En road trip med landrover är en häftig upplevelse, i dramatisk natur av skiftande karaktär. Övernatta gärna i Dadesravinen. Marockoresan.se
En road trip med landrover är en häftig upplevelse, i dramatisk natur av skiftande karaktär. Övernatta gärna i Dadesravinen. Marockoresan.se

Skräddarsydda road trips med landrover i Atlasbergen och Sahara.

Marockoresan erbjuder unika möjligheter där du får chans att uppleva det vackraste av Marocko samtidigt som du får följa vardagslivet i en berberfamilj.

  • Vi anstränger oss för att ge dig en genuin marockoupplevelse. Från start till mål. 
  • Du reser alltid exklusivt, med ditt eget sällskap. Kanske är ni bara två?

Nedan två förslag på turer som du kan göra på egen hand:
1) Mer strapatsrik, långt bortanför allfarvägarna, som kräver jeep/4-hjulsdrivet fordon.
2) Som man kan klara även med bil/minibuss.
Marockoresan fixar det mesta utifrån dina önskemål. En rundresa, en ökentur eller några dagars upplevelser och kortare utflykter i Marrakech omgivningar. Ring eller mejla dina önskemål. Vi rekommenderar att du har med dig en guide.
Har du ingen reskompis och åker hellre på guidad gruppresa

Vår roadtrip gick till sanddynerna i Erg Chigaga och Erg Erghol. Med på turen hade vi både en chaufför och en kock/guide som fixade allt!

Du bestämmer nivån på äventyr. Vi fixar!

Bildspelet till vänster visar en mer äventyrlig tur till den större öknen söder om Zagora/Ouled Driss.  
Två nätter bodde vi i egna tält i sanddynerna, i övrigt på enklare camps eller gites två nätter. En natt lite lyxigare med pool. Och en natt högst upp i en kasbah.

Off track - med landrover genom Atlasbergen, till Sahara. 6 dagar.

Med landrover kan du köra på grusvägarna och stanna där du vill. Chauffören hittar! marockoresan.se Med landrover kan du köra på grusvägarna och stanna där du vill. Chauffören hittar! marockoresan.se

För 80 år sedan var man tvungen att rida mula eller dromedar för att ta sig över Höga Atlas bergspass. Idag tar det ca fyra-fem timmar i bil/buss på slingriga bergsvägar. Belöningen är stor - både under själva färden, och på andra sidan. Vi möter ett magnifikt landskap med snöklädda berg, dramatiska raviner, djupa dalar med knallgröna oaser och lerfärgade byar med skyddande kasbhor. Och det stolta berberfolket, imazighen. På denna tur kommer du då och då uppleva att du är dr Livingstone, och tro att här har väl ingen turist varit förr! Turen kan också göras åt andra hållet!

Toudraravinen är populär bland bergsklättrare, men passar också bra för vandringar av olika karaktär. marockoresan.se Toudraravinen är populär bland bergsklättrare, men passar också bra för vandringar av olika karaktär. marockoresan.se

Dag 1. Marrakech - över Atlasbergen till Telouet och Ait Ben Haddou
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd. Svänger av mot berberhövdingen El Glaouis enorma palats i Telouet, han som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Vi besöker resterna av palatset och äter lunch i de vackra omgivningarna. Vi fortsätter förbi den gamla saltgruvan och kör söderut genom den sagolikt vackra Ouniladalen till Ait Ben Haddou för övernattning på trevlig kasbah. Möjlighet till promenad i omgivningarna.

Dag 2. Ouarzazate, Dadés- och Toudraravinen. 
Via Ouarzazate fortsätter vi österut genom rosornas och de tusen kasbohrnas dal fram till den spektakulära Dadèsdalen där vi gör en vandring i en prunkande oas. Vi fortsätter till Marockos andra stora ravin, Toudra, med sina höga klippväggar, populära bland klättrare, och övernattar i ravinen. 

Dag 3. El Khorbat - Erg Chebbis sanddyner
Vi fortsätter österut, mot Saharas sanddyner och besöker Marockos finaste berbermuseum, som finns i El Khorbat, en upprustad ksar ute på slätten.

Vi övernattar i tältcamp, vid foten av Erg Chebbis sanddyner Vi övernattar i tältcamp, vid foten av Erg Chebbis sanddyner

Framemot eftermiddagen når vi sanddynerna och byter färdmedel till dromedar, för att tillbringa kvällen och ökennatten i ett tältläger Erg Chebbi utanför Merzouga, nära Algeriet. 

Dag 4. Rissani - Nkob
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna  återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone vägen. Vi gör ett besök i Rissanis souk, innan vi fortsätter färden västerut, genom ett mäktigt öken och bergslandskap. Övernattning i Nkob, känd för sina många bevarade kasbohr och dadelpalmer.

Efter någon timme på grusvägar i Saghrobergen hittar vi en gite! där du kan få rum för natten, äta lunch eller dricka te! Efter någon timme på grusvägar i Saghrobergen hittar vi en gite! där du kan få rum för natten, äta lunch eller dricka te!

Dag 5. Tvärs över Saghrobergen
En strapatsrik dag, då vi korsar Saghrobergen på dåliga vägar, med vyer du aldrig glömmer. Nu är vi på riktigt äventyr! Vi övernattar på trevligt hotell, någon mil före Boumalne de Dadés.

Dag 6. Över Atlasbergen, Skoura - Demnate -  Marrakech
Färden tillbaka till Marrakech går den relativt okända vägen över Höga Atlas, från Skoura till Demnate. Enligt Khalid Marockos vackraste väg!  Även om vi rest i sex dagar är det nästan obegripligt att förstå hur landskapet kan skifta så mycket på ett så litet område.  

I BIL genom höga berg, dramatiska raviner och gröna oaser till Sahara. 4-6 dagar.

Dessa vägar i Atlasbergen lämpar sig endast för landrovers. Dessa vägar i Atlasbergen lämpar sig endast för landrovers.

Transport med bil/van/minibuss. En något mindre äventyrlig tur, men tillräckligt för de flesta av oss.

Resans höjdpunkt enligt många är att få tillbringa en natt i Sahara. Få uppleva stillheten, den magiska stjärnhimlen och de oändliga viddarna av sand, som ständigt ändrar skepnad. Vägen till och från de magnifika sanddynerna i Erg Chebbi utanför Merzouga, är en stor upplevelse, varje dag. Vi gör vandringar i oaser och raviner, möter imazighen, berberfolket, och njuter av färgprakten i det varierande och vackra landskapet. 

Med Marockoresan får du möta människorna i Atlasbergen, berberna. Med Marockoresan får du möta människorna i Atlasbergen, berberna.

Dag 1. Över Atlasbergen, Ouarzazate, Agdz
Vi kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass Tiz´n´Tichka på 2200 m höjd och tar en bensträckare uppe bland fåren på ca 2000 meters höjd. Efter lunch besöker vi Marockos största kasbah Taourirt samt en filmstudio i Ouarzazate, den franska garnisonsstaden som nu blivit Marockos eget Hollywood och känt bland hela världens internationella filmstjärnor. Färden fortsätter söderut genom nya spännande bergsformationer och vi övernattar i en trevlig kasbah strax utanför Agdz, i den bördiga Draadalen. 

Dag 2. till sanddynerna i Erg Chebbi, Sahara
Färden går österut mot Saharas sanddynor, i ett magnifikt landskap omringat av flera bergskedjor, med toppar på över 3000 meters höjd. Här finns fler trigoliter än någon annanstans i världen, om du vill gå av och plocka. Framemot eftermiddagen byter vi färdmedel till dromedar, för att tillbringa kvällen och ökennatten i ett tältläger i Erg Chebbi utanför Merzouga. 

 

Gränderna i El Khorbat är täckta, och staden nyrenoverad Gränderna i El Khorbat är täckta, och staden nyrenoverad

Dag 3. Rissani - El Khorbat
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone vägen. Vi gör ett besök i Rissanis mäktiga souk, marknad, innan vi fortsätter färden nordvästerut, i området med flest dadelpalmer i landet. Vi övernattar i den upprustade ksaren El Khorbat, som också inrymmer landets finaste berbermuseum, väl värt en resa.

Dag 4. Toudra och Dadesravinen
Vi besöker Marockos mest kända ravin Toudra, med sina höga klippväggar uppskattade av bergsklättrare. Efter en underbar promenad i en av oaserna fortsätter vi till vårt charmiga hotell som ligger mitt i den spektakulära Dadésravinen med spännande klippformationer. Mäktigare kan det nästan inte bli! 
 

Utsikten från det gamla pashapalatset i Telouet är sagolik. Utsikten från det gamla pashapalatset i Telouet är sagolik.

Dag 5. Ait Ben Haddou
Vi fortsätter västerut genom rosornas och de tusen kasbohrnas dal, besöker en av de mest filmatiserade och når fram till den en Unescoskyddade byn Ait Ben Haddou där vi övernattar på ett trevligt hotell utanför staden. 

Dag 6. Ouniladalen, Telouet, Marrakech
Det är obegripligt hur landskapet kan skifta så. Även denna dag bjuder på nya vyer. Först genom den vackra Ouniladalen som skär genom bergen, norrut, upp emot saltgruvan som var Marockos guld under karavanfärdernas tid - då man bytte salt mot slavar. Där uppe på slätten ligger berberhövdingen El Glaouis enorma palats i Telouet, han som härskade över hela marockanska södern med fransmännens goda minne. Vi besöker resterna av palatset och äter lunch i de vackra omgivningarna innan vi återvänder över Höga Atlas till Marrakech. 

Vill du se andra sidan av Atlasbergen men vill inte åka runt en hel vecka?  Läs mer här!