Essaouira är en levande småstad med smala gränder och takterrasser med utsikt, en lång strand och sagolika solnedgånger. Marockoresan.se

Essaouira tillhör Unescos världsarv. Och är Marockoresans favorit!

Det syns nästan att den franske arkitekten Cornut, som fick sultanens uppdrag att rita en stadsplan 1760, hade inspirerats av franska Saint-MaloEssaouira är Marockos enda stad med stadsplan! Den påminner lite om en fransk småstad. Parallella, raka gator och huvudgator innanför ringmuren, och en fästning av modernt snitt. Faktum är att Es-Saouira (den vackert utformade) är ett exceptionellt exempel på en fortifierad stad från 1700-talets slut, och därför listat av Unescos världsarv. 
Mogador, som staden hette ändå till 1958, blev Marockos största exporthamn, med tullfri handel. På 1700-talet hade åtta europeiska länder, bl a Danmark, egna konsulat, liksom berberkaider och schejker från Sahara. Hamnen är numera helt om- och tillbyggd med långa skyddande vågbrytare, vilket gjorde att Essaouira fram till 1950 var en av Marockos viktigaste fiskehamnar. Marockoresan kan boka din resa hit med riad och transport.  Vi kan också arrangera privata utflykter i omgivningarna. 

Essaouira, charmigast i Marocko

Marockoresans favoritstad heter Essaouira. Här bor jag själv över vintern.

Småstad vid havet – med konst, kultur och sport.

17 mil väster om Marrakech ligger den charmiga och muromgärdade staden Essaouira. Den vitkalkade staden är ett under av stillhet, särskilt efter en dag i Marrakech. Överallt ackompanjeras du av havets saltstänk och måsarnas skrik. 
I de smala gränderna innanför stadsmuren går livet sin stilla lunk. Ta en härlig promenad på den långa och hårt packade sandstranden. Fiskehamnen tar många timmar att utforska, med båtvarv, sardintrålare och hundratals knallblå fiskebåtar. Ett måste är solnedgången - från det portugisiska fortet. Eller kanske ännu hellre från dromedarsryggen. På stranden!

Hänförande Essaouira!

loading...

Fenicier, romare, portugiser, saadier och många fler.

Essaouira har varit känd ända sedan fenicierna grundade sin handelsstation här på 600-talet f kr. Här hittade romarna purpursnäckan, ur vilken de utvann den dyrbara färgen. 
Det första fortet byggdes av portugiser på 1400-talet, och gjorde Mogador, som staden hette då, till handelscentrum. När saadierna kastade ut portugiserna blev staden tillhåll för pirater. För att förbättra handeln med Europa bjöd sultanen in ett antal judiska familjer som hade kontakter och erfarenhet. Med tiden blev den judiska befolkningen nästan i majoritet. Svårt att förstå när man idag går igenom mellah, de förfallna judiska kvarteren. 
Låt Marockoresan fixa din resa hit så du får ut mest möjligt!

Essaouiras hamn är under ombyggnad. Missa inte att skåda de blå båtarna när de kommer in med sin fångst varje dag. marockoresan.se
Essaouiras hamn är under ombyggnad. Missa inte att skåda de blå båtarna när de kommer in med sin fångst varje dag. marockoresan.se

En viktig fiskehamn.

Det är inte svårt att tillbringa en dag i ​Essaouiras hamn. Det fullkomligt kryllar av små, blå båtar och sardintrålare, som antingen är på väg ut för att lägga nät, eller lassa av dagens fångst. Sardiner och makrill  dominerar, men allt från svärdfisk till haj erbjuds på stans fiskemarknad. Du kan också titta på varvet där de bygger nya båtar, eller låta grilla din nyinköpta fisk. 

Den långa stranden.

Stranden är flera kilometer lång och är hårt packad. Lämpar sig bäst för långa promenader, eller varför inte rida - häst eller dromedar i vattenbrynet. Ständigt pågår fotbollsmatcher. 
Väder och temperatur är ungefär lika året om, med vinden som ständig aktör. Inte för inte kallas staden "The Windy City of Africa". VM i Flysurf hölls här 1999 och hit söker sig kite-surfare från hela världen.

Konst, kultur och shopping.

Shoppingen är lugnare än i Marrakech, men alls inte sämre. Mest känd är Essaouira för sina trä-arbeten. I de gamla stallarnas bodar kan du se hantverket med vacker intarsia; konsten att lägga in mönster av citron och ebenholtz, silver och pärlemor i trä av thuya och cypress.
Det finns också mycket keramik och silverarbeten, liksom musikinstrument och konst av alla sorter.

Säng med utsikt.

Vad sägs om havsutsikt från sängen, mitt inne i medinan? Som här på Riad Mimouna. Ibland störs nattsömnen av dånet, när Atlantens vågor piskar stadsmuren utanför fönstret. Ett skådespel i ur och i skur.  Kontakta Marockoresan så bokar vi ett rum åt dig, vi har specialpris på hotellet.

Oslagbara solnedgångar.

Vid de gamla portugiska kanonerna, eller på muren ut mot hamnen, samlas man för att se de glödgande klotet försvinna borta i horisonten. 
Varför inte ta ett glas vin gris, det egna "grå vinet" på stadens bar, där du kan beskåda solnedgången.

Livet i gränderna.

Essaouira är precis så stor, att du inte går ordentligt vilse. Det är minst lika spännande att ströva runt i bostadskvarterens gränder som att shoppa. Inte konstigt att man valt att spela in en mängd storfilmer här, ex vår svenska Jerusalem 1994 och Games of Thrones.

Artister och hippies.

Stadens speciella ljus har länge lockat artister och konstnärer från när och fjärran - med besök av såväl Jimi Hendrix, Cat Stevens, Paul Simon, Rolling Stones som Frank Zappa. Hippieeran inleddes då Living Theatre på 1960-talet kom hit med en karavan röda Volkswagenbussar.