"Körsbärsdalen i Nangijala" brukar Marockoresans gäster säga under vandringen, när fruktträden blommar och Atlasbergen är snötäckta.

Vandra, kanske övernatta i Imlil, Atlasbergen, 1,5 tim från Marrakech

En behaglig vandring är att gå mellan några av dalens sju byar. På våren är vyerna oslagbara då blommande valnöts-. körsbärs- och äppelträd konkurrerar med Atlasbergens snöklädda toppar. Om du inte vill gå lite högre upp förstås. Det finns vandringar för alla smaker.
På andra sidan dalen ligger Marockos skidort Oukaimeden. Enligt vandringsguiden går det fortare att gå dit än att åka bil. För att hålla med om det ska man nog vara berber:) 
Följ med på Marockoresans tur där vi övernattar i Imlil, Mitt Marocko.

"Körsbärsdalen" ligger bara 1,5 timmes resa från Marrakech.

Imlil blev populärt bland turister efter att en engelsman som blivit förälskad i bergen, köpte ruinen av den gamla kasbahn och 1995 öppnade Kasbah du Toubkal, två år innan byn fick el. 
Hotellanläggningen byggdes tillsammans med bybefolkningen med lokalt material, 15 minuters vandring uppför berget. Den vandringen måste fortfarande göras för att nå hotellet.  "Refuse, Reduce, Reuse, Recycle och Rethink" är ledorden och hotellets vatten tas från egen brunn.  Att bo här är en lisa för själen.  Till Kasbah du Toubkals webbplats. Nedan finns en 25 minuters film från polsk TV om hotellet, på engelska i text eller tal. Boka till specialpris via Marockoresan. Vi erbjuder gärna andra billigare alternativ. 

loading...

Marockoresans vandring i Atlasbergen, med eller utan mula

Vid foten av Afrikas näst högsta berg, på 1700 meters höjd, ligger den sköna dalen Imlil. Bara ca 1,5 timmes resa söder om Marrakech. Från Imlil kan du göra en mängd vackra vandringar med olika svårighetsgrad - till fots eller på mula/åsnerygg, eller både och.
Att nå Atlasbergens högsta topp, Djebl Toubkal, 4.167 m ö h, tar två-tre dagar med övernattning i en refuge. Bestig Toubkal med Marockoresan. 
Imlil erbjuder vandringar och promenader av olika svårighetsgrad. En bergsguide är ett måste för att hitta rätt och är obligatoriskt! Vad sägs om picknicklunch på 2.350 m ö h? Eller äter ni hellre lunch hemma hos en av familjerna i byn. Med sagolik utsikt från terrassen. 
Läs mer om Marockoresans turer till Imlil och Atlasbergen!

Till hotellet per fot eller på åsnerygg.

Flera av de spektakulära hotellen kan du bara nå till fots. Bagaget fraktas på mulor. Passa på att hyra en mula även under vandringen. Det kan kännas tryggt att få lite avlastning - och någon som bära vattnet och maten.
Mycket i byn har utvecklats eftersom 5 % av intäkterna från allt som bokas via Kasbah du Toubkal går till projekt i byn - hamman, ambulans, sophämtning etc. 

Marockoresan fixar transport och logi.

Den 7 mil långa resan från Marrakech tar ca 1,5-2 timmar. Sista biten av vägen asfalterades 2003. Nu kan man åka buss, dock inte med reguljärtrafik. Marockoresan fixar transporten!
Numera finns en mängd trevliga pensioner, många enkla men mycket prisvärda.
Vill du bo lyxigt ligger Richard Bransons fantastiska anläggning Kasbah Tamadot bara 6 mil från Marrakech. 

Berberbyn Ouirgane är flackare.

Nära byn Ouirgane är bergen flackare, och vandringarna har en annan karaktär. Här finns bl a en synagoga och en judisk begravningsplats, som minner om att judarna var en av Marockos ursprungsbefolkningar. 

Lunch på Kasbah du Toubkal.

Lagad picknicklunch på 2200 meters höjd.

En mula är räddningen om man inte orkar promenera..

Träning med utsikt över Atlasbergen.