Arbetskostnaden i  hantverket är bara en liten del av kostnaden. Passa på att fynda av Marockos guld under din resa. marockoresan.se
Arbetskostnaden i hantverket är bara en liten del av kostnaden. Passa på att fynda av Marockos guld under din resa. marockoresan.se

Marockanska måsten. Tips för din resa i Marocko.

Souk - veckomarknaden

Har du anlag för shopping är det lätt att få svart bälte i Marocko. Var helst du stannar finns alltid någon som vill sälja något. Kanske en gammal fossil, en korg av dadelpalmsblad, en hemstickad mössa eller ett smycke.
Ett måste-tips är att besöka en lantlig souk, lantmarknad. Souken hålls en viss veckodag - som ofta också gett namnet på byn - dit folk vallfärdar - ibland i flera dagar - eller reser för att sälja från egna jorden eller hantverket, och köpa det man behöver. Men en souk är mycket mer än en marknad. Här regleras skulder, arrangeras bröllop, möts man för att uppdatera sig på nyheter - ja helt enkelt ett centrum för politiskt och socialt liv.

loading...

Arganolja, Marockos nya guld.

Arganoljan är tre gånger dyrare än olivolja och anses vara bra för det mesta, inte minst dess föryngrande effekt. Kan både användas i dressing och att smörja in sig i. Arganträdet är endemiskt och finns bara i sydvästra Marocko . 
Att göra olja är en tidskrävande och arbetssam process, därav priset. Först ska frukten torkas och köttet tas bort. Det sköts ofta av getter, som t o m klättrar i träden för att nå frukterna.
Därefter krossas kärnan manuellt för att få fram mandeln, som i sin tur pressas till olja. Då man gör matolja rostas mandlarna först. Arbetet görs i kvinnokooperativ, och det tar 2-3 dagar att bearbeta mer än 100 kilos frukt till 1 liter olja. 

Dadlar är enligt islam livets träd, viktigt och nyttigt. I Marocko finns hundratals sorter.

Dadeln har i tusentals år varit en viktig del av mathållningen. Den innehåller alla slags vitaminer och mineraler, och var basföda under karavanfärderna. Det finns hundratals olika sorter; 45 bara i södra Marocko. 
Dadelpalmen har hon- och hanblommor på olika plantor, varför de behöver hjälp med pollineringen. Unga pojkar får klättra upp i palmerna och skära av hanblomman som för maximal skörd binds på honblomman. En han-palm kan befrukta tio hon-palmer.
Varje del av palmen används. Stammen till att bygga hus, broar och till bränsle. Av bladen gör man vindskydd, mattor, korgar, tråd, rep och möbler. I Marocko finns ca 4,7 miljoner dadelpalmer och landet exporterar årligen 90.000 ton! Sedan 15 år härjar den obotliga svampsjukdomen Bayoud i hela Nordafrika, och miljontals palmer har redan dött.

Bada marockanskt hammam.

Bada hammam är en viktig del av det marockanska livet. En skön men lite hårthänt upplevelse. Damer och herrar badar separata tider. För kvinnor kan det vara den enda stund de har för sig själva. En traditionell hammam har tre rum med olika temperatur. Gör så här:
1) Skrubba bort dött kött med såpa 
2) lägg en lermask, ghassoul, för att mjuka upp huden
3) stärk hår och skinn med henna
4) massera huden med olja
Glöm inte baddräkten:).

Marockansk saffran, pris som guld.

Marocko är ett av världens största producenter av saffran. I området Taliouine, öster om Taroudant, kan vi handla direkt från odlarna. Det krävs minst 100.000 - 150.000 krokusar, som plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo saffran, därav priset. 
Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. De ca 2 cm långa mörkt brunröda märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. 

Musik: Gnaoua. Berber. Andalusiskt.  

Musik spelar stor roll, inte minst som en del av berättartraditionen. Seder och bruk hålls vid liv genom att band reser från by till by för att underhålla med sånger, poesi och berättelser vid bröllop och andra sociala event. Både arabiskt, andalusiskt, judiskt, berbiskt och afrikanskt har påverkat. Melodierna rör sig upp och ned i stora intervaller. Sången är ofta en sorts fråga - svar. Instrument är rabab, en en-strängad fiol, loar-lutan, trummor och cymbaler samt Krakebs eller garagab metall-kastanjetter – en i varje hand. Lyssna på musik från moussem.
Mest känd är kanske gnaoua-musiken, med egen Gnaoua-festival i Essaouira i maj/juni varje år.

Fossiler och mineraler.

Eftersom Sahara en gång var ett hav, är öknen fullt av fossiler, förstenade djur och växter. Marocko sägs vara det land i världen med flest trilobiterna, ett slags urkräfta som levde för ungefär 540 - 250 miljoner år sedan. Det är bara att gå ut och plocka. Du kan hitta vackra mineraler inne i grottor. De som har för gälla färger har färgats med karamellfärg.

Tajine och couscous.

​Ingenstans får man bättre couscous än hemma hos mamma på fredagen. Den har tillagats länge och med kärlek.
Annars äter man oftast tajine, med namn efter kokkärlet med det toppiga locket. Den kan innehålla nästan vad som helst.
En marockan äter med höger hand från en gemensam tajine, och använder brödet som sked. 
Pröva matlagningskurs i NGO-organisationen Amal?

Marockanska mattor.

Det är kvinnorna som väver kelimer och mattor, i första hand för personligt bruk. Mattorna ser olika ut beroende på vilken stam och område de kommer ifrån. De väver in sina drömmar och använder ofta symboler för trakten. 
Mest kända är mattorna från Taznaght. Där finns flera kvinnokooperativ där du kan se hur de arbetar och eventuellt handla.

Vackra berbersmycken.

Kvinnans smycken visar vilken stam hon kommer ifrån, hur rik hon är och har magiska och medicinala krafter. De är kvinnans egendom, som hon tar med sig vid eventuell skilsmässa. 
Halsbanden, alltid i silver, har ofta stora bärnstens-pärlor, vilka anses ha skyddande egenskaper. Mest känd är Fatimas hand, som symboliserar gudomligt beskydd mot det onda ögat.