Ait Ben Haddou, Unescoskyddad Hollywoodfavorit där det har spelats in mängder av storfilmer är värt ett besök med Marockoresan.se.

På andra sidan Atlasbergen väntar Marockos vackraste platser.

Byn Ait Ben Haddou låg tidigare på karavanrutten mellan Sahara och Marrakech. Idag finns bara några familjer kvar i byn, som finns på Unescos världsarvslista sedan 1987. Mest känd är platsen nog för alla Hollywoodfilmer som spelats in här: Först Lawrence of Arabia, sedan allt från Jesus från Nazareth till Games of Throne. Bland de mest kända är Kingdom of Heaven, Alexander den Store, Gladiator, Cleopatra, Ben Hur, Babel, Arn, Prince of Persia, Mumien och Kundun.
Med en sol som skiner i snitt 300 dagar om året, rätt ljus, idealt klimat och magnifika landskap har i stort sett alla Hollywoods historiska dramor - särskilt från Bibeln och mytologin, antika Rom, Grekland eller Egypten - spelats in i området, med centrum i staden Ouarzazate. Varenda Hollywoodskådis har varit här och filmat! 
Följ med på vår tur där vi under 12 dagar mestadels reser i detta område. Marocko på Riktigt!

Vägen mot Dadesravinen i Atlasbergen, beskådad från cafeet ovan.

På andra sida Höga Atlas ligger några av Marockos bästa hemligheter. Området kallades förr för bled es siba, det laglösa landet. För 80 år sedan inte gick det inte att komma över bergspassen utan åsna eller häst.
Nu finns väg, om än slingrig över Tiz´n´Tichkapasset 2260 m ö h. Resan är mödan väl värd. Du når ett av världens  vackraste områden med dramatiska raviner och enorma klippformationer, befästa lerfärgade byar, knallgröna oaser, vidsträckta slätter och stenöken med får, getter och kameler.
Marockoresan fixar din skräddarsydda resa hit! 

loading...

En slingrande vacker tur i Dadèsdalen.

Gör en tur med fyrhjulsdrivna landrovers, genom de dramatiska ravinerna Dades och Toudra. Inte minst på serpentin-vägen genom Dadesdalen. Området mellan Höga Atlas och Saghrobergen bjuder på superba scenerier, med kalkstensklippor formade genom häftig erosion. Det är svårt att se sig mätt på de spännande klippformationerna, som Guds fingrar och Kropparnas berg
Todraravinens 300 meter höga lodräta rödskimrande klippor uppskattas inte minst av bergsklättrare. Här kan du också vandra eller rida i suveräna omgivningar. Och besöka nomader.     
Marockoresan kan boka bra boende i ravinerna.

De tusen kasbohrnas väg.

Mellan floderna Draa och Ziz fanns för 100 år sedan mer än 1000 kasbohr. Merparten ägdes av berberpaschan El Glaoui som styrde området ända tills fransmännen lämnade 1956.
En kasbah är en slags fästning, ett befäst palats och bostad för rika stamledare och deras gäster, helt byggda av halm och lera.
Idag ligger hälften i ruiner eller har försvunnit, men allt fler rustas upp och blir till hotell och/eller restauranger. 

Besök en kasbah i Atlasbergen.

Taourirt är en av Marockos mest magnifika kasbohr och byggdes av Söderns härskare El Glaoui i början av 1900-talet. Palatset har nästan 300 rum - för allt från möten och harem till kök. Här finns myriader av mystiska trappor som leder upp i unikt skapade rum, upplysta av låga fönster. Ljus och luft kommer från den centrala innergården och leran håller solen ute. 
Charmigare är kasbah Ameridil 

Promenera i prunkande oaser.

Ta en promenad i gröna och bördiga oaser. Tack vare snillrika bevattningssystem växer här dadelpalmer, fruktträd, fikon, säd (mest vete och korn), citrusfrukter, oliver m m. Vattnet kommer mestadels från bergen men oas betyder undervattensflod, som kan springa fram till och med mitt ute i öknen. Byn ligger ofta en bit bort. Det är kvinnorna som bär tvätten till floden, och vattnet från brunnen. 

Filmstaden Ouarzazate.

Filmstudion Atlas byggdes 1983. Idag finns, förutom film-museet, ytterligare två. Tack vare filmindustrin har Ouarzazate numera en ”högskola” som utbildar scenografer, ljudmixare, kostymmakare, sminkörer och annat som behövs för att spela in det dussintals internationella filmer som görs här årligen.  

Små hotell i byarna.

Vad sägs om frukost på takterrassen i Ait Baha, strax utanför Toudra? Medan solen stiger över bergskanten och vi äter nygräddade pannkakor vaknar åsnorna i oasen nedanför, liksom djuren i huset bredvid.  

Rikt på mineral och fossiler.

Marken, jorden och bergen är rika på fossil och mineral. Det röda är rost från järnoxid, det gröna ärgat av koppar. I området runt Saghro-bergen kan du hyra en guide och plocka trilobiter. Det finns hur många som helst.

Oändliga vidder.

Söder om Höga Atlas är snittårsnederbörden mindre än 70 mm.​​ Men även om det är torrt är vyerna sagolika från berget vid Ait Ben Haddou. Här syns en koubba, en grav för en helig marabout, men också en judisk begravningsplats.