Hur påverkar coronaviruset min resa till Marocko?

Marocko och coronaviruset. Obligatoriskt PCR-test borttaget. Nu gäller antingen vaccinpass eller PCR-test.

uppdaterat 18 maj 2022
Det tidigare kravet på både obligatoriskt PCR-test OCH vaccinbevis togs 17 maj bort med omedelbar verkar. Nu krävs bara att man har ett "vaccinpass som gäller i respektive hemland, dvs med tre doser om du är svensk om det gått mer än 4 månader efter dos 2) ELLER ett negativt PCR-test, max 72/46 timmar gammalt (före avresan), det verkar vara olika för olika flygbolaget. KOLLA!  Barn upp till 12 år slipper dessa restriktioner. Samtliga behöver också fylla i en hälsodeklaration.
Mer information har för närvarande ännu inte gått ut så oklart med andra ev. konsekvenser på de begränsningar som rådit i landet från och till i mer än två år. 
Marocko öppnade sina gränser igen den 7 februari 2022, efter att ha varit stängda sedan 29 november. Färjetrafiken mellan Spanien och Marocko kom igång igen i maj och gränserna till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla öppnades den 16 maj.


Marockoresan har ingen extra information om regler. För mer information hänvisar vi till lokala myndigheter i Marocko samt Marockos Ambassad i Stockholm.
Mer info från marockanska turistorganisationen här
Info och statistik från Marockos officiella Covidwebb  

Info inför öppningen den 7 februari

Alla marockanska medborgare och residens mellan 13 och 75 år får vaccinera sig kostnadsfritt. Kung Muhammed VI var först ut med att vaccineras på sitt palats i Fes. Vaccinationsgraden är mycket hög för att vara i Afrika, minst 2/3 av befolkningen är vaccinerad. 
Antalet smittade fortsätter att öka, men alls inte i samma omfattning som i Europa.  Totalt har 15.970 avlidit,  ca 10/dygn de senaste dygnen.  

Det medicinska undantagstillståndet har förlängts till 31 maj. Det blir då över 2 år som marockanerna har tvingats leva med bl a nedstängningar, reserestriktioner och utegångsförbud. De ekonomiska förutsättningarna är för många outhärdliga eftersom endast delar av befolkningen kan få stöd av  staten eller kungens Coronafond. Förutom de allra mest fattiga lider särskilt enmansföretag i turistnäringen som inte får något stöd, och som ej heller har möjlighet att utöva sitt yrke. 

Reglerna hur man får resa runt i landet ändras ständigt. Munskydd är obligatoriskt (böter på 300 dh om du inte bär munskydd).
Fr. o. m. 1 oktober upphörde svenska UD:s avrådan från nästan samtliga resor utanför Europa (alltså Marocko). Läs mer på UD:s webb. Fram till dess kan det innebära att svenska reseförsäkringar inte gäller. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag!  Och håll dig alltid a jour med hälsoläget och begränsningar i din frihet, Vi vet av erfarenhet att reglerna kan förändras inom någon timme.

Vad gäller framöver? Senaste nytt (17 maj)! Ännu ingen ändring!

Följ Marockoresans Facebooksida för att se senaste nytt, ex hur lockdown och begräsningar successivt ändras. 
Begränsningar upprätthålls på nationell nivå. OKLART OM DETTA GÄLLER FORTFARANDE!
Detta gäller från 21 oktober
- Obligatoriskt vaccinpass för att besöka publika platser som caféer, restauranter, hammam, gym etc. Med ett sådant kan man också resa fritt inom landet och till utlandet. 
Detta gäller från 1 oktober:

- Förbudet med max 10 personer samlade inomhus och 50 utomhus upprätthålls för samlingar bröllopsfester, begravningsceremonier ... (dvs inga stora sammankomster). Kräver särskilt tillstånd.
- Maximalt halv beläggning på hotell och andra turistanläggningar
- Max halv beläggning på restauranter och cafeer samt lokala transporter.
- Hammams gym, pooler och sportanläggningar kan ha max 50 % beläggning.
- Offentliga transporter kan ta max 75% beläggning.  
Obligatoriskt munskydd gäller fortfarande.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Marockoresans har en gruppresa i november 2022.

Marockoresan avråder från resor till landet om du inte är vaccinerad.  

1 okt upphörde UD:s avrådan för resor till Marocko
När UD avråder från resor gäller vanligtvis inte reseförsäkringar, men kolla för säkerhets skull med din egen reseförsäkring. Läs mer på deras egen sida UD resklar

Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg och det går att resa dit utan krångliga test och risker om nya lock-downs. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO samt din egen reseförsäkring.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.