Färjan från Tarifa till Tanger tar en knapp timme och går varannan timme.

Res "landvägen" via färja från södra Spanien.

Med tåg kommer du till Algeciras, men är du i Malaga, Torremolinos, Fuengirola, Marbella, San Pedro de Alcantara eller Estepona så finns en buss som går till Tarifa via ett ca 30 min stopp i Algeciras.
Tar 3-4 timmar från Malaga, avgång någon gång per dag. Pris ca 150-200 sek beroende på var du går på. Från bussen promenerar du ca 15 min ned till hamnen. Har du tid, passa på att gå runt lite i Tarifas gamla stad.
Det finns också en gratisbuss till Tarifa från Algeciras om du köpt färjebiljett med FRS och kommer med tåget.

Ta färjan över sundet
Det finns många olika färjebolag, men den kortaste resan som gör att du kommer direkt till Tanger stad köps på www.frs.es på nätet, måste printas ut och konfirmeras i biljettluckan i Tarifa.
Båtresan till Tanger Ville tar en knapp timme, men eftersom du ska passera en passkontroll med security bör du vara på plats 90 minuter före avresa. Båtresan kostade i mitt fall 45 euro enkel men varierar. Ombord finns cafe och taxfree. Och passkontroll - missa inte den!!

Snabbtåg från Tanger till Casablanca
Väl i Tanger tar du en taxi till tågstationen, ca 10 minuter, bör kosta 20-50 dh beroende på hur bra du är på att pruta och hur bråttom du har.
Från Tangers tågstation går numera snabbtåget El Boraq en gång i timmen (utom kl 13 - senaste tåget 21.00) till Casablanca. Biljett måste köpas i förväg - förbered dig alltid på köer när du ska köpa tågbiljett - men ska även gå att köpa på nätet. Fungerar inte alltid.
Resan tar 2 timmar och 10 minuter istället för det vanliga tåget som tar 5-6 timmar. Priset i första klass är 299 dirham. Det går också att åka nattåg kl 23.25, är framme i Casa kl 06.10.


Vidare från Casablanca med vanligt tåg eller buss
I Casablanca Voyageur byter du sedan till vanligt tåg till Marrakech, går varannan timme (på eftermiddagen även varje timme) kl xx.35 och tar ca 2 timmar 40 minuter.
Även här måste biljett köpas i förväg. Pris 90-140 sek. 1:a klass rekommenderas eftersom man då är garanterad sittplats och bättre utrymme.

Totalt ca 11 timmar och drygt 1000 sek
Jag tog bussen från Estepona kl 09.20 och var i Tarifa 11.30. Hann proviantera lite på marknaden i stan innan jag reste med FRS färja kl 13. Hann i god tid köpa bljett och resa med El Boraq kl 15 och var i Casa kl 17.10.
Om jag köpt biljett i förväg hinner jag med tåget till Marrakech kl 17.35 och är då framme i Marrakech kl 20.14.
Sammanlagt tar alltså resan 11 timmar och kostar dryg 1050 sek.

I Casablanca kan du ta vanliga tåget vidare till Marrakech, eller buss till ex Essaouira.
I Casablanca kan du ta vanliga tåget vidare till Marrakech, eller buss till ex Essaouira.
Snabbtåget El Boraq går nästan varje timme från Casablanca till Tanger på 2 timmar och 10 minuter. Pris ca 300 sek i första klass.
Snabbtåget El Boraq går nästan varje timme från Casablanca till Tanger på 2 timmar och 10 minuter. Pris ca 300 sek i första klass.

RyanAir flyger fyra gånger i veckan från Malaga, Vueling flyger direkt någon dag/vecka
Alternativet är att flyga från Malaga med Ryan Air, brukar kosta 600-800 sek enkel resa. Då får man inte ta med obegränsat bagage. Så för er som reser från Solkusten kan det vara smart att resa till Marrakech med flyg och hem med tåg - om du inte har så bråttom.
Vueling har någon dag i veckan direktflyg, annars via Barcelona.