Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se
Rida dromedar i Sahara är bara en av alla upplevelser på den unika gruppresan "Marocko på riktigt" som du kan göra med marockoresan.se

Marocko på riktigt! Med Sahara. 14 dagar.  
Marockoresans unika upplevelse i liten grupp, bortom allfarvägarna.

VÅR MEST UPPSKATTADE MAROCKORESA - DET BÄSTA AV DET MESTA!  
Marrakech - kasbah Telouet - Unescoskyddade Ait Ben Haddou - filmstaden Ouarzazate - ravinerna i Bou Tharar och Dades, kasbohr i Nkob och Timidarte - keramiken i Tamgroute - ökenstaden Ouled Driss - sanddynerna i Erg Chigaga (Sahara) - oaserna i Draadalen - mattor i Taznaght - gamla huvudstaden Taroudant - havet längs Atlantkusten Taghazout/Essaouira.  
Kan det bli vackrare och mer fascinerande? Vi möter marockaner, på riktigt. I deras hem.
Inget datum för resan planerat. Kontakta Marockoresan vid intresse.

Kontakta Marockoresan vid intresse. Max 10 deltagare. 
Pris 21.500 sek exklusive flyg. Finns prisvärda passande direktflyg från Arlanda och Köpenhamn med Norwegian. Inkluderar del i dubbelrum, program enligt nedan med samtliga transporter, guider och entréer samt all gemensam dricks (ca 500 sek/person). 10 luncher och 10 middagar. 
Läs det mer detaljerade programmet i PDF:en nedan. 
Du kan också se den 12 min långa hemlagade filmen från resan vi gjorde i mars 2019 och 2020, inte exakt samma tur men liknande upplevelser.

Till Sahara, Atlasbergen, Atlantkusten och Marrakech. 14 dagar.

Upplev Saharas magiska sanddyner, och bo i tält under Marockoresans 14-dagarsresa Marocko på riktigt!
Upplev Saharas magiska sanddyner, och bo i tält under Marockoresans 14-dagarsresa Marocko på riktigt!

"Resan var fantastisk, upplevelserik, vacker, nära." "Det bästa av det mesta." Under 14 intensiva dygn i får du se och uppleva det allra vackraste Marocko har att erbjuda. Vi möter det stolta berberfolket, imazighen, i trakter som förr var svårtillgängliga för turister. Och njuter av naturens verkliga under!
Vad sägs om att resa igenom ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, knallgröna oaser, lerfärgade byar, förfallna kasbhor, oändliga vidder av stenöken, fascinerande sanddyner, den vindpinade Atlantkusten, getter som klättrar i träd och muromgärdade städer där tiden verkar ha stått stilla. Och mycket mycket mer! En resa många menar är deras livs bästa! Anmäl ditt intresse till Marockoresan

Resrutten finner du på kartan som du ser genom att klicka här. Resan fortsätter från Taghazout norrut till Essaouira - och därefter till Marrakech. 

Det bästa av Marocko. På riktigt!  

De snöklädda Atlasbergens  över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se De snöklädda Atlasbergens över 4.000 meters höga berg ligger som en vacker fond - då vi inte befinner oss uppe i dem. marockoresan.se

Det är en underdrift att säga att vi upplever många väldigt olika saker på kort tid:) i ett landskap som är magiskt vackert - och mycket varierande.
I en gruppresa med max 10 deltagare övernattar vi i gamla fästningar från 1600-talet, palats från förra seklet, rum med utsikt över fascinerande raviner, tält i Saharas sanddyner - och rum med havsutsikt från sängen. 
"Fantastisk resa med möjlighet att uppleva Marockos hela spännvidd. "Vår absolut bästa resa, någonsin!" "Välarrangerad och lagom äventyrlig resa." "Grand Canyon - släng dig i väggen!"

Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi. Marockoresan äter första middagen på sagotorget Djemaa el Fnaa i Marrakech. Rätt sätt att komma rätt in i Marockos magi.

Dag 1. Marrakech
Ankomst och transfer till vår ryad Borj mycket centralt i Marrakech medina för 2 övernattningar. 
Middag på Gycklarnas torg, Djemaa el Fna. Efter solnedgången fylls torget - förutom av sagoberättare, sierskor, musiker, dansare  och andra ”artister” - av stånd med gasolkök som serverar bönsoppa, grillad fårskalle och andra läckerheter. Liksom vanliga grillspett. Vi sitter på träbänkar mitt i ett jättestort skådespel. Absolut rätt start på marockovistelsen!
Dag 2. Stadsrundtur i Marrakech med besök i garverierna, pashapalatset Dar el Bacha och hantverkskvarteren. Eftermiddagen på egen hand. 

I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator. I Unescoskyddade staden Ait Ben Haddou har många internationella filmer spelats in, bl a Gladiator.

Dag 3. Tiz´n´Tichka - Telouet - Ait Ben Haddou - Ouarzazate - Ameridil.
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2.260 m höjd. Svänger av mot El Glaouis enorma palats i 
Telouet, berberhövdingen som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Rundvandring och lunch. Vi fortsätter förbi den gamla saltgruvan ned till byn Ait Ben-Haddou. Byn är en av södra Marockos mest sevärda, och finns med på Unescos världsarvslista. Här har många internationella storfilmer spelats in. 
Vidare passerar vi den gamla garnisonsstaden Ouarzazate och besöker kanske fascinerande Studio Atlas, stadens äldsta filmstudio. 
Vi fortsätter längs ”de 1000 kasbohrnas väg” och stannar vid det omtalade Ameridil Kasbah, där man har bedrivit handel sedan 1600-talet och som förmodligen även det hamnar på Unescos världsarvslista snart. Samma familj är fortfarande ägare. Här i oasen, vid den oftast torra flodbädden övernattar vi.

I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga. I Boutharar, i Atlasbergen är turister fortfarande ovanliga.

Dag 4. Ameridil - Boutarar 
Vi börjar dagen med en inblick i hur livet gick till i den gamla kasbahn Ameridil. Vyerna från taket är magiska med de snöklädda bergen som fond. Vi fortsätter österut, kör igenom Rosendalen, där rosorna ännu ej börjat blomma. 
I Kelaa Mgouna svänger vi av norrut, in i den mest okända ravinen och njuter av en vacker resa bland fascinerande berg tills vi når Bou Tharar. Vi äter lunch på vårt hotell innan vi gör en eftermiddags-vandring i oerhört natursköna områden på andra sidan floden, genom odlingar och byar där man lever mycket traditionellt och kanske upp på platån. Hit hittar få turister. Middag och övernattning på Kasbah Chems i Bou Tharar.

På Marockoresans 14 dagarsresa ser vi bla klippformationerna Monkey fingers i Dadesravinen På Marockoresans 14 dagarsresa ser vi bla klippformationerna Monkey fingers i Dadesravinen

Dag 5. Souk och Dades-ravinen
Vi återvänder till stora vägen och stannar i Boumalne Dades, där det på onsdagar är veckomarknad, souk. Här kan man handla allt mellan himmel och jord - och lite till - eller bara beskåda folkliveet. Därefter svänger vi in i den magnifika Dades-ravinen, en ringlande tur på smal väg med utsikt. Ständigt skiftande, men alltid vacker. Promenad i dalen, vid de magnifika Monkey fingers, förbi några byar. Klippformationerna är sagolika! Stopp med utsikt som heter duga kanske ovanför en av Marockos mest spektakulära vägar, en kurvig historia där man ofta testar bilars väghållning. Vi reser till ravinen som är det smalaste stället, där vi  checkar in på vårt mysiga Auberge Tissadrine med möjligheter till egna upptäcktsfärder vid floden.

Vi övernattar i en enkel kasbah mitt i oasen Timidarte, där karavanerna till Timbuktu passerade. Äventyr med marockoresan.se Vi övernattar i en enkel kasbah mitt i oasen Timidarte, där karavanerna till Timbuktu passerade. Äventyr med marockoresan.se

Dag 6. över Anti-atlas till Timidarte
Vi fortsätter sydost, korsar Saghrobergen (Anti-Atlas) och äter lunch i passet på 2260 meters höjd. Vi fortsätter på andra sidan bergen och promenerar i den stora dadelpalmsoasen i Nkob, också känd för sina många kasbhor. Middag och övernattning i Timidarte där det drivs ett spännande eco-projekt för att få livet här att fortsätta i ett perfekt fungerande ekosystem, som är länkat till byns sociala system och oasens oskrivna lagar. Här finns inga bilar eller motorcyklar, arbetet på fälten görs för hand utan gifter. Här kan vi också göra en fin vandring i oaserna. Övernattning på enkla Kasbah Timidarte,
Övernattningarna ger pengar till ett projekt som drivs av Tiskala Association, och innebär alfabetisering och andra projekt för kvinnor, och för skolbussen. 90% av barnen går i gymnasiet, snitt i Marocko 45 %. Oasen föder 3.400 människor, som fortfarande bygger sina hus i lera. Man håller också på att renovera ksaren med sin intressanta moské och sitt bycentrum, där en gång karavanerna till Timbuktu passerade. .

En riktig oas ute i Saharas öken där vi äter picknicklunch En riktig oas ute i Saharas öken där vi äter picknicklunch

Dag 7. Timidarte -  mot Sahara via Zagora 
Vi fortsätter söderut, längs den viktiga Draa-floden och beskådar livet som det varit och är. Äter lunch i  Zagora, dit det tog 52 dagar att rida dromedar till Timbuktu. Vi fortsätter sedan till Tamgroute, känt både för sitt 1500 år gamla bibliotek, och produktionen av den kända gröna keramiken, så blivit så poppis hemma i Sverige. Vi tittar på hur det går till. Vi fortsätter ned mot Sahara och allt mer öde trakter, genom bergen och når ökenhålan, näst sista anhalten före Sahara, Ouled Driss, där vi övernattar på trevliga Carrefour des Nomades som har pool under palmerna. 

Att vakna i Sahara är magiskt! Att vakna i Sahara är magiskt!

Dag 8. Saharas sanddyner i Erg Chigaga
Så bär det av ut i Sahara, någon mil norr om gränsen till Algeriet. Här kan vi inte köra buss utan byter till landrover. Först stenöken, därefter sand, sand och åter sand. Vägen tar slut och vi kör på sandstråk, det går inte alltid lika bra. Lunchen intas i en vacker oas (bilden ovan).
Framåt eftermiddagen kommer vi fram till sanddynerna i Erg Chigaga där vi övernattar i en tältcamp där det finns sängar. Denna del av Sahara är den mest vilda och orörda och det är lätt att sätta sig in i hur karavanerna i århundraden passerat förbi. Vi får tid att utforska sanddynerna från på dromedarsryggen. Kanske vill du klättra upp i en sanddyn innan vi samlas för middag och lokal underhållning vid lägerelden. Att det är magiskt är ingen överdrift.

I den 19 mil långa Draadalen bedrivs jordbruket på samma sätt som förr. Vi promenerar i området. I den 19 mil långa Draadalen bedrivs jordbruket på samma sätt som förr. Vi promenerar i området.

Dag 9. Åter till civilisationen - Draadalen  - Zagora
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna  återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. 
Vi utforskar oasen vid den berömda Draa-floden, där det en gång simmade krokodiler. Vi passerar flera små byar och mängder av odlingar. Palmer så långt ögat når.
Kommer fram rätt tidigt till det lite elegantare hotellet i Zagora, Kasbah Sirocco, där vi kan ligga vid poolen och kanske uppdatera oss på internet:)

Dag 10. Zagora -Taznagkth-Taliouine-Taroudant
Vi fortsätter norrut till Agdz, där vi svänger västerut genom de magiskt vackra bergen, förbi silvergruvan till Taznakth, en gång bas för franska främlingslegionen, numera mest känt för sina mattor. Vi besöker ett kvinnomattkooperativ. Vi stannar i Taliouine, i saffransodlingarnas hjärta, för att smaka på saffranste och kanske köpa saffran innan vi fortsätter mot Taroudant där vi gör en stadsvandring och övernattar på mysiga Dar Tourkia.

I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi fyra nätter. I charmiga fiskestaden Essaouira stannar vi fyra nätter.

Dag 11. Taroudant - Taghazout - Essaouira 
Taroudant kallas ofta ”Lilla Marrakech” och är omgiven av en stadsmur från 1500-talet. Vi besöker muren innan vi fortsätter västerut mot kuststaden Agadir. 
Strax norr om Agadir äter vi en underbar lunch på en krog vid vattnet i byn Taghazout, innan vi fortsätter den vackra kustvägen norrut till Essaouira. Livet i den vackra gamla och bilfria medinan (=innanför stadsmuren) är som ett mini-Marrakech men alls inte lika hektiskt. Och direkt utanför muren piskas klipporna av Atlanten. Kanske hinner vi med en stadsrundtur per fot och eventuell solnedgång från la Scala. Fyra övernattningar inne i medinan, med havet rakt utanför - med havsutsikt från sängen. 

Vi lär oss laga couscous hemma hos Khadija och Hussein! Vi lär oss laga couscous hemma hos Khadija och Hussein!

Dag 12. Essaouira
Vi får möta en "vanlig marockansk ung mamma" som svarar på frågor om hur det är att vara kvinna i Marocko idag. På kvällen lär vi oss att laga cous cous hemma hos Khadija och Hussein! Kanske blir det veckans godaste måltid?
Resten av dagen i Essaouira delvis på egen hand, ex för långpromenad på den milslånga stranden, häst eller dromedarsritt, besök i den livliga fiskehamnen där vi kan se sardinfiskarna komma in med sin fångst. Varför inte shoppa lite i den mysiga Unescoskyddade staden?

Vi vandrar på evighetslång strand och hoppar i sanddynerna! Vi vandrar på evighetslång strand och hoppar i sanddynerna!

Dag 13. Sidi Kaouki-lunch i berberfamilj - argankooperativ
Utflykt strax söder om Sidi Kaouki, ca 3 mil söder om Essaouira. Underbar promenad 2-3 timmar på den evighetslånga och öde stranden och i flodfåra till vattenfallet Sidi Mbark. Lunch hemma hos marockansk familj på landet. Vi sitter på golvet.  Besök i kvinnokooperativ där man tillverkar den hälsobringande arganoljan. Givetvis finns möjlighet till att köpa med hem. 
Seneftermiddag och kväll på egen hand.

Att rida dromedar i solnedgången på stranden är oförglömligt! Att rida dromedar i solnedgången på stranden är oförglömligt!

Dag 14. Essaouira. Hela dagen på egen hand. Kanske shopping, kanske kamelritt på stranden i solnedgången. Annorlunda mot i Sahara, men en väl så häftig upplevelse. 

Dag 15.  - Hemfärd till Skandinavien. Vi vänder åter mot Marrakech flygplats.