ung, bör lära sig engelska. I marockanska skolan är ju franska första främmande språk.
 
Kanske sker undervisningen inte alltid på det sätt som vi är vana vid. Eftersom det inte finns skolböcker eller klassrum. Men en svart tavla – numera också en white board – finns. Och med tiden har Mouhcine samlat in pengar för att köpa plaststolar som ska räcka till alla. Dessa låses in bakom gallret tillsammans med tavlan och numera ett litet bibliotek, vars böcker kommer från frivilliga. Dessvärre glöms det att låsas då och då, och stolar och prylar försvinner. 

Men eleverna försvinner inte, de blir fler och fler. I våras 2020 kunde ca 200 barn och vuxna/vecka kalla sig elever. Mouhcine har grupperat i olika kategorier – nybörjare, avancerat, debatt eller globala problem. Han testar sig fram för att se var det finns behov, och utvecklar. Det finns tom en klass för snickare, i syfte att de ska lära sig att kunna kommunicera med kunder och därmed sälja sina alster bättre. 

Möt Mouhcine när han förklarar och visar runt i English Street School, filmad av Marockoresan i oktober 2018.
 
Den lilla gränden, välmålad av elever, lärare och andra frivilliga, rymmer inte heller alla. Därför har man också lektioner i en tarm av gränden, den s k ”disaster class” (eftersom det ser ut som ett bombat hus),  för barn som har lektioner dagtid, på söndagarna.  Och allra längst in i tarmen finns VIP-class, för vuxna nybörjare som tycker att det är lite pinsamt att bli sedda/hörda i sina första trevande försök på ett främmande språk..
 
En annat viktigt mål för Mouhcine är att eleverna ska få ökat självförtroende och självkänsla. En del i undervisningen är därför att lämna stolen och gå runt i Essaouiras medina och prata med turister, med specifika frågor utdelade för dagen. Och därefter återkomma och rapportera svaren för sina klasskompisar. Resultatet är inte bara att eleverna lär sig engelska. De lär också känna expats och möter turister. En fantastisk bieffekt som skapar en fin känsla i gränderna. 

English Street School får inga stöd från stat eller institutioner. Stolar, white boards och böcker är alla donationer från turister  - och givetvis Marockoresan.
English Street School får inga stöd från stat eller institutioner. Stolar, white boards och böcker är alla donationer från turister - och givetvis Marockoresan.

Mouhcine Camel startade grändskolan för tre år sedan.

Barnen har lektioner på söndagsförmiddagar i"Disaster Class"

Det hela började med att Mouhcine sommaren 2017 skulle bedriva sommarskola för barn,  under en summer camp. Lärarna var tillresande från Spanien, som Mouhcine lärt känna på det vandrarhem där han bodde. Summer Campen blev inställd men eftersom lärarna redan bokat sina biljetter, var det bara att göra det bästa av situationen – och grändskolan var född. 
I november 2017 började Street School i sin nuvarande form. Mouhcine har hittat en perfekt gränd, med tak, där han kunde bedriva undervisning kvällstid. Belysning får man av "snälla" grannar som tänder sin utomhusbelysning. Marockoresan har också bekostat en egen lampa i VIP-school. 

Lärarna är obetalada volontärer,  expats och turister i Essaouira.

Eftersom Mouhcine omöjligt kan ha alla lektioner själv, har han en team med s k expats, d v s utlänningar som helt eller delvis bor i Essaouira, som mer eller mindre kontinuerligt fungerar som lärare, helt utan ersättning. 
Det är en konst att få till bemanning av lektioner 6 dagar i veckan i flera år, men det har gått. 

Lär dig räkna till 20 på Darija

School i darija, marockansk arabiska, för utlänningar.

Vid behov kör Mouchine eller någon av hans kamrater också lektioner i Darija, dvs Marockansk arabiska för utlänningar. Också det kostnadsfritt, men frivilliga bidrag tas tacksamt emot.

Sex gånger i veckan.

Lektionerna äger generellt rum alla vardagskvällar klockan 20 för vuxna och söndagar klockan 11 för barn. 
Gränden heter Derb Sidi Ahmed Haroun, och är en tarm från shoppinggatan Ave. Sidi Mohamed Ben Abdulla. Du känner igen dig på graffittin som du ser nedan.

Idén och grundare till ”konceptet” är Mouhcine Camel, en lärare i 30-årsåldern som alltid drivits av en mission att lära ut och att alla, gammal som ung, bör lära sig engelska.
Idén och grundare till ”konceptet” är Mouhcine Camel, en lärare i 30-årsåldern som alltid drivits av en mission att lära ut och att alla, gammal som ung, bör lära sig engelska.

Hjälp Marockoresan att fortsätta stödja!

Givetvis stöttar Marockoresan English Street School och Mouhcine Camel, inte minst ekonomiskt. 
Mouhcine arbetar som lärare för mindre barn. Som alla nyexaminerade lärare får man göra sina första år långt ute på landsbygden. Förra året bodde han i "nowhere", så långt bort att det tog 6-7 timmar att ta sig till Essaouira. Då var det omöjligt att vara lärare själv. 
I år har han arbetat och bott i en skola bara 1,5 timme bort. Tack vare att han köpt sig en motorcykel kan han pendla fram och tillbaka. men behöver pengar till bensin och annat. Så ekonomiskt stöd behövs alltid för en eldsjäl som Mouhcine. 
Givetvis brukar Marockoresan också besöka Street class under våra resor. Gör det du med, tala med elever och lärare. Och ge gärna ett bidrag. 

Tolvårige Amin är Mouchines mest flitiga elev. Han har gått på alla klasser i tre år, och pratar nu flytande engelska!!
Tolvårige Amin är Mouchines mest flitiga elev. Han har gått på alla klasser i tre år, och pratar nu flytande engelska!!

Länkar.

Gränden under dagen, utan elever.
Gränden under dagen, utan elever.
Mitt i kartan syns markeringen för där English Street School har sina lektioner.
Mitt i kartan syns markeringen för där English Street School har sina lektioner.