Visst vågar du åka till Marocko!

”Marocko är det mest stabila landet i regionen där myndigheterna mycket aktivt arbetar för att stävja och stoppa terrorangrepp”

Svenska ambassaden i Rabat 

Före terrormorden i Imlil december 2018, skedde det senaste terrordådet i Marocko i Marrakech år 2011. Marocko för en mycket aktiv politik vars strategi är att bekämpa terrorism från flera håll.
Läs mer genom att klicka på PDF:en.

Plats 132 av 138 i Global Terrorism Index. 1 är värst!

Kung Muhammed VI har som mål "Undantaget Marocko", det stabila landet i Nordafrika som går sin egen väg Kung Muhammed VI har som mål "Undantaget Marocko", det stabila landet i Nordafrika som går sin egen väg

Hur är säkerhetsläget i Marocko? Har landet "otur" som råkar ligga i Nordafrika? 
I Global Terrorism Index där man mäter antal terroristincidenter under en femårsperiod hamnar Marocko år 2018 på plats 132 av 138 länder (1:a är värst). Som en jämförelse hamnade Sverige på plats 51, alltså fler incidenter i Sverige än i Marocko. Rapporten har ännu inte kommit för 2019 som inkluderar terrormorden i Imlil. 
Kan tillägga att jag själv känner mig säkrare när jag rör mig i Marocko än i Sverige - särskilt i och bortanför Atlasbergen.
Marocko har en stark Anti-terrorism-strategi, och kan vara en av anledningarna. Ladda ned och läs artikeln Det ”marockanska undantaget” - ger stabilitet och framgång med en analys av situationen i ”undantagslandet” Marocko.

Varför blir man religiös extrem i Afrika?

71 % angav en ”händelse/aktion utövad av regering” alternativt mord/arrestering av familjemedlem/kompis som ”the tipping point” för att gå med i en våldsam extremistisk organisation i Afrika. 
”Känslor av hopp, spänning och att vara del av något större” var en pull-faktor. Lokala sociala nätverk var mest inflytelserika och lockade med möjligheten till radikal förändring och motstånd mot status quo.
Läs sammanfattningen av rapporten ”United Nations Plan of Action on Preventing Violent Extremism” som sökt orsaker och rötter till vad som får människor att ta steget in i en våldsam extremistisk organisation här. 

Stora skillnader mellan Tunisien och Marocko.

Vågar man åka till Marocko, med tanke på händelserna i Tunisien?
Visst finns likheter mellan dessa båda turistländer i Nordafrika, men också stora skillnader, vilket gör att risken för en liknande utveckling i Marocko är betydligt mindre.

"En av de avgörande skillnaderna är det starka stödet för Marockos monarki, till skillnad från en mycket svag regering i Tunisien. Kung Muhammed VI i Marocko anses härstamma från profeten Muhammed i direkt nedstigande led, och är därmed oantastlig. För alla..."   Läs hela artikeln i PDF:en där också likheterna står"
"Olikheter mellan Marocko och Tunisien
- Marocko var en stormakt redan på 1100-talet då man styrde över hela Maghreb och Andalusien. Dagens uppdelning i staterna Marocko, Tunisien och Algeriet kom i samband med stammen almohadernas upplösning i mitten av 1200-talet. 
- Efter att Ferdinand och Isabella kastat ut alla muslimer från Spanien 1492, tvingades många muslimska andalusier försörja sig som sjörövare i Medelhavet. Algeriet och Tunisien inlemmades så småningom i det Osmanska riket.
- Marocko behöll sitt självstyre och fokuserade på att bli handelsport till Afrika, med hjälp av karavaner genom Sahara och sjövägen från Atlantens hamnar.
Marockanerna, allra mest berberna, anses vara stolta och oövervinnerliga och har ofta levt isolerade i bergen och Sahara under tuffa förhållanden, medan tunisierna i högre grad beblandat sig (finns endast 1,5 % ”rena” berber kvar) och försörjt sig på handel över Medelhavet. 
- Kontakterna mellan de bägge länderna är så gott som obefintliga, och står för mindre än 1 % av utrikeshandeln. En av orsakerna är den stängda kolossen Algeriet som ligger mitt emellan länderna. Gränsen mellan Marocko och Algeriet stängdes redan 1994, till följd av Algeriets stöd till den västsahariska befrielsefronten Polisarios kamp för ett självständigt Västsahara. 
- Marocko är (borträknat Västsahara) tre gånger större än Tunisien med en tre gånger så stor befolkning. Minst en tredjedel av marockanerna är berber och talar berbiska – i Tunisien är det bara 1,5 % av befolkningen.
- Marocko delas av fyra stora bergskedjor, med högsta toppen på över 4000 meter. (Tunisiens högsta topp är ca 1500 m ö h.) Stora delar av landet är svårtillgängliga och infrastrukturen fortfarande dålig. Första vägarna över Höga Atlas byggdes av fransmännen på 1920-talet. 
- Marocko är sista utposten före Amerika och har en 150 mil lång kuststräcka mot Atlanten. Lika nära till Canada som till Mecka. Tunisien gränsar förutom till Algeriet till Libyen som efter Khadaffis fall är en stat i totalt kaos, med över 400 olika militära grupperingar, alla väl beväpnade efter att ha plundrat Libyens vapendepåer.
- Marocko är ett kungadöme där samma ätt har regerat sedan 1600-talet. Tunisien är republik som sedan självständigheten haft två auktoritära presidenter - Habib Bourguiba 1957-1987 och hans efterträdare Zine El Abidine Ben Ali som avsattes under revolutionen 2011. Det moderata islamistpartiet Ennahda styrde 2011-2013. Nu styrs landet av en koalitionsregering, vilken saknar större stöd i befolkningen.
- BNP/capita är i Tunisien nästan dubbelt så hög som Marockos och levnadsstandarden generellt högre pga den stora medelklassen. Det är bl a denna relativt välutbildade medelklass som nu ser sina framtidsdrömmar som krossade, och som revolterar. Tunisien har en mycket bättre infrastruktur och kommunikationsnät men har det senaste decenniet lidit av svår torka, vilket drabbar särskilt de fattiga på landet.
- Den arabiska våren startade i just Tunisien, då folket demonstrerade för bröd & frihet. Arbetslösheten bland unga är dubbelt så hög i Tunisien (över 40 % mot under 20 % i Marocko).
- Tunisien är det nordafrikanska land som har skickat flest jihadister till Syrien och Irak. Marocko kommer på andra plats.

Kan en kvinna resa till Marocko?

Det är sällan några problem att resa som kvinna så länge man väljer att inte klä sig för utmanande. Inte för korta shorts, inte för tajta eller urringade kläder. Möt inte heller mäns blickar eller ev uppmuntrande rop. Läs mer från Simply Morocco:
Is It Safe for Women to Travel to Morocco?

Marocko fredligast i Nordafrika.

Marocko är Nordafrikas fredligaste land och är fjärde bästa land i Mellanöstern, efter Kuwait, Förenade Arabemiraten och Qatar. 
Detta enligt IEP, Institute of Economics and Peace, i sin rapport för 2018. Man mäter säkerhet i samhället, pågående inrikes och internationella konflikter samt graden av militarisering i landet. 
Marocko hamnade på 71 plats, bland de 163 länderna, vilket är en förbättring mot i fjol. Bäst i världen är Island, följt av Nya Zealand och Österrike.  Läs rapporten här. 

Fler riskkartor finns här:

Aons riskrapport:

Kartan för 2018 finns som pdf:

Låg risk att resa till Marocko

Det är inte farligare att resa till Marocko än till Frankrike, England och Tyskland. 
Detta enligt det brittiska försäkringsbolaget Aons riskrapport 2018
  Terrorism & Political Violence Risk Map.
Kungadömet Marocko är det enda lågrisklandet i regionen och rankas i samma grupp som länderna Canada, Spanien, USA, Australien, USA och Norge.

Aons karta över risken för politisk risk i världens länder.
Marocko ligger nästan bäst till på Global Terrorism Index

UD reseinformation

Allsidigt anti-terroristarbete.

US Country Reports on Terrorism:
Marockos anti-terroristarbete lyfts

”Marocko har en allsidig anti-terroriststrategi som inkluderar vaksamma säkerhetsåtgärder, regionalt och internationellt samarbete och en anti-radikaliseringspolitik.
Detta enligt 
​US Country Reports on Terrorism 2014 
​För att samarbeta kring utvecklingen mot terrorism i Maghreb- och Sahelregionen undertecknade Marocko och USA i augusti 2014 ett avtal om Anti Terrorism Assistans (ATA) innefattar bl a utbildning, antispridning av radikalism samt hur man kan förbättra samordningen för att bättre skydda allmänheten mot terrorhot.