"Marockoresans största upplevelse var att vakna i gryningen, ge sig upp på en sanddyn och beskåda soluppgången, då Sahara färgas gyllenröd.

På dromedar i Saharas sanddyner. En magisk upplevelse i Marocko!

Karavanrutter mellan Marocko och det svarta Afrika har funnits i mer än 2000 år, och ständigt hotats av plundrare, sandstormar och uttorkade brunnar. Sijilmasa, nuvarande Rissani, var en av Nordafrikas viktigaste städer, varifrån karavaner med tusentals dromedarer (aldrig kameler) vandrade söderut, mot Timbuktu. Salt, koppar, tyger, dadlar och vapen byttes mot guld, elfenben och kryddor. Slavarna gick själva. Man fick 3 saltstenar för en slav. Guldet tog slut på 1600-talet. På 1800-talet var strutsfjädrar stort. Men störst var slavhandeln, upp emot 5.000 slavar/år. Mest kvinnor, eftersom de ansågs vara mer användbara och mindre rymningsbenägna. Även om slaveriet förbjöds 1912, fortsatte den på smygvägar in på 1930-talet, och slavkaravaner iakttogs långt in på 1950-talet.
Följ med på någon av turerna som Marockoresan arrangerar: Landrover till Sahara eller Marocko på Riktigt!

Marockoresans tur till Sahara inleds med dromedarritt till campen

Vad är ett liv utan att ha ridit dromedar i Saharas böljande sanddyner? O övernattat under stjärnorna?
Det är nästan en religiös upplevelse att vakna i gryningen, ge sig upp på någon av dynerna för att beskåda soluppgången, då sanden färgas gyllenröd. ​Att rida dromedar är ett behagligt sätt att bli ett med naturen. Marschhastigheten är 4 mil/dag.
3-4 dagsresor sydost om Marrakech ligger Merzouga. Där tar Erg Chebbis sanddyner över, hela vägen till Algeriets berg.
2-3 dagresor söder om Marrakech ligger Erg Chigaga, utanför Zagora, även det utgångspunkt för äventyr i sanddynerna.

loading...

Sahara betyder stort tomrum.

En tredjedel av Marocko är täckt av öken. Den sträcker sig hela vägen ned till Mauretanien. Men bara ca 10 % består av sanddyner, erg, resten är sten-, stepp eller bergöken som ännu ej eroderat till sandkorn, reg
För 400 miljoner år sedan låg Sahara under vatten. I perioder grönskade området med skog och gräs, och det fanns många djur. Den nuvarande torrperioden har varat i ca 4.000 år. Söndervittrade klippor bryts ned till sand, som formeras till dyner och förändras av vind och vatten. Varje minut. En del av magiken är att det ser annorlunda ut när man går och lägger sig och när man vaknar.

Bo i nomadtält i Sahara.

Bo i en bivoac, en tältby av nomad-karaktär. Finns i alla standards. Vissa har t o m vattentoalett - även om det sällan finns vatten.
Ett nomadtält görs av brunt kamelhår, men numera ofta i vit tålig bomull. Korta pinnar håller uppe hörnen och skapar väggar. Dörren är en upplyft vägg, som sänks under sandstormarna. Golven är täckta av mattor.

Sand, sand och åter sand.

"Det blå folket", tuaregerna, använder en tagelmust/cheche, en blandning mellan slöja och turban, som kan vara upp till 10 meter lång. 
Den skyddar mot den blästrande sanden, som har en förmåga att tränga in absolut överallt. Lite knepig att knyta för oss turister. Men skön att ha - både mot solen och sanden.

Dromedaren - öknens skepp.

Den ideala följeslagaren i öknen är en dromedar, den enpucklade kamelen. Den kan bära över 100 kilos packning, vandra utan vatten i 40 dagar, tål värme och bryter ned fettet i puckeln till energi och vätska. 
En dromedar lever upp emot 50 år och är en stor tillgång. Nomaderna äter  köttet, dricker mjölken, använder ullen till mattor, tält och kläder och skinnet arbetas till läder. Den torkade spillningen används till bränsle.

Fullmåne och stjärnhimmel.

Natten i Sahara är svart. Tills stjärnorna och månens sken tar över. Då vill man inte sova. Kvällens underhållning brukar ske vid lägerelden och bestå av sång till trummor och kanske några andra musikinstrument.

Värmande te.

Gästfriheten i Marocko kräver att en gäst bjuds på te. Starkt grönt te och mängder av socker, kanske lite mynta, serverat i glas. Det hälls fram och tillbaka tills glaset skummas. Om du inte får betala, kan du som tack köpa något. 

Solnedgång i Algeriet.

Saharas sand byter färg flera gånger under dagen. Från gul, brun och rosa till orange. Mest magnifik är nog den röda färgen strax efter soluppgången. Men då är sanden inte bara kylig, utan kall att springa i. 

Oförglömligt.

En natt i Sahara är magisk och oförglömlig. Avsaknad av växtlighet i Sahara, gör att inget håller kvar värmen och värmeskillnaderna över ett dygn blir betydande. Nätterna kan bli kalla.