Kusten runt Essaouira har enorma sanddyner och evighetslånga stränder, perfekta för långpromenader. marockoresan.se KAN området och kan tipsa om spännande begivenheter. Var det är veckomarkanad, souk idag? Hur du kommer till saltiner, fiskebyar och vingården?
Kusten runt Essaouira har enorma sanddyner och evighetslånga stränder, perfekta för långpromenader. marockoresan.se KAN området och kan tipsa om spännande begivenheter. Var det är veckomarkanad, souk idag? Hur du kommer till saltiner, fiskebyar och vingården?

Essaouiras omgivningar bjuder på MASSOR av spännande upplevelser

Solnedgång från kamelryggen i Essaouira rekommenderas Solnedgång från kamelryggen i Essaouira rekommenderas

Marockoresan, alias Annika Thunström, bor själv här på vintern, och kan området väl och kan tipsa om allt från högt till lågt. En stor del av vintern kan ni få personlig guidning och utfärder samt assistans på plats.  
Essaouira har ett eget mikroklimat och ett annat väder än exempelvis Marrakech. Det är behagligt året om, ca 15-25 grader. Det gör orten lämpad för längre vistelser. Strövtåg i medinan och på stranden, kan kombineras med upptäcktsfärder i omgivningarna. Här finns såväl långa öde vildstränder som stora argan- och tujaskogar. Flera av de närbelägna byarna håller en dag i veckan sin veckomarknad, souk - en stor upplevelse med få inslag av turister. Utanför Smimou utvinns Marockos bästa salt och längs kusten finns flera levande fiskebyar.
Nedan några exempel på vad ni kan göra. Det finns mycket mer!

Rena rama öken, i sanddynerna vid Cap Sim strax utanför Essaouira.

Vandringstur med kombinationen sanddyner och hav är magisk. Vandringstur med kombinationen sanddyner och hav är magisk.

Knappa två mil söder om Essaouira ligger de fantastiska sanddynerna. Alldeles vid havet. De ändrar form beroende på väder och vind, och ger verkligen en känsla av att vandra i Sahara. Tills havet skymtar:) En magisk upplevelse.  
Vi tar dig hit för att vandra till fyren och vidare ut i dynerna. Nedanför byn Ouassine, vid den stora vindkraftsparken, finns spännande klippor. Hit söker sig utländska surfare, eftersom vågorna anses tillhöra världens bästa. Ta gärna med picknick att avnjuta på sanddynerna - eller njut en fisklunch i närbeliggande Sidi Kaouki, innan ni återvänder till Essaouira igen. 
Pris från 350 sek/person (om 4 pers) exklusive lunch.

Ödestrand, vattenfallet Sidi Mbark och lunch hemma i berberfamilj.

Vandringen på ödestranden söder om Sidi Kaouki är populär. Vandringen på ödestranden söder om Sidi Kaouki är populär.

Marockoresans mest populära utflykt! En idealisk lätt vandring, i skön och vacker miljö.
Ungefär en kvarts bilfärd söder om surf- och vallfärdsorten Sidi Kaouki, ca 3 mil söder om Essaouira, breder en evighetslång sandstrand ut sig, då och då avbruten av en klippa. Det är en otrolig känsla att promenera i vattenbrynet i flera timmar, gärna barfota, utan att möta en enda människa. Om du inte skymtar en herde uppe i maccian eller bland arganträden, förstås:) Dock brukar vi se många fåglar. Efter promenaden längs havet tar vi av upp i bergen och passerar  det lilla vattenfallet Sidi Mbark. Här finns också en helgedom, en marabout, dit marockaner vallfärdar för att få ta del av dess baraka "goda kraft". Vi fortsätter upp till ett typiskt berberhem på landet, där vi bjuds på hemlagad lunch eller äter lunch i Sidi Kaouki. Mätta och belåtna, fortsätter vi ut till vägen (ca 30 minuters promenad) och blir körda "hem" till Essaouira igen. Möjlighet finns att besöka ett kvinnokooperativ där de producerar arganolja på vägen hem. 
Pris från 450 sek/person (om 4 deltagare).

Souken i Had Draa, en av Marockos största lantmarknader. Söndag.

Souken i Had Draa utanför Essaouira. hålls på söndagar. Souken i Had Draa utanför Essaouira. hålls på söndagar.

Missa inte den enorma lantmarknaden på söndagar, souken i Had Draa, ca 3 mil utanför Essaouira. Hit kommer folk från hela regionen för att köpa och sälja allt de behöver, inklusive kameler, får och getter, dörrar, eller hushållsattiraljer förutom grönsaker, frukt, kött och fisk.
Souken är också platsen för att höra vad som hänt sen sist och kanske klippa eller raka sig.  Ett stor och lite stökig upplevelse som ger fin inblick i marockanernas dagliga liv. Som turist känner vi oss väldigt annorlunda.

Vi fortsätter till den gröna oasen d'Ain el Hajar, där ett snillrikt bevattningssystem ser till att vattnet från den naturliga brunnen räcker till alla. Vi gör en promenad bland palmerna och kanske upp till moskén, omringad av kaktusar. 
På väg hem finns möjlighet att stanna på den kända surfstranden Moulay Bouzarktoun. Varför inte avsluta turen med en  7-rätters lunch på uppskattade Fromageriet där ost ingår i samtliga rätter. 
Möjlighet till besök på vingården Val d´Argan finns.  
Pris från 475 sek.

Lunch från båt till tallrik. Saltsaliner i Smimou och fiskebyn Tafedna.

Tafedna är en fiskeby några mil söder om Essaouira. Här dras fiskebåtarna upp på land för att sälja sin fångst. Köp en som ser god ut och låt Ahmed grilla den.  marockoresan.se Tafedna är en fiskeby några mil söder om Essaouira. Här dras fiskebåtarna upp på land för att sälja sin fångst. Köp en som ser god ut och låt Ahmed grilla den. marockoresan.se

Det finns flera charmiga fiskebyar längs kusten. En av de vackraste är Tafedna, som egentligen bara består av en ny modern fiskemarknad, sponsrad av amerikanska pengar, 80 blå fiskebåtar, en traktor som tar upp båtarna på stranden, en restaurang som håller öppet när de får fisk, några fiskebodar och ett enklare härbärge för surfarna som lockas av den sagolika stranden. 
Det är spännande att följa fisken - från att båten skymtas, dras upp med traktorn, sorteras och granskas, till att du väljer den du vill ha och tar den till Ahmeds restaurant, så grillar han den medan du väntar. Kanske hinner du promenera längs stranden? Väntan kan bli lång - men ack så njutbar.

Saltet i Smimous saliner anses vara Marockos bästa. Saltet i Smimous saliner anses vara Marockos bästa.

På vägen dit besöker vi saltsalinerna i Smimou. Saltet kommer från underjordiska floder, som pumpas upp i bassängerna och får dunsta, tills du har ett av Marockos allra bästa salt. Det fraktas på lastbilar bort till saltfabrikerna eller säljs på någon av soukerna i närheten för kanske 3 kr kilot. Lätt rosafärgat och milt, så gott!

Om ni reser på en söndag är det souk i Smimou och ni kan stanna där och beskåda folklivet och allt som säljs. Och kanske köper lite salt:)
Pris: Från 400 sek inklusive fisklunch.

Rid på stranden i Essaouira. Oslagbart i solnedgången!

Det vi kallar kameler är i Marocko alltid dromedarer. Said har Essaouiras lugnaste. Ta en ridtur i solnedgången, marockoresan.se Det vi kallar kameler är i Marocko alltid dromedarer. Said har Essaouiras lugnaste. Ta en ridtur i solnedgången, marockoresan.se

Det vi kallar kameler är i Marocko alltid dromedarer. Att ta en ridtur är en stor upplevelse även om det kan uppfattas vara en turistfälla. Kanske vill du bara njuta av solnedgången medan du i sakta mak rider längs stranden bort mot den gamla ruinen. Möjlighet finns också att rida häst. Att galoppera på stranden är mycket populärt. Du kan också göra längre turer dagtid, ex till hippiebyn Diabat, bort till sanddynerna.
Pris 150 sek/timme. 

Marockoresan rekommenderar Said som har arbetat med dromedarer i 30 år och vet vad vi turister gillar:

  1. han pratar engelska.
  2. han promenerar i lagom tempo med sina lugna dromedarer
  3. att slippa bli "påhoppad", för att välja just honom.
  4. han "tar hand" om våra kameror, för att ta bra bilder på oss i dromedarssadeln

Matlagningskurs "hemma hos" Khadija´s kuzina i Essaouira.

Khadija håller matlagningskurs hemma i sitt kök.  marockoresan.se Khadija håller matlagningskurs hemma i sitt kök. marockoresan.se

Khadidja, som bor tillsammans med sin Hussein och familj alldeles utanför Essaouiras stadsmur, är en hejare på att laga god mat. Till vår glädje har hon nu valt att dela med sig av sina recept, och hon bjuder in i sitt hem, så att vi kan hjälpas åt att laga middagen.  

Möjlighet finns att följa med henne på marknaden för att handla ingredienserna. Förmodligen kommer ni att äta vistelsens bästa middag här!
Någon dag i förväg väljer ni själva vad ni vill laga.
Till Khadija kuzinas hemsida!
Pris 300 sek/person