Att rida kamel, eller snarare dromedar, i sanddynerna för att övernatta i tält i Sahara, är  Marockoresans mest populära road trip.
Att rida kamel, eller snarare dromedar, i sanddynerna för att övernatta i tält i Sahara, är Marockoresans mest populära road trip.

Övernatta i öknen. Marockoresans skräddarsydda resor till Sahara.

Marockoresan förverkligar drömmen om en promenad i Sahara Marockoresan förverkligar drömmen om en promenad i Sahara
Ett natt under stjärnorna i öknen, står på mångas bucket list. I Sahara infrias förväntningarna och blir till en oförglömlig upplevelse. Inte minst att rida dromedar till campen! 
Marockoresan anstränger sig för att ge dig en genuin marockoupplevelse. Från start till mål. 
  1. Du åker alltid exklusivt, i ditt eget privata sällskap.
  2. Du väljer själv om du vill åka bil/minibuss eller landrover - alltid med chaufför, så du kan koncentrera dig på vyerna.  
  3. Vi rekommenderar att du har med dig en guide som fungerar som tolk och dörröppnare. Du får svar på alla dina frågor och han ger din resa i Marocko helt andra perspektiv. 

Till Sahara - genom höga berg, raviner och oaser.
4-5 dagars road trip. Rid dromedar /  kamel och övernatta i tält.

Verkligheten i Saharas sanddyner överträffar nästan dikten. Verkligheten i Saharas sanddyner överträffar nästan dikten.

Nedan följer ett förslag på 4-dagarstur, minimum för att inte lägga en tegelsten på gaspedalen och missa allt vackert ni passerar. Ännu bättre, och mer tid till vandringar i bergen och oaserna,  blir en  5-dagarstur med ytterligare en dag i ravinerna. Marockoresan kan fixa det mesta utifrån dina önskemål.

Dag 1. 
Ni kör sydösterut, den vackra vägen över Höga Atlas bergspass 
Tiz´n´Tichka på 2.200 m höjd. Besöker den gamla garnisonsstaden Ouarzazate som idag blivit Marockos Hollywood. Möjlighet att besöka en av stadens filmstudior. Vi fortsätter österut genom rosornas och de tusen kasbohrnas dal fram till den spektakulära Dadèsdalen där vi övernattar på ett trevligt hotell i sagolikt vackra omgivningar. 

Dag 2. 
Vi besöker Marockos andra stora ravin, Toudra, med sina höga klippväggar innan vi fortsätter österut, mot Saharas sanddyner. Framemot skymningen når vi fram och byter färdmedel till dromedar, för att tillbringa kvällen och ökennatten i ett tältläger i Erg Chebbi utanför Merzouga. 

I Draa-dalen med imponerande bergsformationer i kvällssol. Här övernattar vi i Tamnougalt utanför Agdz. marockoresan.se I Draa-dalen med imponerande bergsformationer i kvällssol. Här övernattar vi i Tamnougalt utanför Agdz. marockoresan.se

Dag 3.
Efter att ha beskådat soluppgången över sanddynerna och Algeriets berg, återvänder vi till "civilisationen", eller åtminstone till vägen. Vi gör ett besök i mäktiga souken i Rissani, innan vi fortsätter färden västerut, genom ett mäktigt öken- och bergslandskap. Vi avslutar i den bördiga Draa-dalen där vi också övernattar på en trevlig kasbah i Tamnougalt utanför Agdz.

Dag 4.
Färden norrut går genom imponerande bergsformationer. Det är obegripligt hur landskapet kan skifta så. Vi besöker den Unescoskyddade byn Ait Ben Haddou innan vi återvänder över Höga Atlas till Marrakech. 

Se resrutten Marrakech-Merzouga här. 

Resor till Sahara och den vildare öknen, vid M´hamid. 3 dagar.

Saharas sandöken vid M´hamid är vildare, har lägre sanddyner, men ligger närmare Marrakech. Saharas sandöken vid M´hamid är vildare, har lägre sanddyner, men ligger närmare Marrakech.

Marocko har även ett annat ökenområde  med sanddyner. Erg Chigaga ligger sydväst om Zagora, utanför M´hamid. Inte lika långt att köra från Marrakech, men där är sanddynerna inte lika magnifika. Det kan dock vara en väl så trevlig upplevelse:).
Ökenområdet är mer utsträckt och därmed mindre turistiskt. Du kan köra med landrover en hel dag från ex ökenhålan Foud Squid till M´hmid. För att bo i sanddynerna måste du ha tillgång till landrover. Det är ofta för långt bort för en dromedarsritt. 
Se karta vägen från Marrakech till Mhmid genom att klicka här