Finns det något bättre än Unescoskyddade Essaouira i kvällsol? Här övervintrar marockoresan.se själv och kan fixa allt för din resa.
Finns det något bättre än Unescoskyddade Essaouira i kvällsol? Här övervintrar marockoresan.se själv och kan fixa allt för din resa.

Essaouira erbjuder massor av spännande saker att göra!

Marockoresans tips på några av alla de saker/aktiviteter du kan fylla din dag med i Essaouira.

Matlagningskurs hemma hos Khadija.

Den allra bästa måltiden i Marocko kommer du förmodligen laga själv, hemma hos Khadija El Jadiri och Hosein Fadl. Khadija är utbildad kock och lär dig laga olika marockanska rätter. Du väljer själv vilka. Varför inte cous cous?
Mycket mer än en matlagningskurs. Inte minst för att Khadija och Hosein är det perfekta, engelsktalande värdparet och tillsammans med sin familj bjuder på några timmar av marockansk vardagsliv och värme. Du välkomnas i deras hem i den moderna stadsdelen Bouheira. De är mycket nyfikna på sina gäster och tar väl hand om oss. Kanske därför de hamnar högst på Trip Advisor
Pris 300 dh/person inklusive den måltid du får äta.
Det finns ingen webbsida men en mycket aktiv FB-sida. 
Eller ring och boka på 06 700 712 32 

Fatima med dotter lotsar dig genom hela Hammamproceduren. Du blir ren o len!
Fatima med dotter lotsar dig genom hela Hammamproceduren. Du blir ren o len!

Hammam med Fatima

Att bada hammam är mycket mer än ett bad. Fatima och hennes tolkande dotter Amine lotsar dig genom hela processen om cirka 2 timmar. I ett mycket enkelt och lokalt hammam skrubbar Fatima dig ren och len med svart tvål, ghassoul (skrubb) och henna-mix, precis som övriga kvinnor som kommit för att bada och umgås.
Därefter bjuder Fatima på te och kakor i sitt hem. Obs - ta med torra trosor. 
Detta är ett socialt projekt för att änkan Fatima ska kunna försörja sig och sina döttrar. Och vi får en fin marockansk upplevelse. En riktig win/win-situation! 
Pris 250 dh. Läs mer och boka   läs recencioner på Trip Advisor. 

Gör en promenad längs norra stranden, som  snart också blir magnifika sanddyner.
Gör en promenad längs norra stranden, som snart också blir magnifika sanddyner.

Promenera längs Norra (öde)stranden.

Norr om det moderna Essaouira tar stranden och så småningom också sanddynerna över. Det är en magnifik promenad att gå i vattenbrynet, och kanske också ta sig upp i dynerna.Du kan fortsätta i 18 kilometer ända till Moulay Bouzarktoun, känd för sin surfing. 
Efter någon kilometer passerar du (dessvärre) vattnet från avloppsanläggningen, så ta omvägen över dynen och håll för näsan. 
OBS - denna strand är ej lämplig för ensamma promenader. 

Rid dromedar eller häst på stranden i Essaouira. Oslagbart i solnedgången!

Det vi kallar kameler är i Marocko alltid dromedarer. Att ta en ridtur är en stor upplevelse även om det kan uppfattas vara en turistfälla. Kanske vill du bara njuta av solnedgången medan du i sakta mak rider längs stranden bort mot den gamla ruinen. 
Möjlighet finns också att rida häst. Att galoppera på stranden är mycket populärt. Du kan också göra längre turer dagtid, ex till hippiebyn Diabat, bort till sanddynerna. Fina hästar finns på Ranch Diabat.

Marockoresan rekommenderar Said (tel 0611 268 924) som arbetat med dromedarer i 30 år och vet vad vi turister gillar:

  • han pratar engelska.
  • han promenerar i lagom tempo med sina lugna dromedarer
  • att slippa bli "påhoppad", för att välja just honom.
  • han tar bra bilder på oss i dromedarssadeln
Marockoresan erbjuder billiga och bra transporter till Essaouira.

Loppmarknaden La Joutia på söndagar.

Några hundra meter utanför medinan på Avenue Moulay Hicham, bortanför Bab Doukkala, är det loppmarknad varje söndag. Den gamla industrigatan är full av ting/skräp/grönsaker till salu. 
Strax före mjölfabriken kan du ta vänster ned till havet. Där ligger de fasta bodarna med bråte.
Längst ned vid havet finns också ett antal konstnärsateljer för lokala förmågor.  

Supratours bussar är billigaste sättet att ta sig till Essaouira.

Besök finsnickarna.

Essaouira är känt för sitt vackra träsnideri med intarsia i citronträ och pärlemor.
För bara några decennier sedan fanns här fler än tusen snickare och hundratals mästare. Idag finns ett fåtal kvar, och trots att de slumpar iväg sina konstverk, lyckas allt färre sälja någonting. 
Besök (och handla) gärna i det gamla snickerikooperativet Coopérative Artisanale des Marqueteurs från 1948 där de visar hur man gör. Det ligger i området Kasbah, i de täckta gränderna. (finns ett flertal med liknande marknadsföring men bara ett original)

Hästdroska 2 dirham

Varför inte ta en hästdroska (koutchi) längs den stora genomfartsgatan Av. Al Akaba
som går från rondellen längst bort på strandpromenaden, förbi stormarknaden Aswak Asalam, ända bort till flodmynningen i norr (en ca 4 km LÅNG sträcka…).
Hästdroskan är ett vanligt och billigt kommunikationsmedel för souiris och stannar för att ta upp släppa av passagerare så snart någon viftar.
 2 dirham, fast pris. Trångt!

Taxi - fast pris - 7 dh!

Utanför stadsmuren kan du åka petit taxi. Max 3 passagerare och bilen fylls på av andra. Fast pris 7 dh, (8 dh kvällstid) för varje sträcka, oavsett längd så länge som du håller dig innanför stadsgränsen. 

Vid fullmåne är det riktigt lågvatten
Vid fullmåne är det riktigt lågvatten

Utanför murarna.

Vid fullmåne är det rejält lågvatten, vilket möjliggör häftiga promenader utanför murarna, på sandbankerna eller klipporna med makalösa vyer över staden och murarna. 
Kolla dock tidpunkterna för den riktiga ebben så att du inte blir blöt/fast ute på någon kobbe.
Strax utanför Essaouira ligger fina 18-hålsbanan Mogador Golf, design Gary Player med golfskolan Mogador Birdies.

Fin 18-hålsbana för golfare.

Golfare?  Essaouira Mogador Golf är en riktigt bra 18-hålsbana designad Gary Player som öppnade 2009. Numera kompletterad av en 13-hålare.
Anläggningen ligger ca 7 km utanför staden, vid hotel Sofitel. Taxi kostar ca 50 sek. 

Som tack startade golfpron, franske Benoit Willemart, 2012 en gratis golfskola, Mogador Birdies, för fiskebyn Diabats barn. Idag är de 70, många mycket framgångsrika, bl a en marockansk mästare för 16-åringar! Bli inte förvånad om en av dem snart syns på världstouren.
Se 2 min klipp om Mogador Birdies eller hela den intressanta franska filmen. 

Till Marockoresans Essaouira söker sig surfare & kitare från hela världen

Surfing för kitare och surfare.

Essaouira erbjuder utmärkta surfingmöjligheter, kitesurfing och vanlig surfing, både för nybörjare och experter. The windy city ger förutsättningarna:)
Här finns en mängd surfskolor av olika standard och priser. Störst är Yousurf och Exploramorocco och äldst är Gipsy Surfer. Pris för 2 timmars lektion från 300 sek.

Ännu bättre är surfingen på närbelägna stränderna Sidi Kaouki och Moulay Bouzarkton. Ca 10 mil söderut ligger Imesouane och Taghazout ca 15 mil, två av världens mest berömda surforter.
 Se CNN:s reportage om surfing längs kusten.