Hur påverkar coronaviruset min resa till Marocko?

Marocko och coronaviruset. För närvarande stängt för flyg och färjor från hela världen. Det medicinska undantagstillståndet fortsätter.  Vaccinpass krävs till och i Marocko.

uppdaterat 24 december 2021
Marocko stängde sina gränser helt för flyg och färjor, den 29 november och kommer att hålla stängt till åtminstone 1 februari 2022. 
Flera flygbolag, bl a Ryan Air och Transavia har beslutat att ställa in t.o.m januari månad och Lufthansa t.o.m. mars. 
18 november infördes krav på vaccinpass för att komma in i Marocko. Från många länder krävs DESSUTOM ett PCR-test. 
Vaccinationspass är också en förutsättning för att leva i Marocko fr.o.m 21 oktober.
Det krävs för att vistas på offentliga platser som cafeer, restauranter, hotell, shoppingcentrum, tranporter, hammam, fotbollsarenor etc.
Budskapet är att "har du inte vaccinpass kan du inte göra någonting. Vaccin är en förutsättning för ett normalt liv."


Det  krävs ett vaccinbevis om man kommer från s k A-länder, där Sverige för närvarande ingår. Det har visat sig att vissa flygbolag, tex TAP ändå kräver ett kompletterande PCR-test, sedan Marocko införde regeln med febertest och slumpvisa antigentester vid ankomst. Den som får ett positivt test får INTE komma in i landet, utan återvända med första bästa flyg på flygbolagens bekostnad. 
B-länder är fro m 23 oktober även Storbritannien, Nederländerna och Tyskland  till de tidigare listade 82 länderna. Dessa måste förutom ett vaccinationspass visa upp ett negativt PCR test inom 48 timmar.  Direktflyg från dessa tre länder stoppades from 23 oktober bl.a. Lufthansa har därför beslutat sig för att ställa in samtliga flyg till marocko t.o.m mars 2022. Den 29 november stoppades också alla flyg från Frankrike. 
From 18 november införs tester på samtliga ankommande från B-länder och stickprover från A-länder. Temperaturen kommer att mätas på alla, och de som har förhöjd temperatur kommer att få göra ett snabbtest liksom ett slumpvis utvalt passagerare med normal temperatur. Visar detta på smitta måste man omedelbart återvända till avreselandet. Om övernattning krävs görs övernattningen på flygplatsen, särskilda sängar finns till förfogande. De som är bosatta i Marocko får komma in, kommer att föras med ambulans till hemmet för 10 dagars isolering. 
Marockoresan har ingen extra information om inresor och regler. För mer information hänvisar vi till lokala myndigheter i Marocko samt Marockos Ambassad i Stockholm.
Mer info från marockanska turistorganisationen här
Info och statistik från Marockos officiella Covidwebb  


29 januari startade Marocko sin vaccinering mot covid-19. Alla marockanska medborgare och residens mellan 13 och 75 år ska kostnadsfritt få vaccineras. Kung Muhammed VI var först ut med att vaccineras på sitt palats i Fes. Hittills har 22,9 miljoner fått två doser, ca 65 % av hela befolkningen och 24,5 miljoner fått sin första dos.  Dessutom har 2,5 miljoner fått sin 3:e dos.
Hälsoministeriet uppger att man köpt 66 miljoner doser som ska räcka till 33 miljoner invånare i målgruppen, merparten från kinesiska Sinopharm. Det rapporteras att Marocko snart kommer att producera sina egna vaccin i samarbete med Sinopherm i Kina. Pfizer kommer att leverera ca 10 miljoner doser före årets slut. 6 av dessa miljoner är reserverade för gruppen 12-17 år som började i mitten av augusti.

Antalet smittade fortsätter att öka liksom antalet döda, totalt har ca  14.794 avlidit.  
Värst drabbad är fortfarande Casablanca med omgivning samt de större städerna längs Medelhavskusten.
Det medicinska undantagstillståndet har förlängts till 31 januari. Det blir då över 23 månader som marockanerna har tvingats leva med bl a nedstängningar, reserestriktioner och utegångsförbud. De ekonomiska förutsättningarna är för många outhärdliga eftersom endast delar av befolkningen kan få stöd av  staten eller kungens Coronafond. Förutom de allra mest fattiga lider särskilt enmansföretag i turistnäringen som inte får något stöd, och som ej heller har möjlighet att utöva sitt yrke. 
Läget har blivit bättre de senaste veckorna så om det håller i sig kan vi vänta en förändring i reglerna. Den 10 november beslöts t ex häva det nattliga utegångsförbudet. 

Åk inte till Marocko om du inte är beredd på att stanna länge och kan försörja dig själv!  
Reglerna hur man får resa runt i landet ändras ständigt. Munskydd är obligatoriskt (böter på 300 dh om du inte bär munskydd).
Fr. o. m. 1 oktober upphörde svenska UD:s avrådan från nästan samtliga resor utanför Europa (alltså Marocko). Läs mer på UD:s webb. Fram till dess kan det innebära att svenska reseförsäkringar inte gäller. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag!  Och håll dig alltid a jour med hälsoläget och begränsningar i din frihet, Vi vet av erfarenhet att reglerna kan förändras inom någon timme.

Marocko tillhör de länder som snabbast varit mest aktiva i sin kamp mot coronaviruset. Efter att ha konstaterat sina första fall i början av mars var landet ett av de första med drastiska åtgärder. 
- 15 mars stoppades samtliga internationella flyg och färjor både för ut- och inresa. De kommande dagarna fortsatte ett mycket begränsat antal flyg att ta hem sina passagerare. Sista flyget till Skandinavien gick den 20 mars.
- 16 mars stängdes alla skolor och kl 18 samma dag stängdes också samtliga restauranter, caféer, hammam etc 
- 20 mars sattes landet i medicinsk karantän. Utegångsförbud gäller för samtliga som saknar ett speciellt tillstånd för att ex handla mat.
-  11 juni fick de delar av landet som drabbats minst av Covid-19, ungefär halva landet, minskade restriktioner. Restauranter (för bordsservering - take away går bra), hammam och cafeer ska dock fortsatt hålla stängt. 
- 10 juli. Restauraner öppnar för gäster, med vissa begränsningar. 
- 15 juli. Gränserna öppnades för att ta hem strandade marockaner och låta utlänningar som blivit fast i Marocko resa ut. 
- 20 juli. Hotell tillåts ha 100 % kapacitet, om endast 50 % i restauranter och vid pool. 
- 27 juli. Förbud att ta sig till 8 marockanska städer. 
- 5 augusti. Åter större begränsningar i 3 städer, Tanger, Asilah och Fes.
- 7 augusti. Överträdelse mot munskyddspåbudet
kostar 500 dh och ska betalas på plats. Innebär också en prick i kriminalregistret. 
- 20 aug. Åter nya lockdowns, i främst Casablanca, Tanger och Marrakech. Stränderna utanför Casablanca stängs igen. 
 

Vad gäller framöver? Senaste nytt (10 november)!

Följ Marockoresans Facebooksida för att se senaste nytt, ex hur lockdown och begräsningar successivt ändras. 
Begränsningar upprätthålls på nationell nivå.
Detta gäller från 21 oktober
- Obligatoriskt vaccinpass för att besöka publika platser som caféer, restauranter, hammam, gym etc. Med ett sådant kan man också resa fritt inom landet och till utlandet. 
Detta gäller från 1 oktober:

- Förbudet med max 10 personer samlade inomhus och 50 utomhus upprätthålls för samlingar bröllopsfester, begravningsceremonier ... (dvs inga stora sammankomster). Kräver särskilt tillstånd.
- Maximalt halv beläggning på hotell och andra turistanläggningar
- Max halv beläggning på restauranter och cafeer samt lokala transporter.
- Hammams gym, pooler och sportanläggningar kan ha max 50 % beläggning.
- Offentliga transporter kan ta max 75% beläggning.  
Obligatoriskt munskydd gäller fortfarande.

Hur påverkar coronaviruset min resa?

Marockoresans har två gruppresor i mars 2022.

Marockoresan avråder från resor till landet om du inte är vaccinerad.  

1 okt upphörde UD:s avrådan för resor till Marocko
När UD avråder från resor gäller vanligtvis inte reseförsäkringar, men kolla för säkerhets skull med din egen reseförsäkring. Läs mer på deras egen sida UD resklar

Marockoresan lägger inte upp några nya resor förrän vi vet mer om utegångsförbudet är hävt och om det finns flyg och det går att resa dit utan krångliga test och risker om nya lock-downs. 

Vare sig UD avråder eller inte måste resenärer själva fatta beslut om eventuell resa. Det är viktigt att vara påläst och hålla sig uppdaterad före och under sin resa, genom att ta del av UD:s reseinformation samt information från Folkhälsomyndigheten och WHO samt din egen reseförsäkring.

Resevillkor.

När du köper en resa av Marockoresan gäller svensk konsumentlagstiftning, bl a paketreselagen och resegarantilagen. Vid tvister finns klara regler vad som gäller för dig som konsument. Innan du bekräftar din bokning ber vi dig att ta del av våra resevillkor där det framgår viktiga detaljer kring bokning och avbeställning.

Fr.om 15 juni får  svenskar åter resa in i Marocko!!
Fr.om 15 juni får svenskar åter resa in i Marocko!!